„Sutinku, kad tiek valstybės finansų valdyme, tiek atsiskaityme reikia daugiau pažangos ir aiškių, matomų rezultatų. Yra gerų pavyzdžių, kitų valstybių patirčių - tereikia daugiau iniciatyvos ir didesnio greičio visa kas naudinga ir efektyvu perimant ir pritaikant", - sako finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Kartu ministrė atkreipia dėmesį, kad nemažai Valstybės kontrolės rekomendacijų tobulinant valstybės viešųjų finansų valdymą, palengvinant duomenų prieinamumą visuomenei, tvarkant valstybės turto apskaitą ir kitą finansinę atskaitomybę jau įgyvendinta, o kitų pritaikymas - tik laiko klausimas.

Pavyzdžiui, 2015 m. priimti ir šiemet įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, dėl kurių jau šiemet kai kurio valstybės turto vertė apskaičiuojama taip, kaip rekomenduoja Valstybės kontrolė antradienį paskelbtose rekomendacijose.

Siekdama įgyvendinti Valstybės kontrolės rekomendacijas, ministerija parengė ir suderino su Valstybės kontrole veiksmų ir priemonių planą. Taip pat kartu su Vyriausybės kanceliarija ir kitomis ministerijomis bei Valstybės kontrole susitarta dėl priemonių, kurios paskatins geresnę atskaitomybę už veiklos rezultatus, palengvins planavimą, pagerins informacijos apie veiklos rezultatus kokybę.

Viešųjų investicijų projektų efektyvumui ir rezultatyvumui didinti planuojamas ES lėšomis finansuojamas projektas. Jo tikslas - didinti efektyvų viešojo sektoriaus išteklių naudojimą, didinant investicijų projektų finansinį ir ekonominį naudingumą bei pritraukiant kitus investicijų finansavimo šaltinius.

Valstybės kontrolės identifikuotas problemas apskaitant atskirų rūšių valstybės turtą - valstybinę žemę, miškus, kultūros vertybes, žemę po valstybiniais keliais, taip pat pastebėtus trūkumus atliekant inventorizaciją turi spręsti ir didesnį dėmesį skirti visos valstybės institucijos, kurios pagal teisės aktus yra atsakingos už atskirų turto rūšių valdymą, ūkinių operacijų vykdymą ir teisingą apskaitos vedimą bei atsako už rengiamų ataskaitų kokybę.

Savo ruožtu Finansų ministerija įsipareigoja ir toliau rengti rekomendacijas dėl viešojo sektoriaus apskaitos, tikslinti teisės aktų (apskaitos standartų) nuostatas, skelbti išaiškinimus visiems asignavimų valdytojams, pagal poreikį organizuoti tikslines konsultacijas subjektams, informuoti apie teisės aktų, reglamentuojančių apskaitos ir konsolidavimo principus, pasikeitimus siekiant užtikrinti duomenų ir ataskaitų kokybę.

Atsižvelgdama į Valstybės kontrolės pastebėjimus dėl valstybės skolos ataskaitų dubliavimo ir įsipareigojimų apskaitos trūkumų, Finansų ministerija yra numačiusi teikti Valstybės skolos įstatymo pakeitimo projektą ir tobulinti poįstatyminius teisės aktus, kurie sudarytų sąlygas tinkamai apskaityti ir atspindėti skolinius įsipareigojimus tiek centrinės valdžios, tiek savivaldybių lygmenimis.

Tam, kad informacija apie valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų pajamas, išlaidas bei kitus duomenis visuomenei būtų prieinama elektroninėje erdvėje įvairiais pjūviais, interaktyviai ir operatyviai Finansų ministerijos ir kitų institucijų specialistai jau atlieka būtinus darbus, kuriant tam būtiną informacinę sistemą.

Finansų ministerija taip pat toliau tęs darbą, susijusį su rekomendacijų viešojo sektoriaus subjektams rengimu, skelbs išaiškinimus visiems asignavimų valdytojams dėl apskaitos metodologijos taikymo, pagal poreikį organizuos tikslines konsultacijas subjektams, informuos apie teisės aktų, reglamentuojančių apskaitos ir konsolidavimo principus, pasikeitimus siekiant užtikrinti ataskaitų kokybę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)