"Matome džiugių ženklų finansų ir paskolų srityje", - teigia ECB vyriausiasis ekonomistas.

P. Prajeto komentarai pasirodė po banko paviešintų duomenų apie pinigų kiekio lygį ir suteiktas bankų paskolas. Bendrasis pinigų kiekio lygis (M3), kuriam priskiriama cirkuliuojanti valiuta ir trumpalaikiai indėliai, gruodį, palyginti su tuo pačiu 2013 metų mėnesiu, pakilo 3,6 proc. - tokio padidėjimo ir tikėjosi rinkų ekonomistai. Paskolos privačiajam sektoriui nors kiek ir smuko, tačiau lėčiau, nei rodė anksčiau registruoti rodikliai.

"Aiškiai matome rimtus pokyčius pinigų kiekio lygio bei paskolų teikimo srityse", - pažymėjo P. Praetas.

Vos prieš savaitę ECB pranešė pradedąs kiekybinio švelninimo programą ir taip bandysiąs kilstelėti infliaciją arčiau siekiamo 2 proc. lygio. Šiuo metu euro zonoje registruotas kainų kilimo tempas sudaro -0,2 proc., palyginti su 2014 metų pradžia.

P. Praetas nurodo, kad bendrosios valiutos regione infliacijos lygis kiek žemiau nulio laikysis "gana didelę metų dalį", tačiau pareigūnas suskubo patikinti, kad tokia situacija dar nėra vadinama defliacija. Jis teigė, kad jau trečiąjį šių metų ketvirtį kainų kilimo lygis rimtai pasikeis. Tiesa, šis pokytis rimtai priklausys nuo tokių veiksnių kaip naftos kainos, pokyčiai valiutų rinkose ir maisto produktų kainos.

ECB valdybos narys pabrėžia, kad šiuo metu euro zonos ekonomikoje situacija geresnė, nei buvo praėjusių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)