Akcijų kainų svyravimai metų pabaigoje sumažėjo. Svyravimų rodiklis VIX, matuojamas pagal S&P indekso svyravimus, sumažėjo iki mažiausio lygmens nuo šių metų liepos. Priminsime, būtent šių metų liepą atsirado pirmieji nuogąstavimai dėl lėtėjančio pasaulio ūkio augimo.

Kinija ir Japonija sutarė tarpusavio atsiskaitymuose vietoj JAV dolerio naudoti vietines valiutas. Susitarimas pasiektas sekmadienį, Japonijos premjero J. Noda vizito į Kiniją metu. Antra ir trečia pagal dydį pasaulio ekonomika tarpusavyje atsiskaitys Kinijos juaniais ir Japonijos jenomis. Tokiu būdu siekiama sumažinti šalių priklausomybę nuo JAV dolerio ir kartu padidinti Japonijos ir Kinijos valiutų svarbą. Analogišką susitarimą Japonija nori pasirašyti ir su Indija. Toks susitarimas, pasak Japonijos spaudos, gali būti pasiektas šiandien prasidėjusio Japonijos premjero vizito į Indiją metu. Be to, panašių užmačių yra ir naujai kuriamoje Eurazijos sąjungoje. Nuo 2015 metų, planuojama, gyvuoti pradėsiančioje Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano , o taip pat Tadžikijos ir Kirgizijos sąjungoje, apie kurios kūrimą praneštą lapkričio 18 d., tarpusavio atsiskaitymuose taip pat ketinama atsisakyti JAV dolerio. Užuot jo ketinama naudoti Rusijos rublį. Po to, kai smarkiai susvyravo pasitikėjimas JAV doleriu ir euru, besivystančios šalys kuria planus kaip sumažinti priklausomybę nuo stabilumą praradusių Vakarų valiutų. Dėl to ilgainiui, panašu, mažės JAV dolerio kaip atsiskaitymo valiutos svarba, o kartu, tikėtina, mažės ir jo vertė besivystančių šalių valiutų atžvilgiu.

Šiandien sulauksime JAV nekilnojamojo turto rinkos duomenų (16:00). Manoma, kad nekilnojamojo turto stagnacija tęsiasi, o spalį, palyginti su lapkričiu, turto kainos sumažėjo 0,3 procento.

Vilniaus biržos indeksas OMXV kilo 6 dienas iš eilės

Penktadienį prekybos sesija, kaip ir galima buvo tikėtis, investuotojų aktyvumu nepasižymėjo (apyvarta 407 tūkst. eurų), tačiau indekso OMXV (+0,13 proc.) vertė kilo jau šeštą prekybos sesiją iš eilės. Didžiausia buvo „Snaigės“ akcijų apyvarta, kuri sudarė beveik pusę visos biržos apyvartos, o jų kaina išliko nepakitusi – 0,525 euro. Naujajam „Snaigės“ 60 proc. akcijų paketo savininkui UAB „Vaidana“ paskelbus, kad ji teiks privalomą oficialų siūlymą supirkti smulkiųjų akcininkų akcijas už ne mažesnę kaip 0,5397 euro kainą, šias akcijas mielai perka investuotojai, siekiantys uždirbti nors ir nedidelį, bet garantuotą pelną, tuo tarpu pardavėjai mato alternatyvas kitose akcijose ar rinkose. Nerimsta aktyvi ir permaininga prekyba Ūkio banko akcijomis, nors penktadienį jos tepabrango 0,6 proc., tačiau prekybos sesijos pradžioje teigiamas kainos pokytis siekė 5,6 procento.

Šią savaitę pagrindinis rinkos bruožas bus nedidelis likvidumas, todėl padidės netikėtų didesnių kainų pokyčių tikimybė. Susitraukus apyvartoms, net ir smulkaus investuotojo veiksmai gali stipriai įtakoti akcijų kainų pokyčius. Taip pat nereikia pamiršti, kad šiandien yra paskutinė diena, kada atsiskaitymas už sudarytus sandorius įvyks šiais metais, todėl kai kurie investuotojai bandys performuoti savo portfelius dėl su mokesčiais susijusių priežasčių. Kalbant apie indekso OMXV vertę, kilimo tikimybė yra didesnė už smukimo.