Bendrijos valdybos pirmininkas Darius Daukantas tvirtina, kad praranda galimybę gauti nepriklausomą techninį vertinimą, o pats nurodydamas reikalavimus statybų bendrovei iš nežinojimo gali suklysti.

Tuo metu Aplinkos ministerija ir viešuosius pirkimus vykdanti viešoji įstaiga „CPO LT“ (centrinė perkančioji organizacija) tvirtina, kad jau seniau išsiaiškinta, jog kartu perkant ir techninį projektavimą, ir rangos darbus galima sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų. Tačiau vis dėlto žadama, kad sukurs galimybę abi paslaugas pirkti atskirai. 

1981 m. statyto keturių aukštų daugiabučio J. Tiškevičiaus gyventojų bendrija turi parengtą investicinį planą ir ketino skelbti konkursą techniniam projektuotojui atrinkti. Tačiau, pasak D. Daukanto, paaiškėjo, kad techninio projekto rengimo konkursą reikia skelbti kartu su renovacijos darbų rangovo konkursu.

„Turime investicinį planą, kuriame parašyta, kad reikia apšiltinti stogą. Ten daugiausiai parametrų surašyta dėl apšiltinimo, tačiau būna ir atsparumas gniuždymui, drėgmei, apie ką niekas nekalba. Todėl manėme, kad techninis projektuotojas turėtų pasakyti, ką mums būtų tikslingiausia daryti. Dabar aš negaunu nešališko projektuotojo“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas nuogąstauja, kad atrinkus rangovą iškils problemų.

„Turiu nusipirkti rangos darbus kartu su projektavimu, kuris pateiks mažiausios kainos pasiūlymą. Tada ateis rangovas ir sakys: darykit taip ir taip, nes pagal mažiausią kainą mes negalime jums daryti geresnių darbų, nes nebuvote to parašę į konkurso sąlygas. Kai nėra galimybės pasirinkti, aš matau problemą“, – kalbėjo D. Daukantas.

Pagal centralizuotų pirkimų tvarką daugiabutis, jau turintis parengtą techninį projektą, gali pirkti tik rangos darbus, tačiau tik techninio projektavimo pirkti negalima.

Taigi, pasak jo, bendrija gali atskirai užsisakyti techninį projektavimą, tačiau tokiu atveju neteks 100 proc. jo kompensacijos, ką dabar garantuoja valstybė, jei jis perkama kartu su rangos darbais.

„Valstybė kompensuoja 100 proc. techninio projektavimo ir techninės priežiūros išlaidų. Dabar išeina taip, kad valstybė rangovui kompensuos visas techninio projektavimo išlaidas, kuris projektuotojus rinksis jau ne konkurso būdu. Kiek klausinėjau, techninis projektavimas kainuoja apie 20 tūkst. Lt. Taigi ir gausime maksimalią sumą, kiek galima gauti rinkoje ir kiek valstybė kompensuoja, o gal galėtume kažkiek sutaupyti tos pačios valstybės lėšų“, – teigė bendrijos valdybos pirmininkas.

Kitas energijos taupymo išlaidas renovuojant daugiabutį valstybė kompensuoja 40 proc.

Mažiau problemų

Viešųjų pirkimų katalogus valdančios viešosios įstaigos „CPO LT“ direktorius Rolandas Černiauskas DELFI pripažino, kad kol kas atskirai techninio projekto pirkti negalima.

Tačiau jis nemano, kad dėl to gali kilti kokių nors problemų, nes nuo praėjusios savaitės gyventojų bendrijos ar daugiabučių administratoriai gali nusipirkti techninio projekto eskpertizės paslaugas.

„Buvo numatyta, kad pirmiausiai rangovas suprojektuoja, projekto ekspertizę atlieka kitas subjektas, o rangovas pats atlieka darbus. Taip sugalvota tam, kad pats rangovas labai išsamiai pasižiūrėtų ir išanalizuotų objektą, numatytų būtinus darbus. Tokiu atveju išnyksta rangovo ir projektuotojo problema, kai atsiranda daug netikėtų darbų, kuriuos reikia statybininkams papildomai atlikti, o už tuos darbus gyventojai turėtų mokėti. Todėl buvo numatyta, kad techninio projekto rengimas būtų perkamas kartu su rangos darbais“, - aiškino R. Černiauskas.

Jo teigimu, 104 daugiabučių pirko projektavimo ir rangos darbus kartu ir kol kas skundų nesulaukta.

„Nėra tokios problemos. Tačiau mes matome tam tikrą nenorą pirkti per CPO, galbūt kažkam nepatinka skaidrumas“, - svarstė pašnekovas.

R. Černiausko žiniomis, vis dėlto planuojama leisti gyventojams techninio projektuotojo ir rangovo paslaugas pirkti atskirai.

Yra ir tipiniai projektai

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė taip pat tvirtino, kad skaičiavimo rodo, jog kartu perkant projektuotojo ir rangovo paslaugas galima sutaupyti.

„Remiantis praktika, galiu pasakyti, kad projektavimą perkant kartu su rangos darbais yra kur kas ekonomiškiau ir geriau, Juo labiau, kad projektavimo darbai tikrai nėra išskirtiniai, be to, mes turime parengę tipinius projektus, nes būna daugiau papildomų sąnaudų, kai projektuotojai vienaip suprojektuoja, o statybininkai mato kitaip“, - DELFI komentavo viceministrė.

Tačiau kartu ji pridūrė, kad per kelis mėnesius turėtų atsirasti galimybė šias paslaugas pirkti ir atskirai.

Viceministrė atkreipė dėmesį, kad Būsto energijos taupymo agentūra turi konsultantus, kurie tikrai gali suformuoti technines specifikacijas ir padėti suformuoti pirkimą per CPO katalogą.

DELFI primena, kad jeigu daugiabučio bendrija ar administratorius nori pasinaudoti valstybės suteikiama parama, visus renovacijos pirkimus privalo vykdyti per CPO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)