Vilniaus Pilaitės rajone, Tolminkiemio gatvėje kyla naujas daugiaaukštis pastatas. Kaimynystėje įsikūrę gyventojai piktinasi: leidimas buvo išduotas administraciniam pastatui, tačiau jo vietoje esą nelegaliai statomas daugiabutis.

„Taigi, kodėl statomi nelegalūs namai ir niekam tai nerūpi? Kodėl statant net ir legalius namus, neatsižvelgiama į automobilių stovėjimo aikšteles? Žmonės gauna baudas už neleistinose vietose statomus automobilius, o vietoje papildomų vietų įrengimo statomi vis nauji daugiabučiai ir skiriamos naujos baudos.

Žmones perka butą viename iš namų su vaizdu į didelį kiemą, miškelį ar lauką už didžiulius pinigus, ima paskolas visam gyvenimui, o už kelių metų prieš pat langus išdygsta naujas daugiabutis ir belieka „grožėtis“ jo langais ar sienomis. Ką jau kalbėti apie ankstesnių naujakurių būsto nuvertėjimą“, – guodėsi vilnietė, atkartojusi panašų kitos skaitytojos nusiskundimą dėl šio pastato.

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis situaciją dėl pastato Tolminkiemio gatvėje pakomentavo taip:

„Daugiabutis statomas neteisėtai, nes leidimas išduotas komercinio pastato statybai. Taip, jie kreipėsi dėl žemės paskirties pakeitimo, taip jiems buvo pritarta. Bet norint ten statyti daugiabutį, reikia gauti leidimą daugiabučio pastato statybai.

Taigi reikėjo parengti daugiabučio pastato statybos projektą ir gauti naują leidimą statybai. Pastato aukštinti (dabar išduotas leidimas statyti 3 aukštų administracinį pastatą), keisti jo paskirties niekas neleido. Toks daugiabutis, koks pardavinėjamas ten netelpa į sklypą, per maži atstumai iki sklypo ribų. Reikia sutikimų iš savivaldybės, Nacionalinės žemės tarnybos. Kaip galima pardavinėti tai, ko neturi, ir nežinai, ar turėsi?“.

Beje, apie pastatą Pilaitėje komentarą parašė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius:

Dar 2000 m. tuometinė Vilniaus miesto valdyba priėmė sprendimą „Dėl žemės sklypo Tolminkiemio g. 19a nedidelių veiklos mastų detaliojo plano tvirtinimo“. 2008 m. išduotas leidimas šiame sklype statyti 2,11 tūkst. kv. m ploto 3 aukštų su mansarda ir požeminės aikštele administracinį pastatą.

2016 m. liepą Vilniaus miesto savivaldybės administracija su bendrove „Vingės statyba“ sudarė teritorijų planavimo proceso inicijavimo sutartį keisti žemės sklypo komercinio naudojimo būdą į daugiabučių gyvenamųjų pastatų naudojimo būdą.

Tikina, kad butų nepardavinėja

Paklaustas, ar dar nepastatytame pastate yra parduodami butai „Vingės statyba“ projekto vadovas Darius Buginis tvirtino, kad tokia pasipylusi informacija yra šmeižikiška:

„Pardavinėjamų butų šiandien visai nėra. Jų niekas nepardavinėja. Tai yra klaidinga informacija. Su niekuo nėra sudarytos jokios preliminarios. Tai yra administracinis – gyvenamasis pastatas ir šiuo metu keičiame jo paskirtį į gyvenamąją“.

Vadovo teigimu, statant pastatą gyventojai nenukentės. Priešingai, jo teigimu, sąlygos jiems net pagerės, kadangi suprojektuotas statyti ne 2 tūkst. kv. m, o tik 1 tūkst. kv. m. ploto pastatas.

„Žmonės neįsigilinę. Esame čia ne pirmus metus ir su Pilaitės seniūnu bendraujame, ir esame įsipareigoję šitą vietą aptvarkyti. Galbūt kažkokią sporto aikštelę įrengti ir mums jau priklauso padaryti vaikų žaidimo aikštelę.

15–20 metų šiame sklype stovėjo griuvėsis. Aplinkiniai senų namų gyventojai ateina pas mus į biurą, kuris irgi Pilaitėje, prašo rezervuoti butą, preliminariomis sutartimis susidomėję, kad galėtų niekur toli nesikelti, kad gyventų čia pat naujame name. Bet mes nieko nedarome, tvarkome dokumentacija.

Jeigu žinote šią vietą, joje administracinis pastatas nelabai naudingas. Kažkada planavome jį statyti sau, bet pasikeitė tam tikri dalykai, nusprendėme nesistatyti, nes administracinis pastatas šitoje vietoje yra nenaudingas. Statydami 2 tūkst. kv. m administracinį pastatą tik pablogintume gyventojų gerbūvį, čia būtų pastovus eismas, biurai, dar kažkas. Bet mes to nedarom“, – aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, dalis pastato ploto bus parduodama kaip administracinės patalpos, o kita – kaip gyvenamosios. Tačiau kol kas to nedaroma, nes nenorima nieko apgaudinėti.

„Esmė ta, kad nebandome manipuliuoti ir nenorime nieko pažeidinėti. Šiandien Vilniuje truputį iškilęs toks vajus, sakykime, dėl to, kad administracinės patalpos ar svečių namai, apartamentai pardavinėjami kaip butai. Šito nenorime daryti, norime normaliai pakeisti į gyvenamąją paskirtį, kad paskui galėtume normaliai žmonėms pardavinėti“, – aiškino vadovas.

Paveiksliukai – tik įmonės reklama

Jis patvirtino, kad įmonės tinklapyje, buvo publikuota vizija, kas kaip bus sklype. Tačiau kaip ir kitos vizualizacijos tai esą laikytina daugiau kaip reklama, ką bendrovė daro, o butai jame nepardavinėjami. Ir jokių kitų skelbimų niekur nėra, kaip ir preliminarių sutarčių dėl pardavimo.

„Esmė ta, kad ir pagal paveiksliuką atsižvelgiant į detalųjį planą šioje vietoje jokių pažeidimų nedarome. Nestatome jokio devynaukščio ar pan. Rezerve dar turime 1,3 m, kad pasiektume leistino aukščio ribą“, – tikino verslininkas.

Nuo lapkričio 28 d. „Vingės statybos“ interneto puslapyje nebuvo galima rasti informacijos apie parduodamus butus, puslapis apskritai nebuvo pasiekiamas. Tačiau „Google“ duomenimis, anksčiau bendrovės puslapyje skelbta tokia informacija:

„Tolminkiemio 19A, sklype bus statomas keturių aukštų su mansarda gyvenamasis daugiabutis. Kiekviename aukšte bus po keturis butus. Kiekvienas butas turės po du arba tris kambarius, atitinkamai 45 kv. m ir 63 kv. m. Visi butai projektuojami į dvi skirtingas pasaulio puses, taigi išties šviesūs ir erdvūs. Kiekvienas butas turės po savo balkoną. Mansardiniai butai bus keturių kambarių ir turės įrengtą terasą ant stogo. Numatomas individualus grindinis centrinis šildymas su individualia reguliavimo ir apskaitos sistema, – tai ypač patrauklus privalumas pirkėjams, vertinantiems ne tik ekonomiškumą bet ir ekologiją“.

Po kurio laiko paprašytas patikslinti informaciją, M. Pakalnis teigė, kad informaciją apie parduodamus butus matė ir ją kolegoms rodė praėjusią savaitę. Jis atmetė „Vingės statybos“ atstovų priekaištus dėl dvejopų standartų, nes esą „Žalgirio“ stadione pradėti statyti administraciniai pastatai, nors ten, pagal galiojančius planavimo dokumentus, turi būti stadionas. M. Pakalnis pripažino, kad stadionas turėtų būti, jei nebūtų pakeisti minėti dokumentai, tačiau dabar ten esą statomi administraciniai pastatai, kuriems leidimas duotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)