Pastatas įamžintas ir ant niūriųjų rokerių „Pink Floyd“ albumo „Animals“ viršelio. Jį galima pamatyti ir 2010-aisiais metais sukurtoje istorinėje dramoje „Karaliaus kalba“ (The King's Speech).

Anksčiau šiame pastate veikė anglimis kūrenama elektrinė. Iki devintojo dešimtmečio būtent ji tiekė elektrą beveik į visus Londono rajonus. Deja, nuo to laiko pastatas beveik apleistas ir neeksploatuojamas.

Svetainėje businessinsider.com pranešama, kad dabar vykdomas didžiulis daugiau nei 600 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastato atnaujinimas. Tai vienas iš Batersio elektrinės renovacijos projekto etapų. Vykdant daugiau nei 9,2 mlrd. eurų vertės projektą per ateinantį dešimtmetį pastate ketinama įrengti gyvenamųjų butų, viešbučių, ant stogo pasodinti sodus, įveisti parkų ir įrengti įvairiausių biurų.

Batersio elektrinės renovacija – vienas iš 15,3 mln. eurų vertės grandiozinių statybų projekto uždavinių.

Didžiulio masto miesto atnaujinimo darbai vykdomi Nine Elms rajone. Reikia pasakyti, kad šis urbanistinės plėtros projektas – vienas iš brangiausių per visą miesto istoriją.

Renovuojamas rajonas pastatytas devynioliktame amžiuje. Bet per keletą ateinančių metų jis bus gerokai modernizuotas ir papildytas gyvenamaisiais bei komercinės paskirties pastatais.
1,17 mln. eurų atsiesiančią elektrinės rekonstrukciją numatoma baigti 2021-aisiais metais. Rekonstrukcijos darbus vykdo architektų įmonė „WilkinsonEyre“.

Pastate planuojama įrengti biurų, patalpų renginiams, mažmeninės prekybos parduotuvių, butų ir mansardų.


Į renovuotą pastatą bus perkelta pagrindinio pastato nuomotojo – bendrovės „Apple“ Londone veikianti būstinė.

„Apple“ eksploatuojamas plotas sudarys net 40 proc. visos biurams skirtos erdvės. Pasak „WilkinsonEyre“ direktoriaus, technologijų kūrimo gigantas užims nuo 1983-iųjų metų nebenaudojamiems katilams skirtas patalpas.

ešiuose aukštuose, kurių bendras plotas – 152,4 tūkst. kvadratinių metrų, bus paliktos plytų sienos ir vyraus pramoniniams objektams būdinga estetika.

Elektrinę supančioje teritorijoje vykdant projektą bus pastatyta gyvenamųjų namų, parduotuvių ir biurams skirtų pastatų. Statybos darbai jau pradėti.

Žymaus architekto Franko Gehry įkurta įmonė „Gehry Partners“ suprojektavo porą gyvenamųjų pastatų kvartalų. Juose ketinama įrengti nemažai baseinų, kad gyventojai ir rajono svečiai galėtų pasigėrėti Temzės vaizdais. Pagal „Gehry Partners“ projektą prie pastatų ketinama įrengti aikštę ir parką, iš kurių bus galima patekti į naująją metro ir autobusų stotį.


Visas Batersio elektrinės renovacijos projekte numatytų statybų plotas – 2,4 mln. kvadratinių metrų. Tai yra didžiausio masto per 30 pastarųjų metų Londone vykdoma statyba, teigė į įmonę „Battersea Power Station Development Company“ (BPSDC) susibūrusiems specialistams vadovaujantis Dave‘as Twohigas. Reikia pasakyti, kad jau parduota net 85 proc. vykdant projektą numatomų pastatyti gyvenamosios paskirties objektų, pradedant studijų tipo butais ir baigiant prabangiomis vilomis.

Nuo kitų metų projekto vykdytojai ketina pastatyti daugiau parduotuvių, biurų pastatų ir gyvenamųjų namų. Dar nėra tiksliai žinoma, kas konkrečiai bus statoma palyginti didelėje numatytos apstatyti teritorijos dalyje, tačiau D. Twohigas tvirtina, kad prie projekto dirba žymiausi pasaulio architektai, todėl vertingų pasiūlymų ilgai laukti neteks.

Londone paprastai atnaujinami nebent atskiri pastatai, o tokio didžiulio ploto renovacija – gana neįprastas projektas.

Be to, ir jo vykdymo tempas įspūdingas: didžiulius darbus pavyko atlikti vos per penkerius metus. Jau įgyvendinti trys Batersio elektrinės renovacijos projekte numatytų statybų etapai: pastatyta gyvenamųjų namų, biurų pastatų, parduotuvių, restoranas, atlikta elektrinės renovacija ir įrengta aikštė.

Kaip teigia D. Twohigas, tai sparčiausiai vykstantys darbai per visą Didžiosios Britanijos istoriją.

Batersio elektrinės perprojektavimas ir dauguma renovacijos darbų priminė nedidelio miesto projektavimą.

Per aštuonerius pastaruosius metus teko bendradarbiauti su vietiniais žemės savininkais, žymiuoju miestų objektų architektu Rafaeliu Vinoly ir miesto meru, siekiant bendromis pastangomis sukurti tobulą rajono planą.

Projektas jau vykdomas beveik dešimtmetį. Praėjusį rugpjūtį BPSDC specialistai susitarė su vietos vyriausybe dėl dabartinės geležinkelio linijos pratęsimo iki 2020-aisiais duris atversiančio pastato. 2008-aisiais JAV ambasada pranešė apie ketinimą iki 2017-ųjų metų persikelti į naują šalia Batersio elektrinės esantį pastatą.

Pasak D. Twohigo, šie du faktai labai paspartino rajono plėtros darbus.

Rajone, kuriame stovi Batersio elektrinė, rekonstruojama, perstatoma bei perprojektuojama ir daugiau objektų. Čia jau statoma daugiau nei 20 tūkst. naujų namų. Daugelio iš jų statyba atsieis per 900 tūkst. eurų. Rajone taip pat numatoma pastatyti apie 35 ne mažiau kaip 20-ies aukštų dangoraižius.


Investicijos į Nine Elms rajono renovaciją sudaro daugiau nei 15,3 mlrd. eurų. Daugiausia lėšų gauta iš užsienio projektuotojų. Projekto kritikai dėl naujųjų dangoraižių rajoną ėmė pašaipiai vadinti mini Manhatanu ar Dubajumi prie Temzės. Jų manymu, renovacija turės įtakos Londono kontingentui, nes pabrangus būstui į rajoną persikels daugiau didesnes pajamas gaunančių gyventojų.

Ne visi Londono gyventojai pritaria rajono renovacijai, nes mano, kad jos tikslas – pritraukti pasiturinčius užsienio, o ne vietinius pirkėjus. Buvęs Londono Sičio planavimo vadovas Peteris Reesas visą rajoną apibūdino kaip itin brangų miestą-vaiduoklį.

Londone veikiančios teisų į gyvenamąjį būstą gynimo grupės šiuo metu sunerimę dėl to, kad, atsižvelgiant į labai įvairias Londono gyventojų socialines ir ekonomines sąlygas, tik nedidelis procentas rajono pastatų bus prieinami plačiajai visuomenei.

D. Twohig sako, kad 15 proc. namų (t. y. 586 gyvenamųjų kompleksų) nuoma tikrai atitiks miesto gyventojų kišenę, nes būstą bus galima išsinuomoti gavus specialią nuolaidą arba už žemesnę nei rinkos kainą. Žemiausia elektrinėje įrengtų patalpų nuomos suma, pritaikius nuolaidą, – maždaug 950 eurų per mėnesį, tad čia galės apsigyventi šeimos, kurių namų ūkio pajamos nesiekia 70 tūkst. eurų.

Kitų patalpų nuoma svyruos nuo maždaug 245 tūkst. iki 28 mln. eurų.

D. Twohigas vykdomos rekonstrukcijos jokiu būdu nesieja su atskiros bendruomenės formavimu ir mano, kad įsikūrus naujų parduotuvių, biurų ir kitų įstaigų bus sukurta daugiau darbo vietų.

Jis atkreipia dėmesį, kad teritorijoje atsiras nemažai viešosios paskirties objektų, tokių kaip biblioteka, bendruomenės centras, parkas ir kt., neabejotinai pritrauksiančių miesto gyventojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)