Tokia išvada peršasi, kadangi masiniuose renginiuose paprastai įkuriamos nestacionarios prekybos vietos, o tokių pagal Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas nuo 2020 m. turėtų nelikti.

Tačiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian patikino, kad festivalių organizatoriams nėra ko baimintis – prekiauti alkoholiu bus galima, nes palapinės, prekystaliai ir panašios vietos tiesiog nėra laikomos nestacionariomis.

Nurimo, tačiau klausimų liko

Festivalių organizatorius Algirdas Barniškis – Blėka pripažino nurimęs dėl prekybos alkoholiu masiniuose renginiuose, tačiau situacija vis dar kelia klausimų.

„Jie (Seimo nariai – DELFI) aiškino, prieš priimdami įstatymą, kad trumpalaikės licencijos šitiems uždariems, mokamiems renginiams galės būti duodamos, nes tokie renginiai garantuoja saugumą, priežiūrą ir visa kita, bet pačios savivaldybės spręs, ar išduoti, ar ne.

Viskas atrodo kol kas kaip anksčiau – kreipiesi į savivaldybę, savivaldybė sprendžia, ar duoti leidimą trumpalaikei, tarkime, 3 dienų, prekybai“, – paaiškina.
Algirdas Barniškis - Blėka

Tačiau A. Barniškį neramina, kad valdžia gali apsigalvoti ir nežinia, kiek dar pokyčių galima sulaukti: „Aišku neramu. Neramu tai, kad jie šneka, jog atsiras dar ne viena pataisa.

Kai kurie asmenys sako, kad tai dar ne viskas, kad dar galvosime, nežinau, ką jie turi omenyje, gal nemokamus renginius, gal dėl tų gardų (specialių atskirtų zonų, kurioje bus galima prekiauti alkoholiu, – DELFI) dar svarsto. Visi turime būti labai budrūs, nes jiems gali kilti noras pateikti kokią nors pataisą, prieštaraujančią priimtam įstatymui netgi mums nežinant.“

Kadangi „valstiečiai žalieji“ užsimojo, o Seimas pritarė, kad nestacionarių prekybos vietų nuo 2020 m. neliktų, neaišku, kaip bus galima prekiauti masiniuose renginiuose, kuriuose įsikuria būtent laikinos, nestacionarios vietos.

Tokių vietų nuo 2020 m. paplūdimiuose turėtų nelikti

Tai sukėlė įtarimų ir A. Barniškiui: „Sunku pasakyti, kad dabar normaliai viskas. Aš, jei atvirai, neskaičiau galutinio įstatymo, priimto Seimo, net nežinau, ar viešai jis prieinamas, bet mus patikino, kas viskas gerai. Būtų labai neprotinga, jei paslėptų, kad renginiuose galima prekiauti, bet licencijos gauti negali. Tada tikrai laisvės rokenrolui nepamirštų niekas“, – juokiasi.

Kas laikoma nestacionaria prekybos vieta, o kas ne – sunku atskirti

G. Belian patikslino, kad nors masiniuose renginiuose įsikūrusios vietos yra laikinos, jos nėra laikomos nestacionariomis.

„Matote, nestacionari vieta – tai vieta, kada, pavyzdžiui, statomas koks nors laikinas nestacionarus statinys. Bet tai turėtų būti statinys. Dabar praktika tokia, kad jie (prekybininkai festivaliuose – DELFI) atveža kažkokių prekystalių, staliukų, o ne stato statinius. Tiesiog tai yra vienkartinė prekybos vieta“, – paaiškino ji.
Prekybvietės festivaliuose

G. Belian patikino, kad festivalių organizatoriai gali nesibaiminti: „Jiems nieko negresia, jokiu apribojimų, nes įstatyme yra tokia sąvoka kaip pirkėjų aptarnavimas lauko sąlygomis – ką jie realiai ir daro.“

Paklausus, kodėl tokios vietos kaip palapinės, prekystaliai ir pan., iš kurių prekiaujama alkoholiu, nelaikomos nestacionariomis prekybos vietomis, G. Belian patikslino: „Palapinė nėra statinys. Statinys – labiau paviljonas.

Turi būti kokios nors statybinės konstrukcijos ir pan., o tokių masinių renginių metu jie jų tikrai neįrenginėja ir jiems (festivalių rengėjams – DELFI) jokios grėsmės iš tikrųjų nėra.
Prekybvietės festivaliuose

Įstatymo 16 str., kur skelbiama apie prekybos vietas, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis, šitas sakinys yra“, – pabrėžė G. Belian.

Tarp vietų, kurios nelaikomos nestacionariomis ir pačių nestacionarių vietų – itin slidi riba. Pajūryje įsikūrusios didelės palapinės vadinamos stacionariomis, kai paprastas prekystalis su skėtuku nėra nestacionari prekybos vieta.
Prekybvietės festivaliuose

Šiuo metu Alkoholio kontrolės įstatymo 161 str. skamba taip: „Aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis, prekybos alkoholiniais gėrimais vieta laikoma alkoholinių gėrimų pardavimo vieta ir alkoholiniams gėrimams vartoti įrengtos vietos (stalai, pavėsinės, kiti įrenginiai).“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)