Ispanijoje šeštadienį dėl nesankcionuoto oro uostų dispečerių streiko, buvo paskelbta nepaprastoji padėtis bei pagrasinta streikuojantiems baudžiamąja atsakomybe.

Nepaprastoji padėtis Ispanijoje buvo paskelbta pirmą kartą nuo 1975 metų, kai šalis pasuko demokratijos keliu po diktatoriaus generolo Francisco Franko mirties.

Skrydžiai Ispanijos erdvėje šį savaitgalį buvo sutrikdyti labiausiai nuo šių metų balandžio, kai Islandijoje buvo išsiveržęs Ejafjadlio ugnikalnis. Tąsyk dėl pasklidusio vulkaninių pelenų debesies oro susisiekimas Europoje buvo sutrikdytas labiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo - per du mėnesius buvo atšaukta apie 10 tūkst. skrydžių.

Šis streikas taip pat taps išbandymu Ispanijos vyriausybei, kuri pažadėjo mažinti biudžeto išlaidas, siekiant nuraminti nuogąstavimus, kad šalį gali apimti įsiskolinimo krizė, kokia ištiko Graikiją.

Be kita ko, vyriausybė nusprendė pakeisti taisykles, reguliuojančias darbo laiką oro uostuose, taip pat iš dalies privatizuoti valstybinę oro uostų valdybą AENA.

Madrido Barachaso (Barajas) oro uoste tūkstančiai keleivių praleido naktį oro uoste, sėdėdami arba gulėdami ant grindų, apsikloję antklodėmis. Daugelis kitų siekė susigrąžinti pinigus už bilietus arba pakeisti skrydžių datą.

Tvarkaraščiai rodė, kad atšaukta apie trečdalis skrydžių, tarp jų į Ispanijos šiaurinį miestą Bilbao, taip pat į Amsterdamą ir Vašingtoną.

60 metų Teresa Cabezas planavo keturioms dienoms išvykti pailsėti į Krokuvą, tačiau nebuvo tikra, ar jai bus grąžinti pinigai už atšauktą skrydį.

"Jie mums pareiškė, kad skrydis atšauktas ir išdalijo pretenzijų pateikimo anketas", - skundėsi moteris.

Ateinantis pirmadienis ir trečiadienį Ispanijoje bus nedarbo dienos, daugelis žmonių antradienį pasiėmė laisvą dieną, kad penkias dienas iš eilės nereikėtų eiti į darbą.

Pastarasis streikas taip pat sutapo su penktadienį Ispanijos vyriausybės priimtu oro uostų darbo taisyklių pakeitimu.

Vyriausybė patvirtino, kad oro uostų dispečeriai per metus galės dirbti ne ilgiau nei 1 670 valandų, tačiau taip pat aiškiau apibrėžė, kad šis apribojimas netaikomas kitokiam su skrydžių valdymu tiesiogiai nesusijusiam darbui.

Oro dispečerių profesinių sąjungų susivienijimo atstovas sakė, jog pagal naująsias taisykles laisvadieniai, paimti dėl ligos arba vaikų priežiūros, nebus įtraukti į maksimalų dispečerių darbo laiką.

"Mes priartėjome prie psichinės ribos, kai naujasis dekretas, patvirtintas šį rytą, įpareigojo mus dirbti daugiau valandų", - profsąjungos atstovas Jorge Ontiverosas sakė duodamas interviu penktadienio vakarą.

"Priėmėme šį sprendimą individualiai, o vėliau jis pasklido tarp kitų bendradarbių, kurie liovėsi dirbę, nes daugiau taip gyventi nebegali. Esant tokiai padėčiai negalime kontroliuoti lėktuvų", - pridūrė jis.

Ispanijos vyriausybė savo veiksmais stengiasi išsklaidyti pasaulio finansų rinkų nerimą dėl šalies viešojo įsiskolinimo.

Ministrų kabinetas taip pat paskelbė parduosiantis iki 49 proc. AENA akcijų, už kurias, pasak Ispanijos žiniasklaidos, tikimasi gauti iki 9 mlrd. eurų (31,1 mlrd. litų). Anksčiau buvo skelbta, kad bus parduota tik 30 proc. akcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją