Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis per šių metų pirmąjį ketvirtį leidimus užsiimti patalpų nuoma įsigijo apie 300 gyventojų mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai metais. VMI netrukus žada gyventojams išsiųsti laiškus, kuriuose bus informuojama apie mokestines prievoles. Laiškus gaus tie buvę liudijimų turėtojai, kurie pernai metais buvo įsigiję liudijimus apgyvendinimo paslaugoms, o šiemet jais nepasirūpino.

Liudijimų įsigis mažiau

„Ankstesnių metų patirtis rodo, jog VMI paraginus, gyventojai suskuba registruoti veiklą, kurią planuoja vykdyti, ir dažniausiai įsigyja verslo liudijimus. Pavyzdžiui, pernai po to, kai buvo apsilankyta pas Palangos miesto gyventojus, galimai nuomojančius patalpas poilsiautojams, vien per dvi dienas papildomai įsigyta apie 90 verslo liudijimų“, - teigė VMI atstovai.

VMI spėja, kad padidėjus verslo liudijimų kainoms nuo 2012 metų, dalis anksčiau liudijimus įsigijusių asmenų šiemet to nepadarys. Nuo šių metų vietoj verslo liudijimo gyventojai gali už nuomą gautas pajamas sumokėti 15 proc. pajamų mokestį.

Mokestis išaugo kelis kartus

Verslo liudijimo, leidžiančio užsiimti gyvenamųjų patalpų nuoma, kaina Kaune nuo šių metų padvigubėjo. 2011 metais nuomotojas turėjo susimokėti 1000 Lt, šiemet jam tenka iš piniginės iškrapštyti 2000 Lt.

Vilniuje gyvenamąsias patalpas norintis nuomoti asmuo verslo liudijimą metams turi įsigyti už 1700 Lt.

Praeitais metais Klaipėdoje nuomos liudijimą pirkę asmenys mokėjo vos 120 litų, o šiemet pajūrio gyventojai turės susimokėti 1000 Lt.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, komentuodama Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisas, aiškino, kad nuomos veikla užsiimantys asmenys turi mokėti savivaldybės tarybų nustatytą fiksuoto dydžio pajamų mokestį.

Pagal įstatymą šis negali būti mažesnis už pajamų mokestį, apskaičiuojamą dvylikos minimalių mėnesinių algų (MMA). Šiuo metu toks apskaičiuotas mokestis siekia 1440 Lt. Tačiau savivaldybių taryboms leidžiama nustatyti ir mažesnį mokestį už verslo liudijimą.

Liudijime tik vienas asmuo

Be stipriai išaugusio fiksuoto mokesčio už verslo liudijimus, leidžiančius užsiimti gyvenamųjų patalpų nuoma, nuo metų pradžios keitėsi ir kitos verslo liudijimo išdavimo taisyklės. Kaip pasakojo V. Vildžiūnaitė, dabar į verslo liudijimą leidžiama įrašyti tik vieną asmenį.

„Šis pakeitimas galioja visiems verslo liudijimams, ne tik gyvenamųjų patalpų nuomos veiklos. Į verslo liudijimą įrašomų asmenų skaičius sumažintas dėl anksčiau pastebėto piktnaudžiavimo, kai verslo liudijimas įsigyjamas asmenų, turinių teisę į lengvatas, tačiau faktinę veiklą su tuo pačiu liudijimu vykdo tokių lengvatų neturintys šeimos nariai“, - aiškino VMI atstovė.

Nuo metų pradžios taip pat praplėsta pajamų mokesčio grąžinimo, kai veikla nutraukiama, tvarka. Dabar susigrąžinti mokestį galima ne tik gyventojui susirgus, išvykus nuolat gyventi į užsienį, mirus, bet verslo veiklai nutrūkus dėl bet kokios priežasties.

Pasikeitė ir patalpų nuomos verslo liudijimo apibūdinimas, nuo šių metų pradžios šį verslo liudijimą turintys asmenys gali nuomoti tik gyvenamosios paskirties patalpas.

VMI duomenimis, pernai metais verslo liudijimus patalpų nuomos paslaugomis buvo įsigiję 4721 šalies gyventojas, 2010 m. - 2854 asmenys. Per pirmąjį šių metų ketvirtį pasikeitusių gyvenamųjų patalpų verslo liudijimų buvo buvo įsigyta 1618. Pernai metais pirmąjį ketvirtį – 1889 verslo liudijimai.

VMI atstovė V. Vildžiūnaitė primena, kad nuo 2011 metų gyventojai nuomoti gyvenamąsias patalpas gali ir be verslo liudijimo. Tiesiog jie privalo pajamas, gautas už nuomą, deklaruoti iki kitų metų gegužės 1 d. ir susimokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Stebi buvusius nuomotojus

VMI nuolat vykdo stebėseną asmenų, kurie anksčiau yra deklaravę gautas pajamas už nekilnojamojo turto nuomą ar buvo įsigiję verslo liudijimą, tačiau tokią veiklą šiuo metu yra nutraukę. Jei VMI specialistams kyla pagrįstų įtarimų, kad asmuo ir toliau vykdo veiklą, kuriai reikalingas verslo liudijimas, atliekamas patikrinimas.

Taip pat VMI akiratyje atsiranda tie asmenys, apie kuriuos įstaiga sulaukia anonimiškų skambučių su informacija apie galimai nelegalią nuomą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)