Užslėptus litus gyventojai randa netikėtose vietose

Kaip teigė Lietuvos banko grynųjų pinigų departamento vyr. specialistė Ieva Vanskevičė, nors eurą Lietuva įsivedė jau seniai, savo litus gyventojai į banką neša dar ir iki šiol.

„Kasoje išsikeisti atneša kiekvieną dieną, ypač monetų. Po saują, po kitą visi ir banknotus taip pat kiekvieną dieną. Aišku, ekspertizei labai apgadintų pinigų jau gauname rečiau – kartą į mėnesį, kartą į du mėnesius, bet ten jau būna sudėtingesni atvejai“, – teigė ji.

Litai

Į bankus atkeliaujantys litai – turi ir savitas istorijas. Pasak I. Vanskevičės, tos istorijos kartais būna ir labai įdomios.

„Litus randa senose knygose užsilikusius – čia toks iš dažnesnių. Taip pat, būna paveldi nekilnojamąjį turtą iš senelių ar tėvų, pradeda remontą ir durų staktose, senuose balduose, karnizuose randa. Taip pat, kokiose krosnyse senose apdegusius“, – pasakojo pašnekovė.

Tiesa, ji pabrėžė, kad tokios vietos pinigų laikymui tikrai nėra pačios saugiausios.

„Žmonės pasirenka. Netgi eurus saugo stiklainiuose, po žeme užkastuose“, – teigė I. Vanskevičė.

Litus į eurus keis neribotą laiką

Lietuvos banko duomenimis, apyvartoje dar yra likę apie 120 milijonų eurų, pavertus neiškeistus litus į eurus.

„Mes manome, kad šiek tiek bus dar iškeista, bet būna, kad žmonės pasilieka numizmatiniais tikslais, po to pardavinėja numizmatams. Kiti tiesiog atminimui pasilieka.

Aišku, būna ir pasimeta. Jeigu kažkur paslėpta, tai, matyt, ir supūva, ir jų nebeatkursi“, – pasakojo I. Vanskevičė.

Ji taip pat priminė, kaip ilgai Lietuvos bankas dar suteiks galimybę išsikeisti litus į eurus.

„Neribotą laiką bus keičiami. Tikriausiai, žmonės nežino ir to, kad gali vis dar atnešti juos į Lietuvos banką ir pasikeisti“, – pastebėjo pašnekovė.

Į banką žmonės neša ir pažeistas euro kupiūras

Lietuvos banke – ne tik gyventojams iškeisti litai, bet ir suplėšytos, sudegusios ar kitaip pažeistos euro kupiūros.

„Lietuvos bankas priima visus pinigus. Visi įplyšę, aprašinėti, kažkuo sulieti, kas benutiktų – ateinate į Lietuvos banko kasą“, – ragino I. Vanskevičė.

Jeigu pinigai yra pažeisti itin stipriai, žmogus, atnešęs pažeistas kupiūras į banką, užpildo prašymą ekspertizei.

„Tą pačią dieną iš karto yra pateikiama bankui ir tada jau ekspertai nustato, kiek ir kokių banknotų yra toje krūvoje ar ką atnešė žmogus. Taip pat skatiname, kad, jeigu atsitiko kažkokia nelaimė – sudegė tie pinigai, buvo sulieti, į vieną krūvą sulipo, sutrūnijo – patys jų neatskyrinėkite, tiesiog taip, kaip viskas yra atneškite. Jeigu tai yra stiklainis – tai su visu stiklainiu arba su visa dėžute atneškite mums, kad kuo mažiau liesti ir gadinti tuos pinigus pačiam. Ekspertai turi daugiau priemonių, kaip juos atpažinti“, – aiškino I. Vanskevičė.

Tiesa, viskam yra ir tam tikros ribos. Kai kurių pažeistų pinigų Lietuvos bankas gali ir neiškeisti.

„Paprastai, pagal taisykles, daugiau negu 50 procentų turi būti išlikę banknoto euro, bet, jeigu banknotų, kaip šiuo atveju, yra daugiau – gali būti, kad to banknoto dalis yra kažkur tarp kitų banknotų.

Jeigu turite tą krūvelę – visas dalis suplyšusias rekomenduojame atnešti. Jeigu tik skiautelė – jau nebepakeisime“, – teigė Lietuvos banko atstovė.

Visą reportažą rasite LNK portale: