„Rinkoje nuolat vyksta svyravimai. Kai prasideda nuopuolis, investiciniuose ar pensijų fonduose laikomo turto, vertė taipogi krenta žemyn. Žmogus, investavęs į šiuos instrumentus, yra priverstas pasyviai laukti, kol rinkos atsigaus, kartais tai užtrunka ne vieną mėnesį ar metus. Investicinių ar pensijų fondų vienetų pirkimą priskirčiau daugiau ilgalaikiam taupymui. Tuo tarpu aktyviam investavimui labiausiai tinka CFD (investavimas per kainų skirtumo sandorius),“ - komentavo „TMS Europe“ plėtros direktorius Lietuvoje Artūras Kampanas.

Aktyvus savarankiškas investavimas ne tik leidžia išlaikyti investicinio portfelio vertę ekonominių krizių metu, bet ir padeda uždirbti rinkos kainoms krentant, ko neįmanoma pasiekti pasirinkus klasikinį investavimo būdą per pensijų ar investicinius fondus. „CFD leidžia suformuoti didesnį ir labiau diversifikuotą portfelį, kuris bus atsparesnis rinkų svyravimams. Aktyvūs investuotojai gali atsverti savo akcijų portfelio kritimą bei uždirbti iš rinkų kainų smukimo, pasinaudoję siūlomais CFD instrumentais, juos parduodami. Maži sandorių kaštai leidžia lanksčiai valdyti savo kapitalą, pasirinkti norimus investavimo instrumentus ir, esant reikalui, operatyviai juos keisti,“ - aiškino A. Kampanas.

Smulkesni investuotojai paprastai susiduria su problema - investicijoms skirtų lėšų kiekis neleidžia tinkamai diversifikuoti portfelio (perkant santykinai nedidelius investicinių vienetų kiekius, sandorių kaštai yra per dideli), todėl galiausiai nuperkama vienos rūšies žaliava, valiuta ar vienos įmonės akcijos, taip pažeidžiant pagrindinę investuotojų taisyklę - portfelio diversifikavimą.

„Mūsų prekybos platformoje investuotojai gali naudotis svertu ir taip įsigyti norimų pozicijų bei subalansuoti savo portfelį. Svertas leidžia investuoti sumą, viršijančią turimą nuosavą kapitalą. Šiuo atveju rizika eina drauge su galimybėmis, o portfelio diversifikavimas leidžia amortizuoti laikiną vienos pozicijos ar turto klasės nuosmukį,“ - sakė A. Kampanas.

Pradėti savarankiškai investuoti į CFD galima turint ir santykinai nedidelį kapitalą – 1-2 tūkst. eurų. Pasinaudojus svertu, galima suformuoti investicinį portfelį iš vienos ar kelių turto klasių instrumentų. Aktyvusis investuotojas turi domėtis rinka, į kurią investuoja, reguliariai stebėti veiksnius, galinčius įtakoti jo atvirųjų pozicijų kainas, ir operatyviai priimti savarankiškus sprendimus.

Pradedantiesiems investuotojams rekomenduojama rinktis gerai pažįstamus instrumentus, kurių sandorių kaštai yra nedideli, o rinkoje yra daug lengvai pasiekiamos analitinės informacijos - tai gali būti akcijų rinkų indeksai (JAV, Vokietijos ir kitų šalių), žaliavos (auksas, nafta, metalai), žinomų įmonių akcijos, valiutos. „TMS Europe“ prekybinėje platformoje pradedantis savarankiškas investuotojas gali atsidaryti demonstracinę sąskaitą. Taip visiškai realiomis sąlygomis išbandomas investuotojo rinkos pojūtis ir pasiruošimas prekiauti CFD.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)