Baltijos biržos judėjo priešinga pasaulio rinkoms kryptimi - OMXV pakilo net 3 proc., OMXT – 0,6 proc., brango 26 akcijos, pigo vos 7. OMXV indekso vertė per paskutines 7 prekybos sesijas padidėjo jau 7 proc., ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2008 metų birželio. Vakarykštis šuolis tampa dar įspūdingesnis pasaulinių nuotaikų kontekste (S&P 500 -0,89 proc., EURO STOXX -1,58 proc.). Apibendrinant, yra keli maloniai stebinantys dalykai – apyvartos ir ženkliai teigiami akcijų kainų pokyčiai. Pirma, sausio pradžioje prekyba dažnai būna vangesnė, kadangi instituciniai investuotojai dažniausiai atostogauja ir tradiciškai grįžta į rinkas antrąją sausio savaitę. Visgi vakar matėme, kad stambių sandorių netrūko ir tai veikiausiai yra susiję su prielaida, kad praėjusių metų pardavėjai šių metų pradžioje pradėjo atpirkti akcijas. Antra, automatinėje prekyboje buvo juntama didelė paklausa. Panašu, kad dėl mokestinės aplinkos pok! yčių privatūs investuotojai išsipardavė gruodį ir atperka sausį, dėl ko pasiūla yra gerokai mažesnė už paklausą.

Apžvelgiant atskiras biržas, Taline aktyvumu išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ (+0,54 proc., 200 tūkst. eurų), tuo tarpu Vilniuje daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko „Linas Agro Group“ (-0,29 proc., 717 tūkst. eurų) ir TEO LT (+1,69 proc., 151 tūkst. eurų) akcijoms. Iš svarbių naujienų verta išskirti „Aprangos“ (+1,15 proc., 35 tūkst. eurų) paskelbtas pardavimo pajamas. Didžiausią Baltijos šalyse mažmeninės prekybos drabužiais tinklą valdanti bendrovė „Apranga" pernai pasiekė 583,9 mln. litų pardavimo pajamas, t. y. 10,2 proc. didesnes negu 2012 metais. Visgi bendrovei nepavyko pasiekti numatyto plano - nuo jo ji atsiliko 5 mln. litų arba 0,8 procento. Šiais metais tikimasi pardavimo pajamas padidinti dar 7,5 proc. iki 628 mln. litų.

Rinkos dalyviams reaguojant į naujienas, kad Rusija nutraukia embargą "Pieno žvaigždžių" (+8,02 proc.) produkcijai, brangsta visų pieno sektoriaus bendrovių vertybiniai popieriai (RSU +2,52 proc., VLP +2,55 proc., ZMP +3,36 proc.). Investuotojai tikisi, kad "Pieno žvaigždėms" ir Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybai „Rospotrebnadzor" pralaužus derybų ledus, tokiu pavyzdžiu paseks ir kitos pieno perdirbimo sektoriaus bendrovės.