Iš surinktų statistinių duomenų apie JAV milijonierių ir jų šeimos narių pajamas, turtą, finansinę elgseną, valdomą verslą bei interviu su tikslinėmis grupėmis išaiškėjo juos visus vienijantys pagrindiniai bruožai, lėmę jų pasisekimą. Savo ruožtu tai ir patarimai siekiant finansinės nepriklausomybės.

1. Gyvena žemiau savo poreikių ribos

Pasak tyrimo autorių, taupumas svarbus ir tuo, kad patenkinus kuklius poreikius lieka laisvų lėšų investuoti. Kuklieji milijonieriai laisvas lėšas nukreipia į turtą, kuris brangsta – akcijas ir kitas finansines priemones. Išlaidautojai tai, kas lieka, nukreipia pirkiniams, kurie laikui bėgant pinga. Taip tarp abiejų kategorijų žmonių atsiranda sukaupto grynojo turto vertės skirtumas, kuris ilgainiui virsta praraja.

Labiausiai matomi ir, pasak autorių, dažniausiai klaidingai įsivaizduojami turtingo žmogaus atributai –automobilis ir kostiumas – atskleidžia netikėtų tendencijų: absoliuti dauguma prabangių automobilių ir brangių kostiumų pirkėjų yra ne milijonieriai.

2. Laiką, energiją ir pinigus paskirsto efektyviai – kad augtų turtas

Efektyvumas – vienas svarbiausių elementų kaupiant turtą. Mokslininkai išsiaiškino, kad perteklinio turto kaupėjai asmeniniams finansams nagrinėti ir tvarkyti skiria dvigubai daugiau laiko nei tie kurios galima apibūdinti kaip nepakankamus turto kaupėjus. Savo ruožtu pastarieji, pastebėta, praleidžia daugiau laiko rinkdamiesi pirkinius. Tyrimas atskleidė, kad pastariesiems daugiau laiko atima ir nuogąstavimas dėl finansinio nesaugumo ar galimų bėdų, o perteklinio turto kaupėjai daugiau laiko skiria rūpesčiams spręsti, o ne nervintis.

Turto kaupimo efektyvumą lemia ir atidedamų lėšų įdarbinimas. 95 proc. apklaustų milijonierių turėjo akcijų. Didžioji jų dalis į viešai prekiaujamas akcijas investavę daugiau kaip penktadalį savo turto. Tyrimas atskleidė, kad dauguma jų labiau ilgalaikiai investuotojai – beveik trečdalis akcijas išlaiko daugiau kaip šešerius metus, kas ketvirtas – nuo dvejų iki ketverių metų, kas penktas išlaiko investicijas daugiau kaip metus. Tokią investavimo strategiją lemia ir anksčiau patartas taupumas – aktyvus prekiavimas biržoje pareikalauja ne tik daugiau laiko, bet ir daugiau išlaidų komisiniams mokesčiams.

3. Prioritetą teikia finansinei nepriklausomybei, o ne aukštam statusui įtvirtinti

Didelės pajamos nebūtinai garantuoja didelį turtą, bet yra aktyvus būdas jį sukaupti. Tačiau tyrimo autoriai pabrėžia, kad didžioji dalis visuomenės turi mažai galimybių reikšmingai padidinti savo pajamas, todėl vienintelis būdas – veikti gynybiškai: sukaupti turtą vengiant didelių išlaidų.

4. Tėvai jiems neteikė nuolatinės finansinės paramos

Statistiškai retas iš prakutusių milijonierių sulaukė paveldėjimo ar gavo nuolatinę finansinę paramą būdami suaugę.

„Kuo daugiau dolerių suaugę vaikai gauna, tuo mažiau jų sukaupia. Savo ruožtu tie, kurie gauna mažiau, sukaupia daugiau“, – išvadose teigia T. J. Stanley ir W. D. Danko.

5. Jų suaugę vaikai finansiškai savarankiški

Mokslininkai aiškina, kad nepaisant milijonierių troškimo patenkinti visus atžalų poreikius didžioji jų dalis vis dėlto tampa perteklinio turto kaupėjų tipo žmonėmis, sukaupiančiais taip pat didelį turtą, nes tėvai pajėgė jiems įskiepyti discipliną ir finansiškai kuklaus pragyvenimo vertybes. Tačiau tai pasiekiama, jei teikiama ne tiesioginė finansinė parama, o mokama už mokslus.

6. Sumaniai atranda ir pasinaudoja rinkos teikiamomis galimybėmis

Didelių pajamų ir turto kaupimo galimybių patariama ieškoti sektoriuose, kurie aptarnauja turtinguosius ar jų šeimos narius ir ką nors jiems gamina.

7. Pasirinko tinkamą profesiją ir užsiėmimą

Net ir sukūrę sėkmingas verslo įmones, leidusias sukaupti milijoninį turtą, knygos herojai siekia atgrasyti savo atžalas nuo verslininkystės ir stumia mokytis gerai apmokamų – gydytojų, teisininkų, inžinierių, architektų, finansininkų ar stomatologų – profesijų. Tačiau ir pastaruoju atveju pirmenybė teikiama ne samdinio darbui, o darbo vietos susikūrimui.
Knygos Jūsų kaimynas milijonierius? Netikėtos Amerikos turtingųjų paslaptys viršelis