„Savaitraštis Kaunui“ pasidomėjo, kas į šią vietovę vilioja naujakurius. Ar ji tikrai yra ideali gyventi?

Patraukliausiai skamba „pigu“

Dažniausiai nekilnojamojo turto pirkėjus suvilioja miesto artumas ir galimybė Užliedžiuose namą su gabalėliu žemės įsigyti už gero buto kainą Kaune. Nekilnojamojo turto pasiūla miegamajame miesto rajone plati: nuo nedidelių butų, solidžių kotedžų iki individualių namų. Ne mažiau patrauklios ir komunalinių paslaugų kainos – šiuolaikiškuose namuose įrengtas autonominis šildymas, tad dažnas savininkas šildymui per sezoną teišleidžia tik 240 eurų.

Nekilnojamojo turto kainai nemažą įtaką daro žemės kaina. O ji Užliedžiuose nėra didelė. Nekilnojamojo turto plėtotojai ir statybų pramonė šioje vietovėje klesti žemės ūkio sąskaita. Seniūnijoje telikęs vienas ūkininkas Eitvydas Jagėla. Apsukruoliai supirko žemės ūkio paskirties žemes ir pakeitė jų paskirtį į gyvenamąją.
Užliedžiai / A. Aleksandravičius

Juokais sakoma, kad dar liko vienas rezervinis plotas – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Praktinio mokymo ir bandymų centras. Tačiau čia žemė – valstybinė, jos statybų aikštele taip lengvai nepaversi.

Vis dėlto Užliedžiuose dar gali pamatyti ne vieną apsilaupiusį stendą, skelbiantį, jog norima pirkti žemės ūkio paskirties žemę. Ne mažiau yra ir siūlančių įsigyti butą, kotedžą ar namą.
Šiuo metu Užliedžiuose gyvenamąją vietą yra deklaravę 5,5 tūkst. gyventojų. „Visa Lietuva nyksta, o pas mus priešingai – kiekvieną savaitę gyvenamąją vietą deklaruoja mažiausiai 20 asmenų“, – tvirtino laikinasis seniūnas Irmantas Šumskas. Per metus gyventojų skaičius padidėjo 1200.

Seniūno pavaduotoja Vida Naruševičienė puikiai prisimena, kada šiame krašte prasidėjo statybų bumas: „Aš seniūnijoje dirbu nuo 2007-ųjų. Tuomet Užliedžiuose gyveno apie 1800 gyventojų. Plėtra prasidėjo iš karto po ekonomikos sunkmečio ir augimo tempas iki šiol nė kiek nelėtėja. Užliedžių seniūnija jau kelerius metus yra nesibaigiančių statybų aikštelė.“

Šiuo metu Užliedžiuose gyvenamąją vietą yra deklaravę 5,5 tūkst. gyventojų. „Visa Lietuva nyksta, o pas mus priešingai – kiekvieną savaitę gyvenamąją vietą deklaruoja mažiausiai 20 asmenų“, – tvirtino laikinasis seniūnas Irmantas Šumskas. Per metus gyventojų skaičius padidėjo 1200.

Antrasis raktinis žodis – „arti“

Kai žiūri į žemėlapį, Užliedžiai išties yra miesto pašonėje. Nuo jų iki Kauno centro – vos 11 kilometrų.

Tačiau rytais ar vakarais šiam atstumui įveikti prireikia ir valandos. Vairuotojai priversti gaišti laiką transporto spūstyse, piko metu eilė nutįsta kelis kilometrus, antroji juosta būna užkimšta, dažnai įvyksta avarijų.
Užliedžiai

Šiemet, pralaukus kone du dešimtmečius, galų gale prabilta apie numatomas permainas. Lietuvos automobilių kelių direkcijos užsakymu „Kelprojekto“ specialistai ėmėsi sudėtingų techninių sprendinių, kurie galėtų pagerinti eismo saugumą magistralėje Vilnius–Kaunas–Klaipėda ties Kumpių kaimu.

Šių permainų, beje, laukia ne tik Užliedžių seniūnijos gyventojai, bet ir Kumpių kaimo verslininkai.

„Kelprojekto“ Kelių skyriaus vadovas Benas Berkmonas sakė, kad gegužę planuojama baigti žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą, tada prasidės projektavimo darbai.

Projektuojama teritorija apims magistralės dalį nuo IX forto iki „Senukų“ logistikos centro. Ketinama įrengti skirtingų lygių sankryžą ruožo pabaigoje, pėsčiųjų viaduką ties Giraite, jungiamuosius kelius abipus magistralės.

Svajonė tapo prakeiksmu

Regis, laukiantiems sprendimų dar kelerius metus teks apsišarvuoti kantrybe. Tokie projektai, kaip ir automobiliai spūstyje, juda lėtai. Sakoma, kad užliediškiams būtent kantrybės trūksta. Ilgai piktinęsi nesutvarkyta Ledos gatve, dabar piktinasi jos rekonstrukcija.
Užliedžiai

Iš tiesų Užliedžių gyventojų nepasitenkinimas kilo dėl to, kad rekonstrukcijos darbai sustojo. Juos atliekančios bendrovės „A. Žilinskis ir Ko“ atstovai tvirtina, jog sudėtinga situacija susidarė dėl gaunamo dalinio finansavimo. Be to, jų teigimu, techninis projektas rengtas gana seniai, dar 2010-aisiais. Per šį laiką pasikeitė ne tik daugelis teisės aktų reikalavimų, bet ir pati situacija gatvės infrastruktūroje, atsirado papildomų, nenumatytų darbų.

Natūraliai veiklą stabdo ir žiemos orai – tiek lietus, tiek šaltis.

Dabar atšilus orams Ledos g. tampa sunkiai išbrendamu purvynu. Vairuotojai skundžiasi dėl laužomų automobilių ir padidėjusių jų plovimo išlaidų, pėstieji – dėl saugumo, gadinamos avalynės, aptaškytų drabužių. Pasipiktinę gyventojai dėl to skųstis ateina į seniūniją. Ir kartais dar paprašo, kad... batus jiems nuplautų. Dažnam užliediškiui besipildanti svajonė apie saugią, šviesią gatvę su šaligatviu tapo prakeiksmu.

„Paprastai vykdant panašius darbus visiškai stabdomas eismas kelio ruožuose. Gyventojų patogumui Ledos g. darbai vykdomi zigzago principu, kad gatvė būtų važiuojama, – teisinosi rangovai. – Ateityje dar planuojama neišvengiamai uždaryti tam tikrus ruožus, bus naudojama apylanka Erdvės gatve.“

Tačiau Ledos g. rekonstrukcijos, skirtingai nei permainų greitkelyje, jau aiški pabaigtuvių data – šių metų ruduo.
Dabar atšilus orams Ledos g. tampa sunkiai išbrendamu purvynu. Vairuotojai skundžiasi dėl laužomų automobilių ir padidėjusių jų plovimo išlaidų, pėstieji – dėl saugumo, gadinamos avalynės, aptaškytų drabužių. Pasipiktinę gyventojai dėl to skųstis ateina į seniūniją. Ir kartais dar paprašo, kad... batus jiems nuplautų. Dažnam užliediškiui besipildanti svajonė apie saugią, šviesią gatvę su šaligatviu tapo prakeiksmu.

Neseniai laikinuoju seniūnu dirbti pradėjęs I. Šumskas taip pat pripažino: „Didžiausia problema Užliedžių seniūnijoje yra su gatvėmis. Planuojama sutvarkyti Vijūkų išvažiavimą į P. Šapokos gatvę. Kiek žinau, dėl to tariasi abi Kauno miesto ir rajono savivaldybės.

P. Šapokos g. turėtų sujungti jų teritorijas, bus labai patogu išvažiuoti į miestą. Kadangi gyventojai piktinasi spūstimis, stengiamės atrasti kuo daugiau pralaidų.“

Naujas darželis problemos neišsprendė

Valandą rytinio miego spūstys pavagia ne tik iš suaugusiųjų, bet ir iš darželinukų. Dažna šeima priversta vežti mažylius į miestą. Tai, beje, iškreipia ir Užliedžių statistiką. Pasak seniūno pavaduotojos, realus gyventojų skaičius yra gerokai didesnis, nes dažnai vienas iš šeimos suaugusiųjų su vaiku ar vaikais gyvenamąją vietą deklaruoja mieste, kad galėtų čia stoti į eilę dėl vietos darželyje.

Praėjusių metų pabaigoje Vijūkų kaime atidarytame 7 grupių vaikų darželyje klega 130 mažylių. Tai problemos neišsprendė – įstaigoje jau netelpa visi norintys. Poreikiams patenkinti reikėtų dar beveik 300 vietų. Darželio direktorė Giedrė Jašinauskienė džiaugėsi naujomis erdvėmis ir kartu guodėsi, kad kasdien auga tėvų prašymų kalnas.

„Pernai Užliedžių seniūnijoje gimė 168 naujagimiai, o darželyje yra 130 vietų. Kaip vietų trūkumo problema gali būti išspręsta? Apskritai Užliedžiai – jauna seniūnija, senų žmonių praktiškai nebelikę. Per metus išduodame 8 mirties liudijimus“, – sakė V. Naruševičienė.

Kauno rajono savivaldybės planuose – dar vienas darželis šioje seniūnijoje. Dabar aiškinamasi, kur jis turėtų atsirasti. I. Šumskas sakė, kad yra galimybė plėsti naująjį darželį Giraitėje nupirkus greta pastatytą naują pastatą. Galima rengti projektą ir renovuoti pastatą Užliedžių gyvenvietėje, Ledos gatvėje. Jame glaudžiasi seniūnija, medicinos punktas, laisvalaikio salė ir Domeikavos gimnazijos skyrius, kuriame mokosi 50 pradinukų.

Medicinos punktas įsikūręs ankštose patalpose, čia labai reikėtų odontologo, kitų paslaugų.

Laisvalaikio salė suremontuota, joje vyksta parodos, koncertai, bendruomenės renginiai. Tačiau sovietmečiu statytas pastatas apsilaupęs ir nejaukus. Rajono valdžia pripažįsta, kad pastatą bet kokiu atveju reikia tvarkyti.
Užliedžiai / A. Aleksandravičius

„Užliedžių bendruomenė labiau norėtų, kad darželis būtų Užliedžiuose. Tačiau renovavus seną pastatą ir po vienu stogu įkūrus vaikų darželio bei priešmokyklinio ugdymo grupes, neliktų vietos seniūnijai. Iniciatyvą rodo Užliedžių bendruomenė, tačiau nėra apklausti Giraitės gyventojai, nežinome jų nuomonės. Užliedžių seniūnija nėra tik Užliedžių kaimas. Tai – ir Giraitė, ir Vijūkai, ir Sausinė, ir Naujieji Muniškiai. Užliedžių kaime šiuo metu gyvena apie 1900 gyventojų, o Giraitėje – 1800. Bet Giraitė auga sparčiau, reikia paisyti abiejų teritorijų gyventojų interesų“, – teigė I. Šumskas.

Kas yra tabu ir kodėl kyla nesantaika

Gyventojai atvirai vardija Užliedžių seniūnijos problemas, o apie nekilnojamojo turto plėtotojus kalba puse lūpų.

„Vienoje kelio pusėje stato Henriko Daktaro aplinkos žmonės, kitoje – švaresnės reputacijos veikėjai“, – tiek tegalima išgauti informacijos. „Gal keli, o gal keliolika“, – taip atsakoma į klausimą, kiek nekilnojamojo turto plėtotojų yra seniūnijoje.
Užliedžiai

Ar pigiai ir arti miesto įsigiję būstus naujakuriai laimingi ir gražiai sutaria?

Po pirmosios klausimo dalies gali sulaukti tik šypsenos, o gražių santykių tarp gražiuose namuose gyvenančių kaimynų nėra. Pykstamasi dėl triukšmo naujai statomuose objektuose, gadinamų kelių ir gatvių, automobiliais užstatomų vietų prie kotedžų.
Užliedžiai / A. Aleksandravičius

Pasitaiko ir sunkiau suprantamų nesantaikos priežasčių. Juk naujasis kaimynas nekaltas, kad jo namas užstojo vaizdą į tvenkinį.

Ir nežinia, kiek naujakurys juo džiaugsis, nes galbūt nevisiškai sąžiningo žemės savininko planuose – dar vienas namas, pro kurio langus atsiveria gražus vaizdas.