A. Merkel Vašingtone dėstė, jog labai svarbu, ką Atėnai pristatys per susitikimą ir kokių veiksmų imsis po jo. Kanclerė pabrėžė, jog Vokietija sieks tolimesnės Graikijos narystės euro zonoje, nors kai kurios ES valstybės narės bijo, kad šalis nevykdys savo finansinių įsipareigojimų ir atsisakys bendros valiutos.

A. Merkel įsitikinusi, kad Graikijai finansinę pagalbą suteikęs trejetas: Europos Komisija (EK), Europos centrinis bankas (ECB) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nustato pagrindines taisykles, kurių turi laikytis Atėnai.

"Mūsų diskusijos yra pagrįstos vykdomomis programomis. Kaip ir visada sakiau, laukiu pasiūlymo iš Graikijos", - aiškino kanclerė.

JAV prezidentas Barackas Obama savo kalboje taip pat paminėjo Graikiją ir sakė norėsiąs sužinoti, kaip Europa ir TVF įtikins Graikiją likti euro zonoje ir laikytis įsipareigojimų.

Atėnai mėgina sustabdyti taupymo politiką šalyje ir nurašyti dalį skolos. Sekmadienį premjeras Alexis Tsipras teigė, kad ir toliau sieks atsisakyti griežto taupymo ir tarptautinės paramos plėtros.

Naujasis Graikijos premjeras mano, kad jam pavyks susitarti su ES

Graikijos premjeras A. Tsipras pirmadienį pareiškė, kad dėl susitarimo su Europos Sąjunga (ES) yra nusiteikęs optimistiškai, skelbia "Eubusiness".

"Visi siekiame bendro tikslo - sustabdyti krizę. Esu nusiteikęs optimistiškai, tikiu, kad su partneriais iš Europos rasime kompromisą. Pažvelgus į istoriją, matyti, kad Europai visada pavyko susidoroti su sunkumais, nemanau, kad šįkart bus kitaip", - įsitikinęs Graikijos atstovas.

A. Tsipras apsilankė Vienoje, likus kelioms dienoms iki euro zonos finansų ministrų susitikimo ir Europos viršūnių susitikimo, kuriame taip pat bus daug dėmesio skiriama Graikijos krizei.

Austrijos kancleris Werneris Faymannas tikino, jog ES ir 19 euro zonos narių privalo rasti sprendimą, nes "euro zona turi išlikti vieninga net pačiais sunkiausiais laikais". Tačiau jis pridūrė, kad Atėnai turi laikytis įsipareigojimų partneriams.

Naujoji Graikijos vyriausybė pažadėjo gerbti finansinius įsipareigojimus, bet premjeras tikino, jog neatsisakys taupymo politikos stabdymo. Šiuo metu šalis reikalauja iš naujo derėtis dėl 240 milijardų eurų suteiktos finansinės paramos programos.

Pirmadienį Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble aiškino, kad, jei graikai nori tolimesnės pagalbos, jie turi vykdyti kreditorių nustatytą programą, o ne ieškoti skubios vienkartinės paramos iš kitur.