Jei susiruošėte remontuoti vonios kambarį, įvertinkite jo dydį ir erdvę. Atsižvelkite į kasdienius namiškių įpročius: jūsų daug ar vos pora, skubate kuo greičiau nusiprausti, o gal mėgstate pagulėti kvapiųjų druskų pribertame vandenyje?

Geras išplanavimas padės sutaupyti vietos. Jei vietos užtenka, vonios ir dušo kabinos kombinacija – geriausias variantas. Apsvarstykite, ar dažnai maudotės vonioje. Jei toks noras kyla tik kartą per porą mėnesių, gal vertėtų vonios kambario erdvę išnaudoti kitaip? Jei nepavyksta apsispręsti, visada galima statyti vonios ir dušo hibridą – vonią su dušo sienele ar slankiosiomis durimis arba dušo kabiną su giliu padėklu.

Kitas vonios privalumas – ji yra universalesnė, jai reikia mažiau priežiūros nei dušo kabinai. Didžiausi vonios trūkumai – maudantis vidutiniškai sunaudojama gerokai daugiau vandens, nei prausiantis duše, ji užima daugiau vietos.

Praktiškesni yra pakabinami klozetai – jie vizualiai sutaupo vietos ir palengvina grindų valymą. Daiktams laikyti panaudokite pakabinamas lentynas, spinteles, o giliose nišose įrenkite stalčius.

Nors vonios kambarys – gana uždara namų erdvė, tačiau jo dekoravimo koncepcija dažniausiai derinama prie bendrojo namų stiliaus.

Vis dėlto, jei atnaujinate tik šį namų plotą, nebijokite eksperimentuoti. Pasaulyje dabar madingas vintažas, sukuriant kelių dešimtmečių senumo (pavyzdžiui, praėjusio šimtmečio) dizaino įspūdį naujiems vonios kambariams. Tiesa, retam lietuviui kils noras įsirengti vonios kambarį, dvelkiantį praėjusiu šimtmečiu. Visų pirma todėl, kad vonios kambarių stilistika prieš keturiasdešimt metų nebuvo labai žavi, madą diktuodavo deficitas.

Bet juk nebūtina žvalgytis tik į tėvynės dizainą, kai pasaulyje tiek daug įvairovės. Pavyzdžiui, galima keliauti laiku net iki karalienės Viktorijos laikų stiliaus – XIX a. antrosios pusės Didžiosios Britanijos visuotinio klestėjimo ir prabangos laikotarpio.

Toje atmosferoje susiformavo itin moteriškas interjero dizainas, neturintis suvaržymų ar taisyklių, kas būdinga daugeliui kitų dekoravimo metodikų.

Atnaujinant vonios kambarį itin svarbu pasirinkti tinkamas plyteles. Jei nesate kuklūs ir jums prie širdies įžūlus ir ryškus stilius, rinkitės blizgiais raštais puoštas plyteles.

Dabar madingiausios – įvairių spalvų ir skirtingų faktūrų plytelės, turinčios mažai dekoro elementų. Nepamirškite, kad vonia renovuojama kas dešimt−penkiolika metų, todėl vaikytis madų ne visada yra protingas sprendimas, nes plytelių gamintojai kasmet pateikia naujienų.

Grindų dangai rekomenduotinos plytelės šiurkštesniu paviršiumi, jos bus ne tokios slidžios ir sumažins galimybę paslysti. Renkantis vonios įrangą svarbiausia yra kokybė. Atkreipkite dėmesį į glazūrą: jos lygumą, blizgesį ir į tai, ar gamintojas naudoja papildomas dangas, kurios padeda gaminiui ilgiau nenusidėvėti, palengvina priežiūrą, valymą.