Pagal Seimui pateiktą projektą, nuo kitų metų balandžio 1 dienos alui akcizo mokestis turėtų būti skaičiuojamas pagal alkoholio kiekį - iki 7 procentų alkoholio turinčiam alui planuojamas 6,7 lito už vieną laipsnį alkoholio hektolitre (100 litrų) produkto akcizo mokestis, o stipresniam alui šis mokestis turėtų siekti 10 litų už 1 alkoholio laipsnį hektolitre.

"Įstatymo pasekmės aludariams bus itin skaudžios. Skaičiuojant pagal šių metų rodiklius, kitąmet Aludarių asociacijai priklausančios įmonės turės sumokėti 35 milijonais litų mokesčių daugiau nei šiemet, todėl pelningai dirbs tik du bendrovės - "Švyturys" ir "Utenos alus", - teigė aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys.

Asociacija siūlo, kad 10 litų už 1 procentą alkoholio hektolitre akcizo mokestis būtų taikomas ne nuo 7, o nuo 8 laipsnių stiprumo alui. Tarp 7 ir 8 laipsnių alkoholio turintis alus užima vos 5 proc. rinkos, todėl didelio skirtumo nėra.

Akcizo mokesčių pakeitimo jau seniai reikalavo vyno gamintojai, kaltindami aludarius, esą šie su stipriu alumi nukonkuravo vyną.

"Kodėl "Alita" ir "Anykščių vynas", kurių vadovai tvirtina, kad aludariai puikiai gyvena, smukus vyno apyvartai pradėjo gaminti ne alų, o degtinę?" - retoriškai klausė Klaipėdos "Švyturio" generalinis direktorius Tomas Kučinskas.