Aplinkybės, kurioms esant FED būtų pasirengęs pradėti didinti palūkanų normą, siejamos su dar kiek pagerėjusiomis sąlygomis JAV darbo rinkoje ir pagrįstu įsitikinimu, kad infliacija šalyje vidutiniu laikotarpiu priartės prie tikslinio 2 proc. lygio. Šiemet JAV privačiajame sektoriuje jau sukurta 1,25 mln. naujų darbo vietų, o nedarbas smukęs iki lygio (5,3 proc.), paskutinį kartą matyto prieš septynerius metus. Kita vertus, infliaciją išjudinti ne taip paprasta – metinė vartotojų kainų indekso infliacija tik birželio mėnesį kilstelėjo aukščiau 0 proc. ribos (0,1 proc.). Šiandien investuotojų (ir, žinoma, FED) dėmesį išlaikys informacija apie JAV ekonomikos augimo tempą antrąjį ketvirtį. Prognozuojama, kad balandžio-birželio mėnesiais, perskaičiavus į metinį tempą, JAV ūkis augo 2,5 procento (pirmąjį ketvirtį -0,2 proc.).

Atsargus FED tonas padėjo pagrindiniams JAV akcijų indeksams trečiadienį kilti aukštyn (S&P 500 +0,73 proc., DOW JONES +0,69 proc., NASDAQ +0,44 proc.). Pozityvų ūpą šiandien turėtų išlaikyti ir investuotojai Europoje (EURO STOXX +0,60 proc., Vokietijos DAX +0,34 proc.). Teigiami pokyčiai Azijos akcijų rinkose (09:30 Japonijos NIKKEI 225 +1,08 proc., Honkongo HANG SENG +0,12 proc.) kiek slopina prisiminimus apie dar birželį daugiau negu 30 proc. nuvertėjusias Kinijos bendrovių akcijas. Rinkos dalyvius, tikėtina, nuramino ir šįryt paskelbta informacija apie tai, kad Japonijos pramonės produkcijos mastas birželį didėjo gerokai sparčiau, negu tikėtasi (+ 2 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai).

Baltijos šalių biržose apyvarta išaugo, užsienio investuotojams sudarius du tiesioginius sandorius. Vilniuje akcijų kainos kito nedaug (OMXV -0,04 proc.), Taline ir Rygoje rinka kilo kartu su pagrindiniais Europos biržų indeksais (OMXT +0,89 proc., OMXBB +0,74 procento). Vienu tiesioginiu sandoriu buvo perleista 1 mln. „Šiaulių banko“ (0,00 proc.), o kitu – 0,25 mln. „Tallink Grupp“ (+1,32 proc.) akcijų. Šie sandoriai rodo, kad net ramiuoju vasaros atostogų periodu užsienio investuotojai išlaiko susidomėjimą Baltijos šalių bendrovių akcijomis ir mielai pasinaudoja atsiradusiomis galimybėmis įsigyti jų paketus. Dideli sandoriai turėtų nelikti nepastebėti ir smulkiųjų vietos investuotojų, kuriems šiuo metu yra palankus metas įsigyti vietoje lūkuriuojančių akcijų.

Rokiškio sūris“ vakar informavo, kad planuoja savo pusmečio veiklos rezultatą skelbti ne šiandien, o rugpjūčio 31 dieną. Bendrovė taip pat pranešė apie rugpjūčio 21 dieną šaukiamą neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą, kuriame bus perrenkama valdyba ir priimamas naujas sprendimas dėl savų akcijų supirkimo. Šiandien pirmojo pusmečio veiklos rezultatą planuoja skelbti Estijos „Baltika“, o rytoj – „Apranga“ ir „Ekspress Group“.