Nors „EY Item Club“ ekonomikos ekspertų komanda prognozuoja, kad šįmet Britanijos ekonomika paaugs 1,9 proc., tačiau vėliau rodikliai, išaugus infliacijai, suprastės. Pasak „EY“, ekonomikos stabilumas šalyje po „Brexit“ buvo „apgaulingas“. Tačiau vyresnysis Anglijos banko pareigūnas sakė BBC, kad infliacijos lygis gali pralenkti 2 proc. tikslą.

Pirmadienio ryto BBC „Radio 5“ laidoje Anglijos banko vadovo pavaduotojas Benas Broadbentas teigė, kad silpnas svaras pakurstys infliaciją, bet kontroliuojant kainas griežtesne monetarine politika galima pakenkti ekonomikos augimui ir darbo vietų skaičiaus didėjimui.

Politikų laukianti dilema buvo pagrindinė „EY Item Club“ pranešimo tema. Ekspertų manymu, kitais metais infliacija šoktels iki 2,6 proc., bet 2018 m. sumažės iki 1,8 proc. Tai sumažins vartojimą nuo prognozuotų 2,5 proc. šįmet iki 0,5 proc. 2017 m. ir 0,9 proc. 2018 m., skelbiama pranešime.

Taip pat numatomas ir verslo investicijų mažėjimas dėl Britanijos ir Europos Sąjungos (ES) santykių neapibrėžtumo; prognozuojama, kad investicijų šįmet sumažės 1,5 proc. ir daugiau nei 2 proc. 2017 m.

„EY“ numato, kad sumažėjusios vartotojų išlaidos bei mažėjančios investicijos į verslą nulems staigų Britanijos BVP smukimą iki 0,8 proc. kitais metais, tačiau prognozės 2018 m. jau šviesesnės – tikimasi, jog BVP išaugs iki 1,4 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)