„Mano Druskininkus“ savivaldybė leidžia nuo 2011 m. gruodžio. Iš pradžių tai buvo ketvirtinis periodinis nemokamai platinamas leidinys, o nuo šių metų sausio leidžiamas kiekvieną savaitę ir nemokamai išplatinamas 8000 egzempliorių tiražu.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad periodinių leidinių platinimu nei savivaldybės, nei valstybės įstaiga, išskyrus mokslo ir mokymo, negali užsiimti. Šia išimtimi ir pasinaudojo Druskininkų valdžia – oficialiai leidinį leido savivaldybės biudžetinė įstaiga „Druskininkų švietimo centras“.

Pasiskundę nepriklausomos žiniasklaidos naikinimu, savaitraščių „Druskonis“ ir „Druskininkų naujienos“ vyriausieji redaktoriai Eugenijus Rutkauskas ir Romas Sadauskas dar vasarį kreipėsi į žurnalistų etikos inspektorę Z. Zamžickienę.

Siūlo tris kelius arba teismą

Tyrimo pabaigos teko laukti iki šio antradienio. Z. Zamžickienė E. Rutkausko ir R. Sadausko skundą pripažino pagrįstu. Inspektorė Druskininkų valdžią įspėjo dėl Visuomenės informavimo įstatymo 22 str. 6 dalies ir 8 dalies 1 punkto pažeidimo ir pareikalavo pažeidimą pašalinti.

Inspektorė pasiūlė tris būdus, kaip tą galima padaryti. Pirmasis – „Mano Druskininkai“ toliau leidžiami, tačiau tampa neperiodiniu leidiniu ir jo turinys apsiriboja informacijos teikimu apie savivaldybės institucijų veiklą.

Antras būdas – toliau savaitraštį leistų „Druskininkų švietimo centras“, o jo turinys apsiribotų informacija apie švietimą ir mokymą. Trečias būdas – „Mano Druskininkai“ leidyba nutraukiama, o savivaldybė apie savo veiklą informuoja interneto svetainėje.

Pasak Z. Žamžickienės, tyrimas strigo, nes ilgai negauta atsakymo iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) – ši per keturis mėnesius nesugebėjo atsakyti į paklausimus. „Atsakymas buvo nekonkretus, praktiškai atsakymas be atsakymo, tad priėmėme sprendimą be jų nuomonės. Mums buvo svarbi VRK nuomonė, ar tai nėra politinė reklama ne rinkimų metu“, – DELFI sakė Z. Zamžickienė. Inspektorės teigimu, sunku pasakyti, kaip į sprendimą reaguos abi pusės – ar kreipsis į teismą, ar vykdys sprendimą. „Mes kontroliuosime sprendimo vykdymą“, – žada Z. Zamžickienė.

Žurnalistų etikos inspektorės nutarime minimi pažeisti Visuomenės informavimo įstatymo punktai numato, kad valstybės ir savivaldybių institucijos negali būti viešosios informacijos rengėjais ir (ar) jų dalyviais – joms galima leisti tik neperiodinius informacinio pobūdžio leidinius. Skleidžiant informaciją visuomenei, negalima iškraipyti teisingos, nešališkos informacijos bei nuomonių ir panaudoti tai savanaudiškiems tikslams. Viešoji informacija yra nesuderinama su žurnalistinėmis kampanijomis, rengiamomis pagal išankstinius nusistatymus ar tenkinant grupinius, politinius interesus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (552)