Balandžio mėn. metinė infliacija sudarė 3,5 proc. Nuo 2016 m. stebimas vidutinės metinės infliacijos didėjimas. 2017 m. balandžio mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 1,6 proc.

Statistikos departamento teigimu, bendram vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo drabužių, daržovių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, vyno, alaus, avalynės kainų padidėjimas bei šilumos energijos, vaisių, automobilių, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, žuvies ir jūros gėrybių kainų sumažėjimas.

Per šį laikotarpį vartojimo prekių kainos padidėjo 0,9 proc., paslaugų - 1 proc. Prekių kainų pokyčio įtaka bendram mėnesiniam kainų pokyčiui sudarė +0,70 procentinio punkto, paslaugų kainų pokyčio įtaka sudarė +0,26 procentinio punkto.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,5 proc., rinkos kainos padidėjo 1,2 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamų kainų pokyčio įtaka sudarė -0,07 procentinio punkto, rinkos kainų pokyčio įtaka sudarė +1,02 procentinio punkto.

2017 m. balandžio mėn., palyginti su kovo mėn., stebimas maisto produktų kainų didėjimas. Iš maisto produktų daržovių kainos padidėjo daugiausia.

Dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų pasirodymo drabužių ir avalynės kainos padidėjo 4,4 proc.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendrą kainų pokytį (kainos padidėjo 2 proc.) nulėmė 6,3 proc. vyno ir vyno produkcijos kainų padidėjimas ir 3,7 proc. - alaus.

2017 m. balandžio mėn. metinė (2017 m. balandžio mėn., palyginti su 2016 m. balandžio mėn.) infliacija sudarė 3,5 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, alaus, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, spirituotų gėrimų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, kietojo kuro kainų padidėjimas bei šilumos energijos, elektros energijos, daržovių, telefono paslaugų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 3,3 proc., paslaugų - 4,2 proc.

2017 m. balandžio mėn., palyginti su 2016 m. balandžio mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos sumažėjo 3,4 proc., o rinkos kainos padidėjo 4,6 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)