"Pasaulinėje ekonomikos valdymo panelėje dega raudoni perspėjimo signalai", - pareiškė britų premjeras, pasibaigus Didžiojo dvidešimtuko (G20) grupės susitikimui, kuriame buvo svarstomi pasaulinės ekonominės plėtros klausimai.

Konfliktai Artimuosiuose Rytuose, santykių su Rusija pašlijimas ir Ebolos viruso epidemija Afrikoje sustiprino "nestabilumą ir neapibrėžtumą", kurie trukdo šalims, įskaitant ir Didžiąją Britaniją, pasitraukti iš krizės, teigia D. Cameronas.

"Euro zona balansuoja ties galimos trečiosios ekonominės krizės riba, kurią lydės aukštas nedarbas, kainų kritimo rizika. Besivystančioms rinkoms, kurios ankstesnėse pasitraukimo iš krizės stadijose buvo pagrindinė varomoji jėga, dabar auga lėčiau", - pažymėjo britų premjeras.

Anot D. Camerono, susitikimas Australijoje leido jam prieiti prie išvados, kad jo šaliai reiktų laikytis ilgalaikio ekonominio plano, tai yra vykdyti griežto biudžeto išlaidų taupymo ir biudžeto deficito mažinimo politiką.

Jo nuomone, tokia politika, kai siekiant paskatinti ekonomiką ryžtamasi didinti valstybės skolą ir valstybės išlaidas, yra klaidinga. Jis įsitikinęs, kad toks jo požiūris teisingas - jį patvirtina ekonominis šalies pakilimas.

Griežtesnės sankcijos bankininkams

Savo kalboje Singapūre Anglijos centrinio banko vadovas Markas Carney'is pareiškė, kad metas pamąstyti apie griežtesnes sankcijas bankininkams, kurie apgaudinėja sistemą, informuoja BBC.

M. Carney'is tvirtino, kad reikalingi nauji mechanizmai, siekiant "padėti susigrąžinti pasitikėjimą finansinėmis institucijomis".

Tai bus ilgas procesas. Kaip pastebi BBC korespondentas, vienas banko vadovas praėjusią savaitę sukčiavimų valiutų rinkoje atskleidimą praėjusią savaitę pavadino "tikra katastrofa bankininkystės sektoriui". Anot šio bankininko, sukčiavimas rinkoje turėtų būti vertinamas ne kitaip nei banko kasininko vagystė iš kasos. Ir už tokius nusižengimus turi būti skiriamos baudžiamosios sankcijos.

M. Carney'is savo kalboje taip pat buvo konkretus - visuomenė niekada nepasitikės bankų sistema, kol nepasikeis bankininkų elgesys.

"Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės finansinių paslaugų priežiūros institucija (Financial Conduct Authority, FCA), JAV Jungtinių Valstijų prekybos prekių ateities sandoriais komisija (CFTC) ir Šveicarijos finansų rinkos priežiūros institucija (FINMA) nubaudė šešis bankas 3,3 mlrd. dolerių bauda už nusižengimus užsienio valiutų rinkose - nusižengimus, įvykdytus praėjus nemažai laiko nuo tada, kai bankai buvo nubausti dėl tarpbankinių palūkanų normų pažeidinėjimo.

"Toks baudų pasikartojimas rodo, kad vien finansinių baudų neužtenka siekiant užkirsti kelią tokiai praktikai. Institucijų kultūroje, kompensacijų skyrimo sistemoje ir finansų rinkose būtinos esminės permainos. Pasikartojantys skandalai reiškia, kad dabar jau nėra pagrindo tvirtinti, kad problema yra vienas iš keleto supuvusių obuolių. Problema glūdi toje talpoje, kurioje obuoliai saugomi", - kalbėjo Singapūre M. Carney'is.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)