Už Atlanto nuotaikos vertybinių popierių biržose taip pat buvo palankios, S&P 500 indeksui kylant +0,49 proc., o Dow Jones stiebiantis +0,64 proc.

Svarbesnių makroekonominių duomenų JAV skelbiama nebuvo, tačiau investuotojų dėmesys buvo sukoncentruotas į FED‘o prezidentės konferenciją.

Šiuo metu investuotojai yra sunerimę dėl neseniai paskelbtų JAV silpnesnių šalies darbo rinkos rodiklių.

Tačiau FED‘o prezidentė vakar dieną pasisakė, kad nepaisant darbo rinkos rodiklių, JAV ekonomika yra pajėgi atlaikyti nuosaikų bazinės palūkanų normos didinimą.

Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad balandžio mėnesį pramonės produkcijos apimtys kilo +0,8 proc., kai buvo laukta +0,7 proc. augimo (buvusi reikšmė -1,1 proc.).

Svarbesnių naujienų šiandien dar sulauksime iš euro zonos, kur bus paskalbtas patikslintas regiono BVP.

Tikimasi, kad paskutinis pirmojo ketvirčio BVP įvertis išliks nepakitęs, rodikliui nuo praėjusio ketvirčio stiebiantis +0,5 proc., o lyginant pamečiui augimas turėtų išlikti 1,5 proc.

Valiutų rinkos

Vakar dieną vykstant JAV FED‘o prezidentės kalbai jautėsi didesni svyravai EUR/USD valiutų pora, kursui pasiekiant žemiausią dienos lygį ties 1,1326 ir aukščiausią ties 1,1393. Tačiau pirmadienis baigėsi pastarajam valiutų santykiui nesudarant didesnio pokyčio ir dieną užbaigiant ties 1,1355 (-0,11 proc.).

Šiandien ryte matomas EUR/USD nežymus augimas iki 1,1361 lygio (09:51 val.). Prie tokios krypties dalinai prisidėjo paskelbti geresni nei tikėtasi Vokietijos makroekonominiai duomenys.

Taip pat šiandien galime sulaukti intensyvesnės prekybos 12:00 val., skelbiant euro zonos BVP duomenis.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Dominuojant tiesioginiam sandoriui į pirmąsias gretas pagal apyvartą išsiveržė Estijos biržoje kotiruojama „PRFoods“ bendrovė.

Dienos pradžioje investuotojai sutartinai vieno sandorio metu apsikeitė 1,0 mln. akcijų, kurių vienos kaina buvo 0,37 eur. Vėliau pozicijoje buvo sudaryti dar du santoriai, kurie nedidelėmis apyvartomis nuslėgė akcijos kainą -2,42 proc. iki 0,363 euro už akciją, bendrai dienos apyvartai perkopiant 370,182 tūkst. eurų.

Taip pat Talino biržoje didesniu aktyvumu išsiskyrė „Tallinna Vesi“ (-0,68 proc.; 14,7 eur./vnt.) ir „LHV Group“ (-1,34 proc.; 7,35 eur./vnt.) apyvartoms pasiekiant atitinkamai po 170,3 tūkst. ir 99,4 tūkst. eurų. Vilniaus biržoje investuotojai didino pasiūlą komercinio banko „Šiaulių bankas“ akcijomis, po paskutinio sandorio kaina išlaikant -0,61 proc. (iki 0,326 eurų) kritimą su 40,3 tūkst. eurų apyvarta.

Šiandien yra bendrovės „Nordecon“ prekybos diena, kuomet investuotojai pirkdami akcijų neturės teisės į išmokamus dividendus bei išmokas, dėl kapitalo mažinimo. Antradienio ryte „Klaipėdos nafta“ paskelbė, kad gegužės mėnesį naftos produktų krova augo 24,3 proc., SGD išdujinimas šoktelėjo 227 proc., o bendros pajamos didėjo 9,9 proc., lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu mėnesiu.