Jeigu šioms pataisoms pritars Seimas, dirbantis pensininkas vietoje 200 litų pensijos gaus 156 litus, vietoje 250 litų - 172 litus, vietoje 300 litų - 187 litus. Valdančiosios koalicijos atstovai sakė, jog mažas pensijas gaunantys pensininkai dėl šios reformos nukentės mažiausiai, be to, reforma nepalies dirbančių invalidų, dar nesulaukusių pensijos amžiaus.

Numatoma, kad reforma padės kasmet sutaupyti apie 80 mln. litų, kurie padėtų sumažinti "Sodros" biudžeto deficitą. Anksčiau planuota, kad dirbantiems pensininkams, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų, būtų mokama tik bazinė pensija. Šis pasiūlymas būtų leidęs "Sodrai" sutaupyti apie 120 mln. litų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Kęstučio Glavecko nuomone, pensijų mokėjimo dirbantiems pensininkams apribojimas neišspręs "Sodros" problemų, todėl artimiausiu metu reikia pradėti įgyvendinti pensijų sistemos reformą.

Tam, anot jo, reikėtų panaudoti dalį būsimojo Stabilizavimo fondo lėšų, o kasmet reformai surasti apie 450 mln. litų. Tačiau dėl Stabilizavimo fondo lėšų panaudojimo pensijų reformai Vyriausybė dar turės derėtis su Tarptautiniu valiutos fondu. K. Glaveckas teigė, kad dabartinė valdžia yra priversta imtis nepopuliarių reformų, kurias turėjo įvykdyti dar konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybė.

D ėl didėjančio pensininkų ir mažėjančio dirbančiųjų skaičiaus "Sodros" pajamos pastaraisiais metais mažėjo. Kad išmokėtų pensijas, "Sodra" buvo priversta skolintis iš bankų. Vien palūkanų fondas šiemet turės išmokėti beveik 27 mln. litų. Planuojama, kad metų pabaigoje "Sodros" deficitas sieks apie 505 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją