„Vienas svarbiausių naujojo biudžeto aspektų – tai kad būtų atsižvelgta į realius vilniečių poreikius“, – susirinkusiems žurnalistams sakė jis.

Pirmas R. Šimašiaus įvardintas pagrindinis šių metų darbas – sutvarkyti 200 įvažiavimų ir kiemų Vilniaus mieste. Tam ketinama skirs 2,6 mln eurų.

„Pernai buvo suremontuota tik 10 įvažiavimų į kiemus, – pridūrė jis. – Anksčiau tam dėmesio beveik nebuvo skiriama arba tik tada, kai atsirasdavo nepravažiuojama duobė“,

Be to, ketinama atnaujinti 17 mokyklų ir 9 darželius. Tam 2016 metų sostinės biudžete skirta 13,6 mln. eurų.

R. Šimašius tvirtino, kad sukurs 890 naujų vietų savivaldybės darželiuose. Jos turėtų atsirasti „Gluosnio“ darželyje Justinškėse, „Malūnėlyje“ Senamiestyje, „Ąžuole“ Žirmūnuose, „Kodėlčiuke“ Šeškinėje ir „Žolynėlyje“ Antakalio mikrorajone.

„Taip pat pirmą kartą nusimato masinis naujų šaligatvių tiesimas“, – sakė Vilniaus miesto meras.

Jis teigė, kad pirmą kartą per 3 metus įrengs 7 kilometrus naujų šaligatvių, o tam bus skirta 358 tūkst. eurų.

Penktas R. Šimašiaus pažadas – suremontuoti 200 probleminių dviračių takų vietų. 2016 metų biudžete tam skirtas 20 tūkst. eurų.

„Atnaujinsime visą dabartinę betoninę Neries krantinę. T.y. 6,5 kilometro nuo Mindaugo tilto iki Verslo trikampio“, – dėstė meras. Šio atnaujinimo kaina biudžetui – 2 mln. eurų.

R. Šimašius susirinkusiems žurnalistams taip pat perdavė, kad šiemet planuojama sutvarkyti 10 skverų Vilniaus mikrorajonuose, o tam skirta 500 tūkst. eurų.

„Vietų, kur žmonės galėtų ateiti ir pabūti su šeima gamtoje, mikrorajonuose beveik nėra. Norime jų skaičių padidinti dešimt kartų, – sakė meras. – Kol kas dar nesame tiksliai nustatę, kur tai darysime – jas atrinksime pagal gyventojų tankumą.“

Priešpaskutinis R. Šimašiaus pažadas – pradėti statyti du baseinus, vienas kurių atsiras vietoje griauti numatyto Lazdynų baseino. Tam biudžete numatyta 4,8 mln eurų.

„Primenu, kad pastarąjį kartą baseinas Vilniuje baigtas statyti 1987 metais“, – sakė jis.

Galiausiai R. Šimašius sakė, kad 2016 metais Vilniuje bus suremontuotos penkios avaringos sankryžos, o tam skirta 1,2 mln. eurų.

Perpus mažesnis deficitas

Vilniaus meras pristatydamas biudžetą teigė, kad didesnį finansų tvarumą ir pokyčius pajus kiekvienas vilnietis.

Savivaldybės biudžetas (su valstybės dotacijomis) šiemet sieks 471,2 mln. eurų. Sostinės biudžeto projektą sudaro: 301,1 mln. eurų savarankiškoms funkcijoms vykdyti, speciali tikslinė dotacija iš Valstybės biudžeto – 125,7 mln. eurų.

Planuojamas biudžeto deficitas – 24,6 mln. eurų. Lyginant su 2015-ųjų biudžetu, planuojamas deficitas mažėja daugiau nei per pusę: 2015-ųjų plane jis siekė 63,1 mln.

Skaičiuojama, kad patikslinus savivaldybėms skiriamos Gyventojų pajamų mokesčio (GPM_ dalies tvarką, 2016 metais sostinės biudžetas gaus 22 mln. eurų daugiau pajamų iš GPM.

Daugiau pajamų – 14,5 mln. eurų – planuojama gauti ir iš materialiojo ir nematerialiojo turto, kuris nuo praėjusių metų buvo įkainotas žymiai brangiau, o pardavimo laikas prailgintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)