Tai atskleidė vienas žymiausių pasaulio architektų Danielis Libeskindas, antradienį pristatęs daugiau multifunkcinio centro „k18B“, išdygsiančio dešiniajame Vilniaus Neries krante, detalių.

„Svarbiausia idėja, kad tai tai būtų didelė publikos erdvė, ne tuščia. Viena naujausių idėjų – didelis atriumas, kuris būtų atviras visuomenei, visuomeninei veiklai, kuriame galėtų vykti operos pasirodymai, tai galėtų būti susitikimo erdvė. Tai unikalus dalykas, nes viešbučiai ir verslo centrai paprastai uždaro savo erdves, o čia būtų prieinama visiems miestiečiams – kaip buto salionas, kur žmonės gali ateiti ir vakare, ir dieną, kur galėtų praleisti savo laisvalaikį“, – sakė D. Libeskindas.

Multifunkciniame centre Konstitucijos pr. 18B planuojama įrengti apie tūkstančio darbo vietų verslo centrą bei vieną pirmųjų pasaulyje naujai gyvenimo būdo viešbučių koncepcijai atstovaujantį „Radisson RED“.

Pats kompleksas užimtų apie 500 kv. m teritoriją, būtų prieinamas miestiečiams ir miesto svečiams visą parą. Taip pat planuojama, kad pastatas bus aukštesnis, nei buvo skelbta anksčiau, pagal dabartinį priešprojektinį siūlymą jo aukštis siektų apie 94,75 m, tačiau nėra aišku, ar tokiam siūlymui bus pritarta, kadangi detalės turi būti derinamos su savivaldybe.

Architektas atskleidė, kad pokyčių gali būti ir daugiau, kadangi pastato projekto planavimas – organiškas procesas, kuris tobulinamas nuolat palaikant dialogą tiek su projekto vystytojais, tiek su miestiečiais. Vis dėlto nusistovėjusių taisyklių jis laužyti nežada ir teigia atsižvelgiantis į Vilniaus miesto kraštovaizdžio specifiką.

„Noriu pasakyti, kad pastatas nėra kažkokia lazda, įsmeigta lauko vidury, be jokios minties. Pats pastatas yra skulptūrinės formos, jis pieštas atsižvelgus į Vilniaus architektūrą, kaip šviesa krenta į fasadą, kokiu kampu. Aš niekada nelaužau jokių taisyklių, projektas – daugiau kaip pokalbis, kas geriau miestui, pastatui. Svarbu, kokią atmosferą jis kurs, kokios bus fasado spalvos, kaip pastatas derės su aplinka, gamtos sąlygomis. Yra labai daug klausimų, kurie yra daug platesni, nei galima pagalvoti“, – sakė architektas.

Projekto vystytojai tikisi, kad čia galėtų būti rengiamos meno parodos, statomi spektakliai, rengiami madų pasirodymai. Taip pat jie atskleidė, kad jau bendravo su kai kuriais menininkais, režisieriais, kurie galėtų kurti pasirodymus pastato viešose erdvėse. Ši idėja, anot jų, itin nudžiugino operos režisierę Dalią Ibelhauptaitę.

D. Libeskindas ir jo studijos „Studio Libeskind” architektai teisę projektuoti multifunkcinį verslo ir viešbučio centrą laimėjo praėjusiais metais įvykusiame tarptautiniame konkurse, kurį rengė Vilniaus miesto Savivaldybė, Lietuvos architektų sąjunga bei „Lords LB Asset Management”.

Šiuo metu galiojantys miesto planavimo dokumentai įpareigoja, kad toje vietoje esantis statinys turi atitikti papildomus reikalavimus. Aukštesni nei 35 metrų pastatai, anot miesto bendrojo plano, numatytame sklype leistini tik tuomet, kai jie atitinka deklaruojamą viešąjį interesą, esant ypatingai urbanistinei situacijai ir išskirtiniam pagrindimui. Jiems taip pat būtinas savivaldybės tarybos pritarimas.

D. Libeskindas yra vienas garsiausių pasaulio architektų, galintis didžiuotis tokiais darbais kaip – Žydų muziejus Berlyne, Metropoliteno universiteto Doktorantūros centras Londone, M. Volio centras Barlano universitete Tel Avive. 2003 m. D. Libeskindas tapo ir vyriausiuoju Niujorko Pasaulio Prekybos Centro atstatymo architektu.