Nors nukentėjusiais pripažintų žydų advokatė Faina Kukliansky paprašė teismo V.Tomkų nubausti maksimalia 5 tūkst. litų bauda ir konfiskuoti įrankius, kuriais buvo dauginami leidiniai su antisemitinio pobūdžio turiniu, teismas konstatvo, kad toks V.Tomkaus pažeidimas padarytas pirmą kartą, todėl konfiskuoti spausdinimo įrankių nėra būtina, be to, produkcija, kuria buvo padaryta žala, jau yra išplatinta ir panaudota.

Tokį nutarimą ketvirtadienį paskelbė Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėjas Audrius Cininas, ankstesniuose posėdžiuose išnagrinėjęs Lietuvos žydų bei Tautinių bendrijų atstovų inicijuotą administracinę bylą ir apkaltinęs V. Tomkų administraciniu teisės pažeidimu. Šią bylą iškėlė Generalinė prokuratūra, kuri pernai atliko ikiteisminį tyrimą dėl galimo nesantaikos kurstymo.

Teismo vertinimu, žurnalisto ir leidėjo kaltę padarius jam priskiriamą administracinį teisės pažeidimą įrodo jo paties paaiškinimai gegužės 3 dienos posėdyje, kad 2004 metų vasario 20 - kovo 12 dienomis publikuotus straipsnius apie žydus bei netradicinės seksualinės orientacijos asmenis rašė jis pats arba kiti redakcijos darbuotojai pagal jo idėją.

Teismas taip pat rėmėsi žinomų istorijos bei tautinių mažumų problemų specialistų išvadų dalimi, kurioje nurodomos aptariamų straipsnių sąsajos su pasaulinio žydų sąmokslo mitu, pagal kurį pasaulį, pinigus, žiniasklaidą ir politiką valdo žydai. Anot specialistų, XIX a. pabaigoje šį mitą sukūrė Rusijos slaptosios tarnybos, o vėliau plačiai naudojo nacių propaganda.

V. Tomkus, pasisakydamas teisme, neigė siekęs įžeidinėti žydus, - jo žodžiais, feljetonų cikle išdėstyti tik žurnalisto sukaupti faktai ir nuomonė apie Lietuvoje klestinčią korupciją.

Teisėjas savo ruožtu pabrėžė skiriąs administracinę baudą ne už nuomonę ar kritiką, kas prieštarautų Konstitucijai, bet už "tam tiktos rūšies visuomenei pavojingą idėjų ir pažiūrų propagandą". Pasak teisėjo nutarimo, "aptariamo publikacijų ciklo skleidžiamos idėjos ir pažiūros neteisėtos, nes propaguoja nacionalinę, rasinę ir religinę nesantaiką".

Teismas konstatavo, kad propaganda buvo labai intensyvi, užgožusi kitas to meto aktualijas, tarp jų prezidento Rolando Pakso apkaltą, ir buvo vykdoma pagal tam tikrą scenarijų: iš pradžių paskleidžiama pasaulinio žydų sąmokslo idėja, vėliau šis mitas eskaluojamas visą žydų tautą susiejant su nusikalstamuoju pasauliu ir reikalaujant kolektyvinės žydų atsakomybės už atskirų asmenų nusikaltimus.

Šį teismo sprendimą V.Tomkus gali apskųsti per 10 dienų. Laikinai bendrovei "Respublikos leidiniai" vadovaujantis Vytautas Liubinas DELFI sakė, kad V.Tomkus dabar yra išvykęs. "Aš manau, kad teise apskųsti nutarimą, V.Tomkus tikrai pasinaudos. Manau, kad publikacijas nukentėjusieji ir liudytojai vertino daugiau emociškai", - sakė V.Liubinas.

Pirmosios instancijos teismas konstatavo esant užtektinai faktinių duomenų, kad 2004 metų vasario 20 - kovo 12 dienomis publikuotas V. Tomkaus rašinių ciklas apie žydus bei netradicinės seksualinės orientacijos asmenis skatina neapykantą žydų tautybės asmenims.

Praėjusių metų žiemą ir pavasarį pasirodžiusios iliustruotos "Respublikos" bei "Vakaro žinių" publikacijos "Kas valdo pasaulį?", "Išgyventi Lietuvoje", "Virš Lietuvos žydras dangus!", "Valio! Lietuva bunda", "Ką prisiminti lietuviams ir žydams", "Vienu žodžiu" ir "12 laiškų, kurie sukrėtė pasaulį" papiktino ne tik dalį aukštų Lietuvos politikų, visuomenės veikėjų, piliečių, bet ir tarptautinę bendruomenę.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas taip pat yra išnagrinėjęs buvusio "Vakaro žinių", o dabar - "Respublikos" vyriausiojo redaktoriaus Raimundo Celencevičiaus bei rusų kalba leidžiamos "Respublikos" redaktoriaus Algio Kalantos ir jo pavaduotojos Nadeždos Doroninos administracines bylas. R. Celencevičiui paskirta 1200 litų bauda, o A. Kalantai ir N. Doroninai - piniginės baudos po 1000 litų. Visi šie nutarimai apskųsti Vyriausiajam administraciniam teismui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją