JAV vakar taip pat pateikė teigiamos ekonominės informacijos: gamintojų kainos, patvirtindamos stabilų bendrą infliacijos šalyje lygį, liepą augo nežymiai (0,1 proc.), o pramonės gamyba per tą patį laikotarpį plėtėsi kiek daugiau negu prognozuota (+0,4 proc.). Savaitė pa! kilia nata prasidėjo ir JAV (NASDAQ +0,97 proc., DOW JONES +1,06 proc., S&P 500 +0,85 proc.), ir senojo žemyno akcijų biržose (Didžiosios Britanijos FTSE 100 +0,78 proc., Vokietijos DAX +1,68 proc., EURO STOXX +1,32 proc.). Naftos kainos neišlaiko vienodos krypties ir, nors praėjusią savaitę geopolitinės naujienos stiprino rinkos dalyvių nuogąstavimus, vakar pigo ir „Brent“, ir WTI nafta (-1,21 proc. ir -1,04 proc. atitinkamai). JAV doleris stiprėjo euro atžvilgiu iki 1,3364 JAV dolerio už 1 eurą.

Geopolitinės naujienos. Sprendimai dėl rinkos dalyvių dėmesio centre išliekančios Ukrainos krizės suvaldymo kol kas neaiškūs. Sekmadienį Berlyne vykusių derybų tarp Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų rezultatai dar neskelbiami, rinkas pasiekiant tik prieštaringiems Vokietijos ministro komentarams (nuo derybose pasiekto progreso iki neatmetamos tiesioginio karinio konflikto galimybės). Rusijos humanitarinės pagalbos konvojui tebebudint prie Ukrainos sienos, šalys tęsia informacinį karą. Vakar vidurnaktį pasibaigusios paliaubos tarp Izraelio ir Palestinos pratęstos dar 24 valandoms, toliau vykstant deryboms Kaire dėl ilgalaikio ugnies Gazos ruože nutraukimo. 

ES paskelbė padėsianti nuo Rusijos įvestų sankcijų importui nukentėjusiems vaisių ir daržovių augintojams, įvairioms priemonėms skirdama 125 mln. Eurų. Labiausiai Europos Sąjungoje sankcijų veikiamos Lietuvos gamintojai aktyviai ieško naujų eksporto rinkų: Ūkio ministerija vakar patvirtino 2014-2015 m. veiksmų planą, kuriuo siekiama įvairinti Lietuvos eksportą ir sumažinti įmonių nuostolius, o Žemės ūkio ministerija paskelbė apie lietuviškiems maisto produktams jau atvertas Serbijos ir Libano, o nuo 2015 m. – potencialiai ir JAV rinkas.

Šiandien skelbiamas JAV ir Didžiosios Britanijos vartotojų kainų indeksas. Tikimasi, kad liepą, palyginti su birželiu, kainų augimas Anglijoje sulėtėjo (prognozuojama 1,8 proc. metinė infliacija ir -0,2 proc. mėnesio kainų smukimas). Prognozuojama, kad JAV metinė infliacija sulėtės iki 2 proc., liepą (palyginti su birželiu) kainoms išaugus minimaliai (0,1 proc.). Trečiadienį skelbiamoje paskutinio FED posėdžio ataskaitoje investuotojai dairysis užuominų dėl palūkanų kėlimo momento.

Prekyba Baltijos šalių biržose vyko nuosaikiai, o indeksų vertė pakito gana nežymiai (OMXV +0,13 proc., OMXT -0,17 proc.). Didelių sandorių sudaryta nebuvo, vyravo prekyba stabilių bendrovių akcijomis. Investuojantys Vilniaus biržoje daugiausiai domėjosi flagmanais laikomų TEO LT (-0,40 proc.) ir „Apranga“ (+1,12 proc.) akcijomis. Dėl įvestų Rusijos sankcijų pieno produktų eksportui iš ES šalių, toliau smuko „Vilkyškių  pieninės“ (-1,69 proc.) akcijos. Taip pat buvo sulaukta „Žemaitijos pieno“ pranešimo apie Rusijos rinkoje sustabdytų pieno produktų pardavimo įtaką. Patvirtinta, kad bendrovė į Rusiją eksportuodavo apie 18 proc. savo produkcijos, o rinkos praradimas veiklos tęstinumui grėsmės nekelia. „Agrowill Group“ (-4,76 proc.) paskelbė, kad sumažėję pieno perdirbėjų žaliavinio pieno užsakymai gali neigiamai paveikti bendrovės rezultatus. Žaliavinio pieno pardavimai sudaro 15-20 proc. visų bendrovės pajamų.