Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pasipiktino bankų atstovų išsakyta pozicija, kad nuo lapkričio įsigaliosiantys Atsakingojo skolinimo nuostatai paveiks būsto paskolų rinką: jis vardijo, kad tik trečdalis būsto įsigijimo atvejų yra finansuojami bankų.

„Tai apie ką mes kalbame, - klausė V. Vasiliauskas, primindamas ir bankams paliktas išimtis, kuriomis jie gali pasinaudoti skolindami gyventojams. - Reikėtų mažiau verkti ir truputį aktyviau dirbti. Atkreipsiu dėmesį į dar vieną detalę, bankai visą laiką metų pradžioje prognozuoja, kad jų kreditavimas didės, bet iš principo visais metais, nuo 2013 m., jie prašauna ir pakankamai gerokai. Taigi, tegul pasižiūri į veidrodį ir pasiklausia savęs, ar nereikėtų prisiimti daugiau rizikos ir realiai kredituoti?“

Pasak jo, būsto paskolos, visais laikais, išskyrus ekonominį sunkmetį ir nekilnojamojo turto (NT) burbulo sprogimo laikus, buvo palyginti saugus būdas užsidirbti.

„Na, žinote, sėdėti ant lovos krašto, supti kojomis, krapštyti nosį ir sakyti: „ne, aš neprisiimsiu rizikos“, geriau kredituoju tą, už ką galiu paimti įkaitą, visokių asmeninių laidavimų, garantijų ir sau guliu ant pečiaus patenkintas – taip nėra, tokioje konkurencingoje aplinkoje“, - kalbėjo V. Vasiliauskas.

V. Vasiliauskas, kalbėdamas apie komercinių bankų veiklą ir anksčiau yra sakęs, kad bankų pelnai mažėja, o būsto paskolų rinka kaip verslo modelis pamažu išsikvepia, todėl bankams metas ieškoti naujos veiklos.

DELFI primena, kad nuo lapkričio įsigalios sugriežtintos Atsakingojo skolinimo nuotatos, kurių tikslas, sumažinti gyventojų galimybes prisiimti per daug paskolų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (545)