Pasak jo, po sausio 1 d., kai bus įvestas euras, šalyje dar bus galima atsiskaityti litais, tačiau grąža bus duodama eurais. Anot A. Butkevičiaus, tam, kad smulkūs prekybininkai visada turėtų reikiamą eurų kiekį grąžai atiduoti, didesniais pajėgumais dirbs bankai.

„Smulkiajam verslui gali būti grėsmės po sausio 1 d., kai dvi savaites bus galima atsiskaityti litais, o grąža turės būti išmokama eurais. Jei bus stambios kupiūros, smulkieji verslininkai gali neturėti sukaupę tiek grynų eurų. (...) Tačiau mes aiškiai pasakėme, kad bankai dirbs po darbo valandų, taip pat dirbs ir pašto skyriai bei kitos finansinės institucijos“, - trečiadienį kalbėjo A. Butkevičius.

Pasak Premjero, jei bus pastebėtos verslininko piktnaudžiavimo keliant kainas apraiškos, jiems bus taikomos sankcijos.

„Mes esame nusiteikę geranoriškai, tačiau tikrai nesitaikstysime su tam tikrais piktnaudžiavimais, jeigu juos pamatysime. Įstatyme pirmiausia yra numatytas įspėjimas, o pasikartojus taikomos baudos. Turi būti abipusė atsakomybė“, - kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Vis dėlto A. Butkevičius negalėjo įvardyti, kokios tiksliai baudos bus taikomas ir pasiūlė kreiptis į Finansų ministeriją.

Susitikime su Premjeru dalyvavęs „Maxima Lietuva“ grupės generalinis direktorius Arūnas Zimnickas teigė, jog perėjimas prie euro bendrovei kainuos daugiau nei pusę milijono litų.

„Tačiau laukiame galutinių reikalavimų iš Vyriausybės ir šie skaičiai bus tikslesni. Visas sąnaudas, susijusias su euro įsivedimu, prisiimame patys“, - kalbėjo jis.

A. Zimnicko teigimu, „Maxima Lietuva“ gauna užtektinai informacijos apie euro įsivedimą, bendraudama su valdžios institucijomis bei su anksčiau tai padariusių Estijos ir Latvijos verslininkais.

Pasak jo, „Maxima“ parduotuvėse nuo birželio pabaigos jau bus skelbiamos kainos dviem valiutomis - litais ir eurais.

„Per liepos mėnesį bus pakeistos visos kainų etiketės. Reikia informuoti visuomenę apie euro ir lito santykį, o prieš pakeičiant etiketes, mes jau būsime konvertavę kainas. Mūsų tikslas - sąžiningas kainų perskaičiavimas, kad būtų kuo skaidriau vartotojams“, - teigė jis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas kalbėjo, kad prekybininkai tikrai keis kainas sąžiningai - paverstos iš litų į eurus jos nesikeis.

„Dėl kainų didėjimo - visada akcentuojame, jog tai visai kita žinia. Kainų dinamika kartais nepriklauso nuo verslo, yra rinkos sąlygos, kurios ją diktuoja. (...) Žmonės neturėtų viso suplakti į vieną“, - sakė kalbėjo L. Vilimas.