„Daugelį Lietuvos ir kaimyninių šalių įmonių įsigyja tarptautiniai koncernai ir grupės, o mes išlikom lietuviški, tuo didžiuojamės ir po vienu stogu jungiam keturias istorines Lietuvos gamyklas“, – naujosios pakavimo linijos pristatymo renginyje antradienį kalbėjo „MV Group Production“ įmonių grupės, kuriai priklauso „Alita“, generalinis direktorius Algirdas Čiburys.

Tarptautinį konkursą pakuočių transportavimo ir pakavimo linijų įrengimui įmonė paskelbė 2022 metais, pirmieji įrengimai į gamyklą atvežti 2023 metų liepą, o sumontuoti ir paleisti veikti praėjusių metų pabaigoje.

Investicijos į šias transportavimo ir pakavimo linijas siekia apie 2 mln. eurų. Komponentus robotizacijai gamino Nyderlandų įmonė „Qimarox“, o pačias linijas įrengė lietuviška bendrovė „Inna“.
Pasak A. Čiburio, po robotizacijos produkcijos pakavimo greitis padidėjo apie 20 proc., įmonė planuoja produkcijos pakavimą bei transportavimą automatizuoti toliau.

„Šią įrangą diegėmės tokią, kad ji būtų su didesniais pajėgumais negu mums jų reikia šiuo metu. Dabar apie 60 proc. išnaudojame (...) Būdavo tokia situacija, kad linija galėtų gaminti daugiau, bet fiziškai žmonėms per sunku fiziškai supakuoti tokį kiekį, tai su šita įranga tos problemos nebelieka“, – Eltai sakė įmonės vadovas.

Po šių pokyčių, pasak Algirdo Čiburio, teko atleisti keletą darbuotojų, likusi dalis persikvalifikavo ir liko dirbti įmonėje. Jo teigimu, šiuo metu įmonių grupė turi 480 darbuotojų, iš jų 169 dirba Alytuje.

„Inna“ vadovas Marijus Žaldarys pranešime žiniasklaidai teigė, kad tokio tipo įrenginiai ir sistemos – gamybos ateitis, kuri ateina į Lietuvą: „Šioje gamykloje įrengta pažangi sistema ir aukšto lygio automatizacija turėtų būti kiekvienos gamyklos pasirinkimas norint išlaikyti savo produkcijos konkurencingumą rinkoje. Šios sistemos užtikrina ir leidžia dirbti maksimaliu našumu visiems sistemoje esantiems įrenginiams, ko anksčiau galbūt nebuvo galima padaryti dėl žmogiškojo faktoriaus.

Beje, įdiegta įranga užtikrina didesnį darbuotojų saugumą, darbo ergonomiją ir sukuriamą vieno žmogaus pridėtinę vertę, nes žmonėms nebereikia atlikti rutininių dažnai pasikartojančių užduočių, juos pakeitė robotai“, – sakė M. Žaldarys.

Pasak jo, dabar žmogus atlieka tik operatoriaus darbą, seka įrangos darbą, keičia parametrus ir t. t.

„Žinant šių dienų situaciją darbo rinkoje, tai yra labai gerai apgalvotas ir protingas žingsnis“, – priduria „Inna“ vadovas.

Pasak „Alitos“ gamybos direktoriaus Vitalijaus Aksiutino, praėjusius keletą metų įmonei iššūkių kėlė pandemija, prasidėjęs karas ir išaugusios energetinių išteklių kainos, tad įmonės investavo į saulės elektrinių įrengimą, kainavusį daugiau nei 833 tūkst. eurų, įrengė elektros energijos sunaudojimo monitoringo sistemą.

Kaip teigė A. Čiburys, iki robotizacijos įmonė susidūrė su dažna darbuotojų kaita ir jų trūkumu.

„Mes turėjom labai sudėtingą situaciją, nes iš septynių linijų suvažiuodavo produkcija į mūsų sandėlį ir visas dėjimas ant palečių, apvyniojimas buvo daromas žmonių rankomis. Kadangi mūsų produktai sveria nemažai, tai buvo sunkus fizinis darbas ir nuolatos turėjom žmonių kaitą, rotaciją“, – komentavo A. Čiburys.

Jo teigimu, po robotizacijos įmonė ieško aukštesnės kvalifikacijos specialistų, galinčių prižiūrėti įrangą, dalimi šį poreikį patenkino persikvalifikavę esami įmonės darbuotojai.

Pasak jo, šiuo metu įmonių grupė turi 480 darbuotojų, iš jų 169 dirba Alytuje.

„Didžioji dalis pas mus darbuotojų šiandien dirba iš Alytaus ir aplinkinių regionų (...) Su stygiumi turbūt didžiausia bėda yra, kai reikia specifinių žinių. Mūsų atveju kalbame apie inžinierius, kur reikia programavimo, darbo su įranga ir panašiai. Taip pat jeigu mums reikia technologinių produkto žinių, čia jau tik specifines profesijas baigę žmonės gali ateiti“, – pridūrė A. Čiburys, teigdamas, kad įmonė bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis ir specialistų ieško tarp technines studijas pasirinkusių studentų.

Nuo 2021 metų pradėjo aktyviau prekiauti su Taivanu

A. Čiburio teigimu, praėjusiais metais „MV Group“ apyvarta viršijo 160 mln. eurų, o išpilstyta buvo daugiau nei 20 mln. litrų alkoholinių gėrimų. Pasak jo, daugiausia grupės įmonėse yra pagaminama alaus ir giros produkcijos, o putojantis vynas, degtinė, brendis bei stiprieji gėrimai sudaro didžiąją dalį įmonių apyvartos.

Apie 30 proc. visos produkcijos eksportuojama, daugiausia išvežama į Lenkiją, Latviją ir Estiją, taip pat alkoholiniais gėrimais prekiaujama Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), Suomijoje, Švedijoje, Čilėje, Nigerijoje, Ispanijoje ir Taivane.

Pasak A. Čiburio, iki 2021 metų, kai Lietuva leido atidaryti Taivaniečių atstovybę, prekyba su šia šalimi vyko epizodiškai, o pastaraisiais metais prekyba vyksta aktyviau.

„Taivane labiau populiarūs lengvesni alkoholiniai gėrimai, kokteiliai, alus. Šiuo metu turime keletą susitarimų, kur eksportas į Taivaną irgi pradeda važiuoti“, – pabrėžė jis.

„Įsitvirtinom kaip stiprus regioninis žaidėjas, norime toliau įsitvirtinti kaip stiprus tarptautinis žaidėjas. Tad mūsų pirmas prioritetas yra stiprinti mūsų prekės ženklų pardavimus eksporto rinkose, tam yra numatytos konkrečios rinkos, kur bus daromos papildomos investicijos, siekiant ten auginti parduodamus kiekius“, – pridūrė A. Čiburys.

2003 metais įmonių grupė įsigijo „Stumbro“ gamyklą, o šiemet bus dešimt metų, kaip „Alita“ kartu „Anykščių vynu“ tapo „MV Group“ dalimi, nuo 2018 metų grupei taip pat priklauso „Gubernija".
„Alita“ yra 1963 metais Alytuje įkurta lietuviško vyno gamykla, kurios produkciją sudaro putojantis vaisių vynas, brendis, viskis ir kiti alkoholiniai gėrimai. 1995 m. valstybinė įmonė „Alita“ buvo perregistruota į akcinę bendrovę, 2014 m. pabaigoje įmonių grupė „Alita” tapo „MV Group” dalimi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją