Šiaurės vakarų Vilniuje įsikūrusios Fabijoniškės – įdomus rajonas, turintis gilią istoriją bei ledynmetį siekiančius gamtos reliktus, rašoma bendrovės „MG Valda“, Fabijoniškėse plėtojančios daugiabučių gyvenvietę „Lighthouse“ pranešime spaudai.

Pateikiame penkis faktus, kurių greičiausiai nežinojote apie vieną žinomiausių Vilniaus mikrorajonų.

Susiformavo per ledynmetį

Rytiniame Fabijoniškių rajono pakraštyje baigiasi kalvagūbris – 1160 m besitęsiantis Šeškinės ozas. Tai – ledynmetyje, prieš 16-18 tūkst. metų, susiformavęs siauras 15-30 m pločio pailgas pylimas, kuris yra tituluojamas kaip vienas didžiausių ozų pasaulyje.

Prieš 400 m. gyventojai vertėsi daržininkyste

Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikais Fabijoniškės buvo Vilniaus prieigų kaimas prie kelio į Ukmergę. Vis dar svarstoma, kas buvo tikrieji šio kaimelio įkūrėjai – XVII a. Kalvarijas statę baudžiauninkai, Verkių dvaro, o gal Trinapolio vasaros rezidencijos darbininkai. Kalbininko J. Jurkšto nuomone, Fabijoniškių vardas kilęs iš asmenvardžio Fabijonas („auginantis pupas“), tai patvirtina faktą, jog nuo seno, šioje gyvenvietėje žmonės versdavosi daržininkyste.

Teka Kedrono upelis

Į rytus nuo Fabijoniškių, kalnuotoje vietovėje, kurioje plyti pušynai, teka Kedrono, kitaip dar vadinamo Baltupiu, upelis. Nuo seno tikima, kad palei Kalvarijų gatvę tekantis upelis turi gydomųjų savybių. Spėjama, kad netoli šaltinio yra buvusi pagonių šventykla, augo ąžuolų giria.

Fabijoniškių pakraštyje yra miškelis, kuriame aptinkama retų bei vaistinių augalų.

Vienas saugiausių

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, per praėjusius metus Fabijoniškėse, 1000 m spinduliu, užregistruota mažiau nusikalstamų veiklų, lyginant su senamiesčiu ar šalimais esančiais miegamaisiais rajonais, tokiais kaip Šnipiškės ar Šeškinė.

Atgimstantis rajonas

Pastaruoju metu Fabijoniškės atgimsta iš naujo: beveik 40 tūkst. gyventojų turinčiame mikrorajone kuriasi švietimo įstaigos, statomi nauji gyvenamieji namai, renovuojami kiemai, statomas baseinas. Čia taip pat gausu žaliųjų erdvių, puikus susisiekimas su miesto centru. Jau šiais metais Vilniaus miesto savivaldybė Fabijoniškėse planuoja sutvarkyti apie 60 kiemų ir įvažiavimų į juos bei įrengti jaukų, žalią skverą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)