Skaitytojas su portalu DELFI pasidalijo pirkimo kvitu, kuriame matyti, kad perkant alų specializuotoje parduotuvėje, kurioje šis gėrimas yra pilstomas į plastikines (PET) taras, jam už tarą tenka mokėti du kartus: 0,2 euro už patį butelį ir 0,1 euro užstatą.

Vyras teigia žinantis, kad grąžinęs butelį jis užstatą gali atgauti, tačiau sako, kad anksčiau nereikėjo mokėti 0,1 euro. Dabar, jei, sakykime, jis perka alų už 1 eurą. Jam tenka mokėti 1,3 euro (1 euras – alus, 0,2 euro – PET tara, 0,1 euro – užstatas už tarą). Anksčiau parduotuvėje, esant tokioms pačioms sąlygoms, jis mokėdavo 1,2 euro (1 euras – alus, 0,2 euro – PET tara). Žinoma, Ričardas gali susigrąžinti 0,1 euro ir tuomet galutinė prekės kaina lieka nepakitusi, tačiau vyras nemato čia teisybės.

„Butelius atiduodavau tėčiui, kuris juos naudodavo darbams sode, darže. Dabar atrodytų, kad moku tiek pat, bet lieku be butelio, tai kam tada 0,2 euro moku už patį butelį“, – niekaip negalėjo suprasti DELFI skaitytojas.

Parduotuvę, kurioje gėrimus perka Ričardas, valdančios bendrovės „Gėrimų birža“ direktorė Dalia Leonavičiūtė teigė, kad klientams PET tara parduodama už tą pačią kainą, kuria ją perka iš tiekėjo.

„Kainos sumažinti negalime, nes ją parduodame už savikainą, už kurią perkame iš tiekėjų. Vartotojams atiduodame už lygiai tiek, už kiek perkame, o depozitas yra tam, kad taros pirkėjas neišmestų į šiukšlių dėžę, o ją nuneštų į taromatą ir priduotų“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, taip pat elgiasi ir visi kiti pilstomų gėrimų pardavėjai.

„Aišku, galima tą PET tarą įtraukti į produkto galutinę kainą, bet taip išeitų lygiai taip pat. Tik šiuo atveju parodai klientui, kiek kainuoja gėrimas, kiek – butelis, o kiek – užstato mokestis, kad butelis nebūtų išmestas į bendrą šiukšlių dėžę“, – aiškino D. Leonavičiūtė.

„Gėrimų biržos“ vadovė pabrėžė, kad galutinė kaina, susigrąžinus užstatą už butelį, klientams nepakito.

„Taip, anksčiau, sumokėjęs 0,2 euro, klientas tą butelį pasilikdavo ar išmesdavo, o dabar tiesiog yra sugalvota nauja sistema, kad nebūtų teršiama aplinka“, – kalbėjo pašnekovė.

Dėl higienos reikalavimų gėrimai specializuotose parduotuvėse pilstomi tik į naują PET tarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (427)