Bankininkai pastebi, kad norinčių gauti paskolas daugėja.

Butų nuomos kainos Alytuje stipriai išaugo. Jei prieš kiek daugiau nei metus už tvarkingo 1-2 kambarių buto nuomą susimokėti būtų pakakę 30-40 eurų per mėnesį, tai šiandien už tiek galėtum įsikurti nebent senai remontą regėjusiame bute miesto pakraštyje arba bendrabutyje.

Tiesa, yra tokių nuomininkų, kurie iki šiol moka simbolinį kelių dešimčių eurų nuomos mokestį arba gyvena nemokėdami nė tų, padengdami tik sąskaitas už komunalines paslaugas, kol šeimininkai, tarkim, uždarbiauja užsienyje. Iki šiol mes su vyru buvome vieni tokių – per penkerius metus mums nuomos kaina nepakilo nė centu.

Tačiau tvirtai apsisprendėme, kad mums reikia keltis į didesnį būstą, nes vieno kambario bute tampa ankšta, o ir augančiam sūnui netolimoje ateityje reiks savo erdvės, savo kambario. Ėmėmės ieškoti dviejų kambarių buto ir labai nustebome peržiūrėję nuomos skelbimus laikraščiuose ir internete.

Šiandien už 100 eurų gali išsinuomoti vieno arba dviejų kambarių tik šiek tiek paremontuotą butą su dalimi baldų. Jei norisi visiškai suremontuoto būsto su baldais ir buitine technika, tai piniginę per mėnesį teks patuštinti maždaug 150 eurų. Kaina pakils dar, jei panorėsi įsikurti miesto centre.

Natūraliai iškilo klausimas, kiek turėtume uždirbti, kad susimokėtume nuomą, komunalinius mokesčius, ir liktų pinigų normaliam šeimos pragyvenimui.

Po tokių pamąstymų ir neilgų svarstymų ėmėmės ieškoti buto, kurį galėtume įsigyti. Paieškos truko daugiau kaip pusmetį, ir kuomet jau suradome tinkamiausią, pravėrėme banko duris. Prie asmeninių bankininkų kabinetų, kurie konsultuoja būsto kredito klausimais – žmonių eilės.

Mus aptarnavusi bankininkė sakė pastebėjusi, kad pastaruoju metu padaugėjo besikreipiančiųjų dėl paskolos būstui, nors sąlygos gauti kreditą nuo praeitų metų lapkričio mėnesio sugriežtintos.

Nekilnojamo turto agentūros „Miroda“ direktorė Rima Mitkienė sako, kad nuomos kainos Alytuje stipriai išaugusios, tam įtakos turi didelė paklausa ir menka pasiūla. Pastaruoju metu pagreitį įgauna „mini verslas“, kuris buvo populiarus ir prieš dešimtmetį: perkami apleisti būstai, jie suremontuojami ir išnuomojami.

Norint pirkti butą, išsirinkti tinkamą nėra lengva, nes geri ir patrauklūs skelbimuose neužsibūna ilgai, jų pasiūla nėra didelė ir įvairi. Daugiausia siūloma įsigyti butus pirmuose ir paskutiniuose aukštuose, kas pirkėjus nelabai žavi.

Anot „Mirodos“ vadovės, praeitų metų pabaigoje įvairius butus žmonės pirko labai aktyviai. „Dažnas galvoja, kad artėjant šildymo sezonui butai pigs ir skuba įsigyti, tačiau tokia nuomonė klaidinga. Sezonas kainoms įtakos neturi“,- įsitikinusi R. Mitkienė, nekilnojamo turto versle dirbanti jau 16 metų.

Anot jos, netolimoje ateityje mūsų mieste ir aplink jį įsibėgės individualių namų statybos. „Sklypai pas mus nėra brangūs lyginant su didesniais miestais. Kainos – nedidelės, o žemėmis mes turtingi“,- sako nekilnojamo turto agentūros direktorė, žinanti ne vieną atvejį, kai Alytuje ar priemiestyje namą pasistatė, pavyzdžiui, vilniečiai, nors kasdien jiems tenka iš čia važiuoti į darbus sostinėje.

„Jie paskaičiavę, kad važiuodami į Vilnių iš Alytaus jie sugaiš tiek pat laiko, kiek važiuodami iš vieno sostinės galo į kitą. O juk pas mus pragyvenimas pigesnis“, - pastebėjo R. Mitkienė.

Dažnai iš alytiškių sulaukianti klausimo, ką daryti šiandien labiau apsimoka – pirkti ar parduoti savo būstą, ponia Rima pataria, pirmiausia sau asmeniškai atsakyti į klausimą, ką aš noriu daryti su savo pinigais.

„Kiek prieš dešimtmetį butas kainavo litais, tokia jo šiandien kaina eurais. Investicija į būstą duoda grąžos, tik reikia rūpinti savo įsigytu turtu, prižiūrėti, neapleisti“, - tokia nekilnojamojo turto vadovės nuomonė.