Kalbėdama Paryžiuje vykstančiame simpoziume pareigūnė daugiausiai minėjo politinius nesutarimus JAV 2007-2009 metų finansinės krizės metu bei taupymo priemonių politiką Europoje - šiuo metu regionas nesusitvarko su nesibaigiančiu žemos infliacijos laikotarpiu.

Finansų krizė paskatino didžiuosius centrinius bankus imtis netradicinių priemonių, siekiant paskatinti ūkio atsigavimą. Pavyzdžiui, JAV federalinis atsargų bankas sumažino palūkanų normas iki nulio ir ėmėsi obligacijų supirkimo politikos, sukėlusios protestus iš kai kurių politikų pusės - pareigūnai bijojo, kad naujos cirkuliuojančių rinkose pinigų apimtys gali sukelti nepageidaujamą infliaciją. Bankas savo aktyvų supirkimo programą nutraukė tik praėjusią savaitę.

Nors netradicinės priemonės padėjo remti vidaus rinkų atsigavimą ir pasaulinį ekonomikos augimą, tačiau dabar reikia daugiau veiksmų iš fiskalinių institucijų pusės - tik taip atsigavimas sustiprėtų, teigia J. Yellena.

Diskutuodama su Prancūzijos centrinio banko pareigūnais ji sakė, kad centriniams bankams, siekiant skatinti sveiką ekonomiką, daugiausiai dėmesio reikėtų skirti finansiniam stabilumui - toks požiūris atliktų itin svarbų vaidmenį priimant sprendimus.

J. Yellena nekomentavo JAV monetarinės politikos sprendimų, tačiau sakė, kad centriniai bankai visame pasaulyje turėtų normalizuoti savo politiką po to, kai šalių ekonomikų aktyvumas ir infliacija įgaus įprastą savo išraišką. Tiesa, pareigūnė įspėjo, kad politikos pokyčiai, įvairiose šalyse priimami skirtingu laiku ir kitokia sparta, gali pasaulio finansų rinkose sukelti nestabilumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)