Vidutinis darbo užmokestis praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje siekė 757 eurus neatskaičius mokesčių. Tai 6 proc. daugiau nei 2014-aisiais tuo pačiu metu.

Vidutinis atlyginimas po mokesčių šalyje palyginamuoju laikotarpiu išaugo iki 584,8 euro.

Daugiausiai darbo užmokestis augo apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuje – dešimtadaliu.

Tačiau čia atlyginimų vidurkis vis dar žemiausias – nesiekia 500 eurų neatskaičius mokesčių. Vieni didžiausių atlyginimų išlieka informacijos ir ryšių sektoriuje. Jame greičiausiai augo laisvų darbo vietų skaičius.

Dėl to, anot analitikų, šių sričių specialistų atlyginimai išlieka vieni didžiausių. Statistika rodo, kad labiausiai darbuotojų trūksta pramonėje. Laisvų darbo vietų skaičius šalyje praėjusiais metais, palyginus su 2014-aisiais išaugo beveik 12 proc.

„Swedbank" banko vyresnioji ekonomistė Vaiva Šečkutė komentare prognozuoja, kad verslui vis sunkiau randant kvalifikuotų darbuotojų, atlyginimų augimas ir šiemet viršys produktyvumo didėjimą.

Vaiva Šečkutė

„Visgi žvelgiant į ateitį, nepamatuotas minimalaus atlyginimo kėlimas, besitraukianti darbo jėga ir delsimas įgyvendinti struktūrines reformas gali kelti grėsmę tvariam ekonomikos augimui ir stabdyti atlyginimų artėjimą prie Europos Sąjungos šalių lygio", - teigia ji.

Pasak ekonomistės, darbo užmokesčio augimas spartės ir šiemet, ir tai lems net keli veiksniai.

„Šiais metais gerokai šoktels minimalus atlyginimas, sparčiau didės viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, ir mažėjant tinkamos kvalifikacijos darbuotojų pasiūlai konkurencija dėl jų toliau augs. Šių metų sausio mėnesio nacionalinio biudžeto gyventojų pajamų mokesčio pajamos, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išaugo 12 procentų. Tai leidžia manyti, kad paspartėjo ne tik darbo užmokesčio augimas, bet greičiausiai bent jau kol kas nesulėtėjo ir užimtumo augimas", - sako ji.

Ekonomistės teigimu, tvarų atlyginimų augimą bei naujų darbo vietų kūrimą galima užtikrinti tik tuo atveju, jei kartu auga ir produktyvumas. Tam reikalingas kokybiškas švietimas bei pakankamos vietos ir užsienio investicijos.