Šiam projektui vadovaujanti bendrovė savo tinklalapyje pirmadienį paskelbė, kad prezidento Vladimiro Putino gimtojo miesto valdžia leido pastatyti vadinamąjį Lachtos centrą Sankt Peterburgo priemiestyje netoli Suomijos įlankos.

"Gazprom" projekto vadovas žadėjo, kad šiame daugiau nei 500 metrų aukščio futuristinės išvaizdos stiklo ir plieno statinyje taip pat bus teikiamos "įvairios viešosios paslaugos, įskaitant parduotuves, restoranus ir kavines".

Tačiau vietos žiniasklaida priekaištauja, kad šis sprendimas buvo priimtas skubotai, neatsižvelgus į visuomenės nuomonę.

Planuojamas statinys būtų netgi aukštesnis negu 403 metrų dangoraižis, kurio Sankt Peterburgo valdžia 2010 metais neleido "Gazprom" statyti miesto centre po vietos paveldo apsaugos organizacijų ir netgi Jungtinių Tautų pareigūnų surengtos didelės protesto kampanijos.

Šis kanalų išraižytas apie 4,7 mln. gyventojų turintis miestas buvo įkurtas caro Petro Didžiojo 1703 metais ir greitai tapo Rusijos "langu į Europą" - tiek dėl savo geografinės padėties, tiek dėl atvirumo Vakarų šalių kultūrai.

JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) 2010 metais grasino atšaukti Pasaulio paveldo paminklo statusą visam Sankt Peterburgo centrui, jeigu valstybinės dujų eksporto įmonės dangoraižis būtų pastatytas anksčiau numatytoje vietoje.

Naujoji vieta yra miesto šiaurės vakariniame pakraštyje prie Suomijos įlankos, kuriame pastaraisiais metais buvo vykdoma mažai plėtros projektų.

Šio projekto įgyvendinimu besirūpinanti bendrovė nurodė, kad dangoraižis taps naująja "Gazprom" dukterinės naftos gavybos ir perdirbimo įmonės "Gazprom Neft" bei kitų padalinių biurų būstine.

Šiuo metu "Gazprom" pagrindinė būstinė įsikūrusi viename dangoraižyje Maskvos pietvakariniame rajone.

"Gazprom" veikla glaudžiai susijusi su Sankt Peterburgu, o bendrovė šiuo metu kasmet skiria šimtus milijonų dolerių čempionatus laiminčiam futbolo klubui "Zenit" finansuoti.

Naujasis "Gazprom" projektas išprovokavo skandalą beveik iškart po jo paskelbimo, kai vietos žiniasklaida pastebėjo, jog šis sprendimas buvo priimtas likus beveik dviem savaitėms iki planuotų viešų diskusijų.

"Žinoma, būtų labiau logiška pirmiausiai surengti debatus, o vėliau priimti sprendimą, - Sankt Peterburgo naujienų portalas zaks.ru citavo statybų konsultantą Aleksandrą Karpovą. - Tačiau panašu, jog atsižvelgdamas, kaip prastai vyko ankstesni debatai, ("Gazprom" - BNS) projekto vadovas nusprendė nebekartoti tos pačios klaidos."

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)