Baltarusijos prezidentas išsakė nuomonę, kad ekonominis modelis, Baltarusijos pasirinktas dešimtą dešimtmetį, buvo ne klaida ir ne pasiekimas, o vienintelė įmanoma išeitis buvusiose sąlygose, rašo tut.by.

Praėjo 20 metų, atėjo laikas „tobulinti šalies ekonomikos politiką – ramiai, revoliucingai, bet tvirtai, be sustojimų ir nereikalingų dvejonių“.

„Tai nereiškia, kad atsisakome bazinių valstybės prioritetų: eksporto, būsto, prekybos ir kitų – tęsime tai, kas pradėta... Bet dabar atėjo laikas sudėti naujus akcentus. Mūsų sąlygomis būtina sutelkti dėmesį į tris bazines kryptis. Visų pirma vidaus rinkos vystymas, kad ir kaip keistai tai kažkam nuskambėtų. Antra, ekonomikos valdymo sistemos tobulinimas. Trečia, pasaulinė plėtras ir konkurencijos palaikymas“, – sakė A. Lukašenka.

Jis priminė, kad dešimtą dešimtmetį Baltarusijos valdžia skatino eksportą. Gyventojų pragyvenimo lygis buvo neaukštas, vidaus rinka silpna, pagrindines lėšas buvo galima uždirbti tik išorės rinkose. Bet nuo to laiko padėtis pasikeitė.

„Visų pirma padidėjo žmonių pajamos, padidėjo daug kartų. Antra, kartu su pajamomis išaugo ir mūsų žmonių poreikiai, jų reikalavimai gyvenimo kokybei. Trečia, žymiai sugriežtėjo konkurencija pasaulio rinkose. Priežasčių tam nemažai – finansų krizė, vis didesnis rinkų atvirumas, naujų žaidėjų, visų pirma iš Azijos, prisijungimas prie konkurencinės kovos. Visos šios aplinkybės rodo – laikas atsisukti į vidaus rinką, negalima jos atiduoti užsieniečiams.“

Vyriausybės vertinimu, kasmet baltarusiai išveža į užsienį apie 3 mlrd. dolerių (7,5 mlrd. Lt). Prezidentas mano, kad nurodomas mažesnis skaičius.

„Jeigu mūsų valdininkai, kariškiai, jų žmonos ir meilužės mažiau važinėtų apsipirkti į Lietuvą, veikiausiai neišvežtume 1,5 mlrd. (dolerių; 3,7 mlrd. Lt) ten ir dar 2 mlrd. (dolerių; 5 mlrd. Lt) – į Lenkiją, – sakė Baltarusijos vadovas. – Tai jis (ministras pirmininkas Michailas Miasnikovičius) kukliai pasakė 3 mlrd. (dolerių), pasienio ir muitinės tarnybų vertinimu, suma kur kas didesnė. Juk neskaičiuojame Ukrainos ir Rusijos, tai 4 (mlrd. dolerių; 10 mlrd. Lt) ar net 5 mlrd. (dolerių; 12,5 mlrd. Lt) kasmet. Pasilikime šiuos pinigus sau, juk mokame tai daryti.“

Kodėl negalime padaryti taip, kad baltarusiai nesupirkinėtų dolerių, o leistų šiuos pinigus čia, mūsų prekėms ir paslaugoms? Esmė ne tik žmonės – trūksta prieinamų kavinių, kuriose skaniai maitintų, kino teatrų, pasaulinio lygio vandens parkų, nėra šiuolaikinių pramogų industrijos. Manau, ir dėl šių priežasčių mūsų piliečiai bėga į valiutos keityklas ir leidžia valiutą užsienyje“, – padarė išvadą A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas atkreipė dėmesį, kad vystant vidaus rinką reikia skirti dėmesio ir prekių gamybai, ir paslaugų teikimui. Pavyzdžiu gali būti Baltarusijos sanatorijos, kurios labai populiarios tarp rusų.

A. Lukašenka pripažino, kad valdžia kiek pavėlavo su ketinimais vystyti vidaus rinką. Dėl to kalta valdžios atstovų psichologija, kurie įprato laikyti ją neperspektyvia. Baltarusijos lyderis įsitikinęs, kad vidaus paklausą reikia stimuliuoti. Todėl eksporto svarbos niekas neneigia – jis buvo ir bus Baltarusijos ekonomikos prioritetas.

„Visiškas priklausymas nuo išorės rinkų – grėsmė ekonomikai ir šalies suverenitetui. Todėl vidaus rinkos vystymas, paslaugų ekonomikos vystymas turi tapti mūsų ekonominės politikos šerdimi artimiausiai metais“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)