Kredito unijų įstatyme numatyta poveikio priemonė pritaikyta įvertinus Lietuvos banko atlikto kredito unijos „Amber“ tikslinio inspektavimo metu nustatytus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus dėl kasos tvarkymo, grynųjų pinigų operacijų ir kt. Inspektavimo metu užfiksuota, kad kredito unijoje „Amber“ buvo vykdomos abejotinos finansinės operacijos. Bendrą jų sumą pripažinus nuostoliais ir neradus atitinkamos vertės turto, kredito unija taptų nemoki.

Lietuvos banko valdyba įpareigojo laikinąjį administratorių iki 2016 m. rugpjūčio 8 d. pateikti išvadas dėl kredito unijos „Amber“ finansinės būklės ir pasiūlymus, kuriuos įvertinus bus sprendžiama dėl šios kredito įstaigos veiklos perspektyvų.

Kredito unijos „Amber“ atsiųstame komentare tvirtinama, kad administracija dėl susidariusios situacijos besąlygiškai bendradarbiauja su Lietuvos banku (LB) bei jo paskirtu atstovu.

„Šiuo metu pagrindiniai administracijos tikslai yra padėti LB bei kitoms institucijoms atlikti išsamų situacijos vertinimą ir užtikrinti, kad būtų deramai atstovaujama unijos narių – indėlininkų ir paskolų gavėjų – interesams. Detalesnius komentarus dėl tolimesnės kredito unijos veiklos pateiks Lietuvos bankas", - rašoma komentare.

Lietuvos banko duomenimis, šalyje šiuo metu veikia 74 licenciją turinčios kredito unijos.

Visų kredito unijų veikloje dalyvauja apie 160 tūkst. narių. Kredito unijose laikomi indėliai iki 100 tūkst. eurų, kaip ir indėliai bankuose, yra apdrausti indėlių ir investicijų draudimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)