Tai Vidaus reikalų ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė buvęs Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas, vidaus reikalų ministro patarėjas Gintaras Sodeika.

"Priėmėme kolegialų sprendimą perduoti šią bylą Nacionalinei žemės tarnybai. Su Solveiga Cirtautiene ir Deividu Matulioniu sprendimas priimtas dėl perdavimo Nacionalinei žemės tarnybai", - sakė G.Sodeika.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sakė manantis, kad jo patarėjo veiksmai yra teisingi.

"Žiniasklaidos priemonėse kai kuriose bandoma viską apversti, nuo kojų ant galvos pastatyti, visai kitus akcentus sudėti. Ir, mano įsitikinimu, tai nėra teisinga, tai yra finansiniai interesai, kai kurios žiniasklaidos priemonės eina paskui finansinius interesus", - kalbėjo ministras.

Skundas tuo metu Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojo pareigas ėjusį G.Sodeiką pasiekė birželio 30-ąją, paskutinę VAVA gyvavimo dieną.

"Susipažinęs su juo ir aiškiai matydamas, kad skundas surašytas nekvalifikuotai, bendravau su ministro pirmininko kanceliarija, būtent su kancleriu Deividu Matulioniu, su prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautiene, prašiau jų teisinės pagalbos. Jie geranoriškai sutiko padėti, buvo išsiųstas skundas jiems", - pasakojo G.Sodeika.

R.Palaičio patarėjo teigimu, iš S.Cirtautienės buvo gauta išvada, kad skundas parengtas "visiškai nekompetentingai, nekvalifikuotai".

"Buvo logiška, ir ministro pirmininko kanceliarijos, ir Prezidentūros, ir mano nuomone, ne apskųsti būtent 30 dieną, o perduoti Nacionalinei žemės tarnybai, tokiu būdu laimint laiko surašyti kvalifikuotai skundą su Prezidentūros teisine pagalba", - teigė G.Sodeika.

Birželio 30-ąją teismas gavo buvusios VAVA apeliacinį skundą, kurį pasirašė buvusios VAVA Juridinio poskyrio vedėja Zita Malova. PAreigūnė BNS yra sakiusi, jog teismui dokumentus pasirašė ji, nes apskrities likvidatorius G.Sodeika tai atsisakė padaryti.

Tačiau, anot Z.Malovos, nors jos įgaliojimai turėjo pasibaigti liepos 1 dieną, birželio 30 dieną buvo parengtas apskrities likvidatoriaus įsakymas, kuriuo jos įgaliojimai atgaline data panaikinti nuo birželio 29 dienos.

G.Sodeikos teigimu, panaikinti pareigūnės įgaliojimus nuspręsta dėl pernelyg aktyvaus naudojimosi viešaisiais ryšiais.

"Sprendimas dėl atšaukimo įgaliojimų buvo priimtas mano, konsultuojantis su Prezidentūra", - tvirtino R.Palaičio patarėjas.

"Jeigu mano kaltė bus rasta, aš atsakomybę prisiimsiu, kito kelio nėra", - sakė G.Sodeika. Jis nekomentavo pirmos instancijos teismo sprendimo, kuriuo "Vilniaus prekybos" valdoma prekybos ir pramogų centrų valdymo bendrovė "Akropolis" už iš valstybės įsigytą sklypą privalo sumokėti perpus mažesnę kainą.

"Turbūt būtų didžiausia klaida ir netaktas šiandien interpretuoti teismo sprendimą", - tvirtino ministro patarėjas.

Vilniaus apygardos teismas birželį nutarė, kad "Akropolis" valstybei neprivalo sumokėti pusės suderėtos kainos - maždaug 21 mln. litų - už įsigytą sklypą prie Vingio parko Vilniuje.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Rita Kisielienė BNS yra sakiusi, jog Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Natalija Soroko jau pranešė teismui, kad ketina pildyti skundą.

Nuo liepos 1-osios likvidavus Vilniaus apskrities viršininko administraciją, jos atstovavimo byloje teises perėmė Nacionalinė žemės tarnyba.

Pagrindiniai Vilniaus apygardos teismo teisėjos R.Kisielienės, patenkinusios "Akropolio" prašymą, motyvai - kritusios nekilnojamojo turto kainos ir "Akropolio" žadamos investicijos į transporto infrastruktūrą būsimojo prekybos centro apylinkėse.

"Akropolis", kuris įsigytame sklype ketina statyti naują prekybos centrą, už žemę valstybei turėjo sumokėti 40,478 mln. litų, iš kurių 32,4 mln. litų dalies mokėjimas buvo atidėtas.

"Akropolio" savininkai sklypo kainą sumažinti perpus reikalavo dėl labai pasikeitusių ekonominių aplinkybių. Bendrovės ieškinyje nurodyta, kad sklypas dabar vertas maždaug 21,97 mln. litų.

Bendrovė taip pat nurodė, kad jau pasirašius žemės, kurios bendras plotas yra apie 14 hektarų (ha) pirkimo sutartį, 3,6 ha žemės ploto daliai buvo pritaikytas servitutas visuomenės reikmėms.

Be to, anot "Akropolio", su Vilniaus savivaldybe buvo pasirašyta miesto plėtros sutartis, kurioje įmonė įsipareigojo savo lėšomis atlikti gretutinių teritorijų ir gatvių infrastruktūros darbus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją