„Esant dabartiniam reglamentavimui nekilnojamojo turto valdytojai, daug metų neužbaigdami statybų, kurios ne tik gadina miestų vaizdą, bet ir kelia realią grėsmę visuomenės narių sveikatai ir saugumui, išvengia tokio nekilnojamojo turto apmokestinimo",- sako parlamentaras R. Kupčinskas, Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisas.

Parlamentaro nuomone, priėmus siūlomą projektą, tokio turto valdytojams, norintiems išvengti didesnio mokesčio tarifo, sutvarkius apleistus statinius, būtų mažiau apleistų vietų, kuriose renkasi asocialūs asmenys, neretai tokiuose objektuose sukelia gaisrus ir padaro žalos ne tik statinių valdytojams bet ir gretimų statinių savininkams.

„Šie asocialūs asmenys dažnai patiria kūno ar sveikatos sužalojimų dėl naudojimosi nesaugiais nebaigtais statyti statiniais. Taip pat vaikai neretai žaidžia apleistose statybvietėse, dėl ko patiria sužalojimų",- sako R. Kupčinskas.

Jis pastebi, kad užbaigus statybas ar kitaip sutvarkius statybvietę pakistų ne tik estetinis miesto vaizdas, bet ir šie statiniai ar jų statybvietės nekeltų grėsmės visuomenės saugumui bei sveikatai.

Taip pat siūlomas reglamentavimas lemtų didesnių mokesčių surinkimą į Savivaldybių biudžetus, kurie perskirsčius būtų panaudoti miesto infrastruktūros plėtrai ar kitoms visuomenei naudingoms reikmėms.

Šiuo metu nebaigto statyti teisiškai registruoto nekilnojamojo turto valdytojai, nepriklausomai nuo to, kad tokį nekilnojamąjį turtą valdo, yra neapmokestinti nekilnojamojo turto mokesčiu.

Kaip pažymi R. Kupčinskas, net ir nustačius siūlomą teisinį reglamentavimą, nekilnojamojo turto apmokestinimo išvengs turto valdytojai, neįregistravę šio turto nekilnojamojo turto registre.

Šiuo metu NT mokestį Lietuvoje reikia mokėti nuo viso komercinės paskirties NT bei tiems gyventojams, kurių bendai valdomas būstas kainuoja daugiau nei 1 mln. Lt.

Mokestis per metus gali sudaryti iki 1 proc. turto vertės

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)