Taipogi tą pačią dieną buvo paskelbta, kad vartotojų pasitikėjimas esama ekonomine padėtimi išaugo daugiau nei prognozuota, Mičigano vartotojų pasitikėjimo indeksui stiebiantis nuo 91,2 iki 93,0. Šiandien investuotojai turės galimybę įvertinti kaip pasikeitė euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksas. Analitikų prognozės brėžia, kad pastarasis kovo mėnesio duomenimis išliks nepakitęs ties -3,7 riba. Tai pat šiandien JAV paaiškės asmeninių vartojimo pajamų ir išlaidų apimtys. Vasario mėnesio duomenimis prognozuoja, kad pajamos kils kaip ir praėjusį laikotarpį 0,3 proc., tuo tarpu investuotojus džiugins, kad išlaidos persivers iš -0,2 proc. smukimo į 0,2 proc. augimą. Tai geras ženklas, nes vartojimas šalyje yra vienas iš pagrindinių rodiklių, kuris lemia kainų lygį, FED‘ui nesiimant papildomų monetarinių priemonių.

Valiutų rinkos

Penktadienį euro vertė prieš JAV dolerį stiprėjo 0,32 proc., valiutų santykiui pasiekiant 1,0900 lygį. Šiuo metu užsienio valiutų investuotojai stipriau jaučia, kad FED‘as turėtų kilstelti šalyje palūkanų normas, tačiau neužtikrintas makroekonominių rodiklių pokytis vis atitolina banką priimti pastarąjį sprendimą. Tikėtina, kol neišvysime stabilesnio JAV ekonomikos augimo, tol EUR/USD valiutų kursas nerodys didesnio pokyčio. Taip pat šiandien investuotojai dėmesį koncentruos į Graikiją, kur posėdžiaus šalies ministras pirmininkas su teisininkais ieškant būdų kaip išvengti šalies bankroto rizikos. Taipogi vėliau pirmininkas susitiks su šalies kreditoriais, kur bus stengiamasi rasti kompromisą, kuris padėtų užtikrinti tolimesnius pinigų srautus į šalį procesą. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas šiek tiek susitraukė ir laikosi ties 1,0870 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Vilniaus biržos akcijų indeksas kilo +0,02 proc., Talino stiebėsi +0,09 proc., o Rygos šoktelėjo +1,22 proc. Smulkūs investuotojai didino gamtinių dujų operatoriaus „Amber Grid“ akcijų paklausą, akcijos vertei stiebiantis 5,22 proc. iki 1,210 euro už akciją, o 107 sandorių metų apyvartai pasiekiant 117 tūkst. eurų. Praeitą savaitę bendrovei paskelbus apie planuojamus išmokėti dividendus, akimirksniu šios akcijos tapo patrauklios, bendrai per savaitė jų vertei kylant net 21 proc. Tikėtina šią savaitę taip pat galime matyti jų augimą, nes investuotojai įsigiję akcijų ir išlaikę iki dividendų gautų finansinę naudą. Be šios pozicijos penktadienį investuotojai aktyviau keitėsi estiško kapitalo bendrovių „Tallinna Kaubamaja“ (0,0 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (-0,52 proc.) akcijomis, atitinkamai pozicijose perleidžiant akcijų už 46 tūkst. ir 40 tūkst. eurų. Rygoje indeksą paskutinę savaitės dieną iškėlė „Ventspils nafta“ (7,27 proc.) ir „Latvijas kuģniecība“ (2,07 proc.) bendrovių akcijų vertės šuoliai, tačiau bendrai sudėjus pozicijose apyvartą, ji sudarė tik 4,8 tūkst. eurų. Šiandien numatoma, kad „Tallink Grupp“ paskelbs kovo mėnesio veiklos aktyvumo duomenis, todėl galime sulaukti didesnio investuotojų prekybos aktyvumo.