22-ejus me­tus Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je vei­ku­si gai­vių­jų gė­ri­mų ga­myk­la „Co­ca-Co­la“ per­ke­lia­ma pas kai­my­nus len­kus į Ra­dzy­mi­no mies­te­lį prie Var­šu­vos.

„Co­ca-Co­la HBC Lie­tu­vos“ vie­šų­jų ry­šių ir ko­mu­ni­ka­ci­jos va­do­vė Gab­rie­lė Še­rė­nie­nė vie­šo­jo­je erd­vė­je tvir­ti­no, kad spren­di­mas pri­im­tas sie­kiant op­ti­mi­zuo­ti kaš­tus, pa­di­din­ti ga­my­bos ir lo­gis­ti­kos efek­ty­vu­mą re­gio­ne, su­pap­ras­tin­ti ben­dro­vės val­dy­mą, iš­lai­ky­ti aukš­čiau­sią kon­ku­ren­cin­gu­mą vi­so­se rin­ko­se, ku­rio­se vei­kia, ir to­liau tiek­ti aukš­čiau­sios ko­ky­bės pro­duk­ci­ją, teik­ti pa­slau­gas klien­tams bei var­to­to­jams.

Aly­taus re­gio­nui pa­lie­ka­mas ir pa­ža­das rem­ti kul­tū­rą, spor­tą, ap­lin­kos ap­sau­gą, ki­tus pro­jek­tus.

„Coca-Cola HBC“ gamyklą Pirmajame Alytuje atidarė 1994 metais. Vėliau, kai buvo uždaryta gamykla Estijoje, ji buvo išplėsta.


Žmo­nės ne­ri­mau­ja, ar ras ki­tą ge­rai mo­ka­mą dar­bą


Įvai­rų gai­vių­jų gė­ri­mų asor­ti­men­tą pla­čiai rin­kai siū­liu­si ben­dro­vė pa­skel­bė at­lei­sian­ti apie 80 dar­buo­to­jų, ku­rie dir­bo Aly­taus ga­myk­lo­je. Jiems spa­lio pir­mo­mis die­no­mis tu­rė­tų bū­ti įteik­ti at­lei­di­mo la­pe­liai. Ga­myk­la sa­vo veik­lą Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je pla­nuo­ja nu­trauk­ti dar šie­met, prieš Ka­lė­das.

To­kią ži­nią iš­gir­do į su­si­rin­ki­mą su­šauk­ti dar­buo­to­jai. Pa­sak jo da­ly­vių, bu­vo pra­neš­ta, kad įmo­nės ga­my­ba per­ke­lia­ma į Len­ki­ją, nes esą prie Var­šu­vos esan­ti „Co­ca-Co­los“ ga­myk­la nė­ra vi­siš­kai ap­krau­ta, ir kad nuo gruo­džio 1 die­nos bus at­leis­ta be­veik 80 Aly­taus ga­myk­lo­je dir­ban­čių žmo­nių.

Li­ku­sie­ji, iki 10 žmo­nių, bus pa­lik­ti su­tvar­ky­ti bai­gia­mų­jų dar­bų. At­lei­džia­miems dar­buo­to­jams pa­ža­dė­ta iš­mo­kė­ti še­šių mė­ne­sių at­ly­gi­ni­mo dy­džio iš­ei­ti­nes kom­pen­sa­ci­jas, tiems, kas su­ma­nys iš­ei­ti anks­čiau nei gruo­džio 1 die­ną, jos ne­bus mo­ka­mos.

„Šio­je įmo­nė­je iš­dir­bau per de­šimt me­tų. Ne­bu­vo jo­kios nuo­jau­tos, kad to­kia stip­ri, ge­rus at­ly­gi­ni­mus su­ge­bė­ju­si mo­kė­ti ga­myk­la ims ir pa­liks mus.

Tai ži­nia iš gied­ro dan­gaus. Mus ra­mi­na, kad ne­nu­skriaus, gau­si­me iš­ei­ti­nes iš­mo­kas, prie­dus už sta­žą ir lo­ja­lu­mą įmo­nei. Bet tai lai­ki­ni pi­ni­gai, ku­rie grei­tai baig­sis. Bau­gu dėl at­ei­ties, nes du vai­kai ne­tru­kus baigs gim­na­zi­jas, pla­nuo­ja stu­di­juo­ti aukš­tuo­sius moks­lus. Iš kur pa­im­si­me lė­šų jų stu­di­joms? Ža­da, kad pa­dės dar­bo ieš­ko­ti. Gal ir pa­dės, bet nie­kur ki­tur Aly­tu­je aš ne­gau­siu to­kio at­ly­gi­ni­mo, ne­ra­mu, kad rei­kės per­si­kva­li­fi­kuo­ti“, – ne­ri­mą iš­sa­kė vie­nas ir „Co­ca-Co­los“ dar­buo­to­jų.

Aly­taus te­ri­to­ri­nės dar­bo bir­žos Dar­bo iš­tek­lių sky­riaus ve­dė­ja Ni­da Dam­baus­kie­nė kal­bė­jo, kad jų įstai­ga dar nė­ra ga­vu­si ofi­cia­laus ga­myk­los „Co­ca-Co­la HBC Lie­tu­va“ sa­vi­nin­kų pra­ne­ši­mo apie at­lei­džia­mus dar­buo­to­jus: „Tik vie­šų­jų ry­šių ir ko­mu­ni­ka­ci­jos va­do­vė Gab­rie­lė Še­rė­nie­nė yra tei­gu­si, kad nau­jų dar­bo vie­tų teks ieš­ko­ti maž­daug 80 žmo­nių.

Šiuo me­tu tu­ri­me 169 lais­vas dar­bo vie­tas įvai­rių spe­cia­ly­bių žmo­nėms. Kai gau­si­me ofi­cia­lų pra­ne­ši­mą, kal­bė­si­mės su kiek­vie­nu be­dar­biu in­di­vi­du­a­liai, ap­tar­si­me są­ly­gas. Vi­lia­mės, kad da­liai jų iš kar­to su­teik­si­me dar­bą, ki­tus sių­si­me per­si­kva­li­fi­kuo­ti. Steng­si­mės pa­dė­ti, to­kios mū­sų funk­ci­jos.“

Per­ke­lia­ma tik ga­my­ba


Ne tik ga­myk­los dar­buo­to­jai, bet ir Aly­taus vi­suo­me­nė liūd­no­mis nuo­tai­ko­mis su­ti­ko ži­nią, kad mūsų mies­te ne­be­dirbs ga­myk­la, ne­at­si­sa­kiu­si pri­si­dė­ti prie ge­ro­vės, rė­mu­si ne­ma­žai pro­jek­tų.

Kaip šią ži­nią su­ti­ko fak­tiš­kai šią ga­myk­lą į Aly­tų iš Es­ti­jos per­kė­lęs ir 20 me­tų jai va­do­va­vęs Eu­ge­ni­jus Bur­ba?

„Ap­gai­les­tau­ti be­lie­ka. Daug dar­bo, ener­gi­jos įdė­ta per tuos dvi­de­šimt me­tų, o pa­bai­ga jos liūd­na. Bet toks tas gy­ve­ni­mas, ver­slas. Tuo­met Es­ti­jo­je ga­myk­la bu­vo net di­des­nė už įreng­tą Aly­tu­je, mes tu­rė­jo­me tik dvi li­ni­jas.

Esu lan­kę­sis Len­ki­jo­je, įmo­nė iš tie­sų ge­rai įren­gu­si ga­my­bi­nes pa­tal­pas, tu­ri net de­šimt li­ni­jų, ta­čiau jos nė­ra ap­krau­tos. Ga­li­ma su­pras­ti tuos sa­vi­nin­kų veiks­mus: tarp­tau­ti­nės įmo­nės op­ti­mi­zuo­ja sa­vo veik­lą, da­ro tam tik­rų funk­ci­jų kon­cen­tra­ci­ją, iš­gry­ni­na pa­da­li­nių spe­cia­li­za­ci­ją.

O ko­ka­ko­lą vis dar ger­si­me, ir Len­ki­jo­je pa­ga­min­ta bus ge­ra, nes kai­my­nai tu­ri tik­rai pa­žan­gią tech­no­lo­gi­ją, ge­rą ko­ky­bės kon­tro­lę. Tik žmo­nių ko­lek­ty­vo gai­la, jiems to­kie po­ky­čiai – di­de­lis smū­gis. Jie vi­si la­bai ge­ri spe­cia­lis­tai, ras dar­bą Aly­tu­je. Ge­rų spe­cia­lis­tų rei­kia, o „Co­ca-Co­lo­je“ jie iš­mo­kę ge­rai ir są­ži­nin­gai dirb­ti“, – tei­gė bu­vęs ga­myk­los di­rek­to­rius E. Bur­ba.

In­ves­ti­ci­jų pri­trau­ki­mu į mū­sų ša­lį be­si­rū­pi­nan­čios VšĮ „In­ves­tuok Lie­tu­vo­je“ va­do­vo Man­to Ka­ti­no nuo­mo­ne, „Co­ca-Co­los“ spren­di­mą už­da­ry­ti ga­myk­lą Aly­tu­je lė­mė Lie­tu­vos rin­kos dy­dis. Pa­sak M.Ka­ti­no, ver­slas gy­ve­na pa­gal sa­vo prin­ci­pus bei tai­syk­les ir kar­tais jo spren­di­mai ne­bū­na pa­lan­kūs vie­tai, kur yra įsi­kū­ręs.

Ben­dro­vė cen­tri­nį Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos ša­lių san­dė­lį bei lo­gis­ti­kos cen­trą pa­lie­ka Kau­ne.

Par­da­vi­mo, rin­ko­da­ros dar­buo­to­jai dirbs Vil­niu­je, Pa­ne­vė­žy­je, Klai­pė­do­je. Per­ke­lia­ma tik ga­my­ba. Kaip pa­si­elgs su ge­rai įreng­tu jos pa­sta­tu, dar ne­at­sklei­džia­ma.