"Prapjoviau ir išsigandau. Viduriuose buvo pilna kirminų. Maniau, kad pasitaikė viena tokia žuvis. Tačiau kirminų buvo ir kitose. Kažkoks siaubas", – pasibjaurėjimo neslėpė klaipėdietė.

Moteris tvirtino, jog pusę kilogramo šių agurkais kvepiančių žuvų pirko naujajame turguje. Kilogramas stintų kainavo 9,50 lito. Anot klaipėdietės, ji ir anksčiau yra valiusi šias žuvis, bet kirminų neaptiko.

"Esu girdėjusi, jog šių žuvų pūslėje būna kirminų, bet čia pilni viduriai. Kai valai, jie patenka ant pačios žuvies. Kaip tokią galima valgyti? Kirminai ploni ir ilgi, jų labai daug. Po tokių vaizdų greičiausiai gyvenime negalėsiu valgyti stintų", – tvirtino moteris.

Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė aiškino, jog kirminai stintose – joks pažeidimas. Jie kaupiasi šių žuvų pūslėse. Tačiau vedėja pabrėžė, kad žuvies raumenyse kirminų neturėtų būti.

"Stinta – jau tokia žuvis. Yra nurodyta, jog kirminai neturi būti matomi. Atsargiai pašalinus pūslę, kirminai nepatenka ant žuvies raumenų ir jų nesimato. Yra specialus apdorojimo būdas", – aiškino J.Mačiulienė.

Turguje įsigijus nekokybišką produktą reikėtų kreiptis į administraciją. Joje yra atsakingas žmogus. Pastarasis turėtų padėti išspręsti konfliktą, kilusį tarp vartotojo ir pardavėjo. Jei susitarti nepavyksta, galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Vedėja tvirtino, jog panašių skundų nesulaukiama: "Vietiniai žino, kad stintų plaukiojamosiose pūslėse gali būti kirminų."

Remigijus Dailidė, Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas

Kirmėlių aptinkama daugumos stintų plaukimo pūslėse. Tai simbiontinė kirmėlė. Ji gyvena kartu su žuvimi, pernelyg viena kitai nekenkia. Jokios žalos šios kirmėlės nedaro ir žmogui. Išimi jas, iškepi stintas ir suvalgai su didžiausiu malonumu. Simbiontinės kirmėlės nėra parazitai kaip askaridės ar spalinės kirmėlės. Ant stintų išorės galima aptikti ir kitokių kirmėlių – ektoparazitų. Jos apsikabina žuvis, kai šios patenka į gėlą vandenį, Kuršių marias. Šios kirmėlės taip pat nėra pavojingos žmonėms. Jos nusivalo su žvynais.