Į DELFI kreipęsis skaitytojas pasakojo buvęs nemaloniai nustebintas tuo, ką aptiko „Maxima“ prekybos centre įsigytuose žvėrienos konservuose. Antradienį parduotuvėje nusipirkęs gamintojo iš bendrovės „Viltlit“ produktą - stirnienos konservus baltame padaže – skardinėje jis sakė aptikęs daugiau, nei buvo nurodyta ant pakuotės.

„Atsidariau, pasišildžiau, įsidėjau į lėkštę, pradėjau valgyti. Pribėgo sūnus, liaudiškai tariant „pakabliavo“, o po to atsisėdau aš toliau valgyti“, - pasakojo jis. Skaitytojo teigimu, tuomet maiste jis ir aptikęs musės lervą.

Vyriškis pabrėžė, kad ant pakuotės buvo nurodyta, jog produktas dar tinkamas vartoti kelis metus – iki 2015 m. DELFI skaitytojo teigimu, kiek musės lervų galėjo būti skardinėje – neaišku, nes gyvį bevalgydamas konservus jis pastebėjo ne iš karto. „Kiek jų buvo – nežinau, nes šį „grožį“ pastebėjau tik suvalgęs pusę turinio“, - laiške DELFI rašė jis.

Vyriškis patarė ir kitiems pirkėjams būti atidiems. „Žmonės, žiūrėkite, ką perkate“, - laiške DELFI rašė jis. Vis tik, pats skaitytojas sakė į pardavėjus ir gamintojus nesikreipęs. „Neaišku, kaip įrodyti tą dalyką“, - kalbėjo jis. Vyriškio manymu, nemalonų radinį būtų galima aptikti ir kituose „Viltlit“ produktuose: „Manau, kad nuėjus ir nusipirkus iš tos pačios „Maximos“, tai aš neabejoju, kad galima rasti ir kituose indeliuose tą dalyką.“

Gamintojai: gyvių būti negalėjo

Dėl skaitytojo radinio DELFI kreipėsi į „Viltlit“ atstovus, kurie mano, kad jų gaminiuose pašalinių gyvių būti negalėjo. „Mūsų produktuose tokių elementų negali būti“, - telefonu sakė įmonės atstovas, paminėjęs, kad gamyba vyksta itin aukštoje temperatūroje. Jis teigė, kad įmonė jokių skundų dėl savo produkcijos, skirtos valgyti žmonėms, nėra gavusi.

Laiške DELFI „Viltlit“ atstovai teigė, kad pateikti komentaro konkrečiu atveju negali. „Dėl minėtos produkcijos neturime komentarų, nes kiekviena partija yra saugoma archyve. Pagal konkretų atvejį galima patikrinti visą partiją. Bet kuriuo atveju prašytume pateikti bent kažkokį apčiuopiamą faktą. Įmonė yra apdraudusi savo veiklą ir jei bus nustatyta, kad tai „Viltlit“ kaltė, tai bus atlyginta“, - sakė jie.

Bendrovė laikinai turėjo sustabdyti veiklą

Pirkėjo skundas DELFI portalui - ne vienintelis nesklandumas su kuriuo šią savaitę susidūrė „Viltlit“. Trečiadienį, po įmonėje atlikto patikrinimo, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad dėl nustatytų pažeidimų ji turi laikinai sustabdyti savo veiklą. Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai per patikrą nustatyta, kad įmonėje laukinių žvėrių skerdienos tvarkomos nesilaikant privalomų higienos reikalavimų, netinkamai tvarkomi šalutiniai gyvūniniai produktai. VMVT teigimu, „Viltlit“ turi skubiai pašalinti nustatytus trūkumus, o sukauptus šalutinius gyvūninius produktus (ŠGP) sunaikinti specializuotoje utilizavimo įmonėje. Tiesa, pasak Jurgitos Savickaitės, VMVT atstovės spaudai, pašalinti produkcijos iš parduotuvių lentynų bendrovei nenurodyta.

Trečiadienį išplatintame pranešime spaudai VMVT pranešė, kad patikros metu įmonės teritorijoje ir patalpose tvyrojo netvarka, gamybinių patalpų sienos, grindys, gamybinių stalų ir įrenginių paviršiai nešvarūs, netinkamai valomi ir nedezinfekuojami. Tarnybos atstovų teigimu, apdorotų žvėrių skerdenų sandėliavimo šaldytuve buvo laikomos sumedžiotų, bet dar nenudirtų stirnų skerdenos su kailiu, taip sudarant galimybę užteršti jau apdorotą mėsą. VMVT pranešime spaudai teigiama, kad patikrinimo metu nustatyta, kad visi įrankių sterilizatoriai darbo metu buvo neįjungti ir nenaudojami, neatlikti pastarųjų dviejų mėnesių privalomi produkcijos ir plovinių laboratoriniai tyrimai. Skerdimo ir mėsos apdorojimo zonose, sumedžiotų žvėrių šaldytuvuose, ant grindų suverstos skerdimo atliekos (žvėrių odos, kojos, galvos ir kt.), vienas konteineris, perpildytas skerdimo atliekomis, buvo laikomas atviras, įmonės teritorijoje.

Parduotuvė prekes šalina

„Maximos“ prekybos centro, kuriame DELFI skaitytojas ir įsigijo nekokybišką prekę, atstovė spaudai Olga Malaškevičienė sakė, jog gavus pranešimą iš VMVT prekės pačios parduotuvės iniciatyva buvo pradėtos šalinti iš lentynų. „Gavę VMVT informaciją skubiai išsiuntėme nurodymą visoms mūsų tinklo parduotuvėms surinkti iš lentynų šios įmonės produkciją. Iš viso prekiavome keturios rūšies konservais - visų jų prekyba yra sustabdyta“, - sakė ji.

Moters teigimu, sustabdyti prekės pardavimą visoje Lietuvoje užtrunka nuo kelių valandų iki dienos. „Iki šiol nusiskundimų dėl šios įmonės produktų nebuvome gavę“, - sakė ji.

„Viltlit“ komentuodami VMVT išvadas patikino, kad rasti trūkumai nėra susiję su produkcija, skirta vartoti žmonėms, o pažeidimai šalinami. „Šalutiniai gyvūniniai produktai yra utilizuojami. Dėl didelio apkrovimo ne visada jie yra laiku utilizuoti. Ant parduotuvių lentynų minėti produktai nepapuola“, - DELFI rašė jie.

Pažeidimų produkcijoje nerasta

Bendrovės „Viltlit“ atstovai, po straipsnio publikavimo kreipėsi į DELFI ir patikino, kad savo iniciatyva produkciją nurodė ištirti Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui. Jų teigimu, tikrinant žaliavą jokių pažeidimų rasta nebuvo. Atstovai sakė šokiruoti skaitytojo pateiktos informacijos ir dar kartą patikino, kad lervų konservuose būti negalėjo.

„Su pateikta informacija nesutinkame, kadangi bendrovė nenaudoja jokių konservantų, gamybos procese naudojami tik naturalūs produktai kaip antai stirniena (konkrečiu atveju net 80 %), kai kituose mėsos konservuose yra naudojami mėsos pakaitalai, autoklave naudojame ypač aukšta temperatūra. Minėtas receptas, kaip ir kiti, yra patvirtinti ir sukurti Vilniaus Maisto Institute, žaliava yra tikrinama Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, ir dar nebuvo rasta pažeidimų. Žvėrienos konservas kaip produktas yra saugomas įmonėje iki dviejų savaičių (karantine), o dalis - ir ilgiau“, - priežastis vardijo įmonės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)