"Kad vidutinis Lietuvos žmogus pajustų pagerėjimą, šalies ekonomika turi ūgtelėti bent 15 procentų. Vien pensininkams padidinti pensiją bent 10 litų per mėnesį reikia beveik 100 mln. litų papildomų pajamų",- Eltai sakė E.Vilkas.

2000-ieji metai, akademiko nuomone, buvo labai sunkūs, tačiau didelis pliusas yra tai, jog labai padidėjo eksportas. Be to, jei būtų normaliai dirbusi "Mažeikių nafta", tai būtų buvę "visai pakenčiama". Tačiau Mažeikių įmonė dirbo prastai, o eksporto pinigai dar nepradėjo suktis vidaus rinkoje. Tai lėmė, kad ekonomikos būklė tapo gana sunki, ypač valstybės finansų srityje.

Kitąmet tikėtina, kad tie pinigai, kurie ateina per eksportą, jau pradės veikti vidaus rinkoje. Be to, eksportas dar turi galimybių augti, nes gerėja reikalai Rusijoje, o Europoje ekonomikos augimas yra didesnis, nei buvo ankstesniais metais. Galų gale ir "Mažeikių nafta" jau tikisi perdirbti 8 mln. tonų naftos.

Visa tai sudėjus, panašu, kad BVP augimas pranoks prognozuojamą, mano E.Vilkas. Dar apie 0,5 milijardo litų pajamų valstybė tikisi gauti iš privatizavimo: 2001 metais turi būti privatizuoti du bankai - Lietuvos taupomasis ir Žemės ūkio, taip pat "Lisco", "Klaipėdos jūrų transportas", "Lietuvos dujos".

Akademiko nuomone, dar nepavyks privatizuoti elektros energetikos ir "Lietuvos geležinkelių". Be to, valstybė dar turi 10 proc. "Lietuvos telekomo" akcijų. "Jeigu jos pabrangs, tai valstybė jas parduos, bet kol jos pabrangs gali tekti laukti dar porą metų", - sakė akademikas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją