Paklausiausi pajūrio darbai jaunų žmonių tarpe – barmenų ir padavėjų, viešbučių darbuotojų, ledų, suvenyrų pardavėjų. Mažai kas renkasi čeburekų pardavėjo darbą pajūryje. Tačiau negavusieji trokštamos darbo vietos vis tiktai suka su dideliu krepšiu jūros link – vaikščioti po paplūdimį kepinant saulei vis tiek geriau nei sėdėti namuose be cento kišenėje.

Čeburekų pardavėjo dalia nelengva – visą dieną tenka pajūryje tampyti krepšį su maisto gaminiais ir nepaliaujamai šūkčioti. O aplinkiniai dažnai nepraleidžia progos pasityčioti ir piktesnį žodį pasakyti.

Čeburekas pajūryje kainuoja 5 litus. 1 litą 30 centų nuo parduoto vieneto gauna pardavėjas. Kiek jų pavyksta parduoti – viskas priklauso nuo oro sąlygų ir pardavėjo pastangų.

Darius iš Kėdainių
20-metis Darius iš Kėdainių į Palangą atvažiavo jau įsibėgėjus vasaros sezonui. Negavęs padavėjo ir jokio kito darbo, vaikinas drąsiai ryžosi dirbti paplūdimyje. „Alga nestabili, bet viskas priklauso nuo tavęs paties – kiek parduosi, tiek ir užsidirbsi“, - pasakoja vaikinas.

Darius nesiskundžia, kad dirbti sunku. Nors per dieną tenka pajūriu nueiti ne vieną kilometrą, krepšiai, kuriuose sudėtas maistas, ne tokie sunkūs kaip atrodo. „Vienu metu nešiojamės penkiolika čeburekų“, - sako vaikinas, o paklaustas, kodėl tiek nedaug, patikina, jog ir tokį kiekį parduoti išties nelengva.

„Konkurencija tarp pardavėjų nemaža. Pažiūrėkite, kiek tokių vaikščioja. O jei oras nėra geras, paplūdimyje poilsiautojų visai nedaug, todėl šiandien pardaviau dar tik keturis. Vakar irgi buvo nesėkminga diena. Pradėjo lyti, todėl tik septynis pasisekė parduoti. Tačiau būna ir kur kas geresnių dienų. Karštą vasaros dieną, kai paplūdimyje daug žmonių, tie pardavėjai, kurie stengiasi ir vaikšto visą dieną, gali ir 300 litų užsidirbti”, - sako Darius.

Per dieną vaikinas uždirba nuo 40 iki 100 litų. Darius kartu su drauge Palangoje nuomojasi kambarį, kuris jam atsieina po 15 litų už naktį. Kėdainiškis nesitiki, kad pavyks per vasarą susitaupyti, tačiau statybos inžineriją svajojantis studijuoti vaikinas tikisi bent jau gerai praleisti vasarą prie jūros.

Kitas sutiktas čeburekų pardavėjas - aštuoniolikos metų Deivydas iš Naujosios Akmenės patikina labiausiai laukiantis savaitgalių, kai į Palangą atkeliauja kur kas daugiau poilsiautojų. Per praėjusį ilgąjį savaitgalį vaikinui pavyko užsidirbti po 100 litų per dieną, kai per savaitę Deivydas užsidirba apie 400 litų. 70 litų savaitei atsieina nuoma, apie 100 – 200 litų jis išleidžia maistui. Tačiau vaikinas tikisi pataupyti ir per vasarą užsidirbti naujam kompiuteriui.

Deivydas patikina – tai sunkus darbas. Tenka ne tik visą dieną saulėje būti, bet ir mandagiai bendrauti su žmonėmis, kiekvienam norinčiam prie pat jo prinešti maistą. Kadangi pardavėjų paplūdimyje daug, tenka nemažai pasukti galvą, kaip išsiskirti iš visų. „Kai jau visai nesiseka, prisigalvoju pačių juokingiausių būdų sudominti žmones. Pavyzdžiui sakau, kad čeburekai skatina įdegį“, - juokiasi vaikinas.

Tomas iš Mažeikių
17-mečiui Tomui iš Mažeikių ilgasis savaitgalis taip pat buvo sėkmingas – vaikinas užsidirbo 240 litų. Vasarai uždarbiauti į Palangą atvykęs jaunuolis optimistiškai žiūri į savo darbą: „Pažįstami sako, jei labai stengsiesi, gali ir 1000 litų per savaitę užsidirbti. Kiek tai realu, aš nežinau”.

Vaikinui nuoma kurorte atsieina po 10 litų naktį. Autotransporto inžineriją Klaipėdoje studijuoti ketinantis vaikinas abejoja, ar pavyks iš tokio darbo sutaupyti ateinančiam rudeniui – pakaks ir to, kad nereikės vasarą iš tėvų pinigų prašyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)