Vakar už Atlanto buvo apskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius buvo didesnis nei prognozuota, gamybos sektoriaus aktyvumas silpnėjo, o būstų pardavimo apimtys krito. Atrodytų, kad tai nėra pati geriausia informacija vietos ekonomika, tačiau džiugiai sutiko tokią informaciją, stumiant S&P 500 indeksą į viršų 0,23 proc. Tokios investuotojų reakcijos priežastis aiški – spekuliacijos įgauna didesnį svorį, kad FED‘as dar atidėlios bazinių palūkanų normos kėlimą šalyje. Šiandien buvo paskelbta, kad Vokietijos pirmojo ketvirčio galutinai patikslintas metinis BVP patvirtino prognozes ir stiebėsi 1,1 proc. Taipogi vakar Latvijoje buvo aukšto rango euro zonos pareigūnų susitikimas, kurio metu buvo ieškoma kompromiso Graikijai. Susitikimas įvyko, tačiau radikalių sprendimų jame nebuvo priimta, teigiant, kad derybos dar bus tęsiamos, tikintis, kad apčiuopiamas rezultatas bus pasiektas iki šio mėnesio pabaigos.

Valiutų rinkos

Skelbiant JAV ir Europos ekonomikos duomenis EUR/USD valiutų kursas judėjo diapazone nuo 1,1080 iki 1,1180 ir dienos prekybos pabaigoje apsistojo ties 1,1112 lygiu. JAV dolerio vertę prieš eurą nežymiai sustiprino paskelbti blogesni JAV ekonomikos duomenys, tuo tarpu eurui paspirties suteikė euro zonos viršūnių susitikimas, kuriame nors ir nebuvo priimta svarbių sprendimų, tačiau nebuvo pritaikyta griežtų ultimatumų Graikijai. Šiandien ryte euro vertė stiprėja prieš JAV dolerį, kursui pasiekiant 1,1140 lygi. Šiandien svarbesni duomenys bus paskelbti Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur paaiškės balandžio mėnesio infliacijos pasikeitimas. Analitikai prognozuoja, kad bendras kainų lygis pakils 0,1 proc., nuo prieš tai buvusio 0,2 proc. augimo. Nors tai nėra labai didelis pokytis, tačiau tai yra teigiamas rodiklio pasikeitimas, signalizuojant apie pačios šalies ekonomikos susireguliavimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Aktyvumas Baltijos akcijų rinkose vakar dieną buvo žemas, bendrai per tris biržas pasiekiant 459 tūkst. eurų. Baltijos biržų indeksai nespėjo sureaguoti į pasikeitusias nuotaikas Europoje, pastarųjų vertėms krentant: OMX Vilnius -0,48 proc., OMX Tallinn -0,30 proc., OMX Riga -0,06 proc. Ketvirtadienį perkantiems akcijas investuotojams nebepretenduojant į statybų bendrovės „Merko Ehitus“ numatomus dividendus bei išmoką dėl įstatinio kapitalo, akcijos kaina pasiekė 8,46 eurus už vieną akciją. Bendrai įvertinus visas išmokas bendrovės akcijos vertė stiebėsi 0,71 proc., pozicijoje investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 57 tūkst. eurų. Vakar Latvijos bendrovė „Siguldas CMAS“ paskelbė pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus. Remiantis statistika, bendrovės pajamos per šį laikotarpį buvo 2,8 proc. mažesnės nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu, tuo tarpu grynasis pelnas sumažėjo net 77 proc. Kadangi ši pozicija yra mažo likvidumo Baltijos akcijų rinkose, todėl šiandien mažai tikėtina, kad sulauksime didelio investuotojų susidomėjimo. Penktadienį investuotojų kalendorius nenumato planuojamų skelbti naujienų tad turėtų vykti daugiau techninė prekyba.