Indekso vertę į viršų stūmė sveikatos priežiūros (Health Care) bei naftos ir dujų (Oil&Gas) sektoriai, kurių vertės šoktelėjo po 1,78 proc. Vakar žaliavinės naftos – Brent Oil – kaina parodė didžiausią vertės šuolį per paskutines aštuonias savaites, jos kainai kylant net 4,79 proc., iki 49,05 JAV dolerio už barelį.

Iš esmės šiam pokyčiui įtakos turėjo paskelbta informacija, kad didėjo JAV naftos perdirbimo įmonių aktyvumas, augant benzino, dyzelio bei aviacinio kuro paklausai. Už Atlanto S&P 500 indeksas augo 1,06 proc. Investuotojai laukė 20:00 val. FED‘o sprendimo dėl bazinės palūkanų normos. Kaip ir tikėtasi, šis rodiklis išliko nepakeistas ties 0,25 proc. riba.

Vėliau oficialūs FED‘o nariai nurodė, kad JAV ekonomika rodo nuosaikų kilimo tempą. Pagyvėjimas darbo rinkoje yra vertinamas teigiamai, žinoma, infliacija kelia nerimą, tačiau augantis dirbančiųjų skaičius gali išjudinti infliaciją, tikintis, kad ji pasieks 2,0 proc. lygį (šio metu metinis infliacijos lygis yra ties 0,0 proc.).

Taip pat FED‘as nurodė, kad palieka atviras duris bazinės palūkanų normos didinimui dar šių metų gruodį. Po tokių pareiškimų, tikimybė, remiantis FED‘o fondų ateities sandoriais, kad gruodį sulauksime bazinės palūkanų normos padidinimo, šoktelėjo nuo 46,2 proc. iki 48,0 proc. Šiandien Vokietijoje bus paskelbta, kaip pasikeitė metinis nedarbo lygis (prognozė – nepakis). Taip pat sulauksime informacijos kaip keitėsi euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksas (prognozė – nepakis).

Svarbesni rodikliai bus skelbiami JAV, kur sužinosime kaip keitėsi savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prognozė – kils nuo 259 tūkst. iki 265 tūkst.) bei trečiojo ketvirčio preliminarus BVP (prognozė – tikimasi, kad ekonomika augs 1,6 proc., kai praėjusį ketvirtį buvo fiksuotas 1,6 proc. augimas).

Valiutų rinkos

Per vakar dieną JAV doleris sustiprėjo prieš eurą 1,16 proc., valių EUR/USD santykiui krentant nuo 1,1051 iki 1,0923. Didžiausias kurso pasikeitimas įvyko 20:00 val., kuomet FED‘as paskelbė, kad bazinės palūkanų normos yra išlaikomos nepakeistos.

Nors dauguma tokio scenarijaus ir tikėjosi, tačiau nuostaba buvo tai, kad FED‘as nurodė, mato JAV ekonomikos pagyvėjimą, taip pat palieka tikimybę, kad palūkanos dar gali būti padidintos šiais metais – gruodžio mėnesį.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš euro zonos branduolio – Vokietijos. Šalyje bus paskelbta, kaip pasikeitė preliminari metinė infliacijos norma (prognozė – kilimas nuo 0,0 proc. iki 0,2 proc.) bei koks yra mėnesinis infliacijos pokytis (prognozė – rodiklis susitrauks -0,1 proc.; praeitą mėnesį rodiklis buvo -0,2 proc.). Žinoma, taip pat dėmesys bus nukreiptas į JAV preliminarų BVP pokytį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Svarbesnių naujienų vakar dieną Baltijos akcijų rinkose skelbiama nebuvo. Trečiadienį neblėso smulkesnių sandorių aktyvumas komercinio banko „Šiaulių bankas“ (1,0 proc.) pozicijoje, kur investuotojai sudarė net 96 sandorius ir jais perleido akcijų už daugiau nei 140 tūkst. eurų. „Linas Agro Group“ akcijomis buvo sudarytas vienas tiesioginis sandoris, kuriam teko 364 tūkst. eurų apyvarta, o bendra visos dienos sandorių apyvarta persvėrė 373,6 tūkst. eurų ribą.

Bendrovės „Silvano Fashion Group“ akcijos krito 3,08 proc. iki 1,26 proc. už vienetą. Iš esmės pozicijoje dominavo pardavėjas per vieną tarpininką, o tai tikėtina galima sieti su tuo, kad paklausos pusėje nesijautė stipraus palaikymo, o investuotojui reikėjo susimažinti poziciją. Dienos apyvarta akcijomis pasiekė daugiau nei 163,8 tūkst. eurų.

Šiandien bendrovė „Baltika“ yra numačiusi paskelbti 9 mėnesių tarpinė informaciją.