Tačiau išmonės nestokojantys vietos tautiečiai atranda būdų, kaip sutaupyti – ir tokių, kurie keičia norvegų gyvenseną. Nuo apsipirkinėjimo valandos tikslumu iki žinojimo, kur ir kada užsukti, ar nuosavo alkoholio gamybos.

Lietuviškos kainos norvegams kelia juoką

„Narvesen“ tinklas Vilniuje ir Norvegijos Moldės mieste – kone vienas ir tas pats. Ir produktai panašūs, ir interjeras. Tik kainos skiriasi.

O DELFI kalbinta „Narvesen“ pardavėja, išgirdusi, kiek Vilniuje kainuoja „Coca-Cola“, sumuštinis ar šokoladinis batonėlis, išpūtė akis, negalėdama tuo patikėti. O galiausiai pradėjo juoktis.

Suprantama. Mat Moldėje „Narvesen“ „submarino“ sumuštinis kainuoja apie 50 kronų (5,8 euro), spurga su šokoladu – 19 kronų (2,2 euro). „Snickers“ batonėlis – 24 kronos (apie 2,8 euro). Jau minėtai „Coca-Colai“, kaip tyčia, taikoma nuolaida – du buteliukai už 29 kronas. Arba tiesiog 3,37 euro.

Sakysite, „Narvesen“ kainos didesnės nei eiliniame prekybos centre. Na, gal ir tiesa. Bet užėję į mažmeninės prekybos tinklo „Bunnpris“ parduotuvę daug priežasčių džiūgauti neturėtumėte. Kepalas duonos čia jums atsieitų apie 30 kronų (3,5 euro), margarino tepaus riebalų mišinio pakelis – 20-35 kronas. Litrą pieno čia galima nusipirkti už 11-13 kronų (apie 1,3-1,5 euro) – tai vienas nedaugelio produktų, kurių kainos nuo lietuviškų skiriasi nedaug. „Hellmann's“ majonezas – ne iš pigiausių, bet turbūt nenorėtumėte už jį mokėti 4,5 euro. Kilogramas kiaulienos išpjovos – beveik 64 kronos (7,4 euro). Keptos vištienos gaminių kainos jūsų taip pat neturėtų nudžiuginti: 55 arba 80 kronų (atitinkamai – 6,4 ir 9,3 euro) už kilogramą.

Na, vairuotojams Norvegija ne tokia baisi. „Statoil“ degalinėse litras A-95 markės benzino trečiadienį kainavo 14,2 kronos – 1,65 euro.

Drabužiai? Na, bent jau Moldėje pigiai neapsirengsi.

Žinoma, Norvegijoje ir atlyginimai kiti. Bet, pavyzdžiui, alkoholio kainos patiems Norvegams kelia siaubą, ypač stiprieji gėrimai bei kainos kavinėse. Bokalas alaus – apie 95 kronos (11 eurų). Parduotuvėse – perpus pigiau, bet vis tiek kandžiojasi. Sveiką gyvenseną Norvegijoje skatina ir cigarečių kainos. Pačios pigiausios – už jau minėtą 11 eurų sumą.

Dėl emigrantų išdaigų teko keisti verslo įpročius

Kaip DELFI pasakojo Moldėje ir aplinkiniuose miesteliuose gyvenantys lietuviai, būdų sutaupyti – ne vienas ir ne du.

Lietuviai žino, kada degalinėse taikomos papildomos nuolaidos benzinui – tada degalais apsirūpinti galima kone už lietuvišką kainą. Tautiečiai žino, kad duoną geriau pirkti prieš parduotuvių uždarymą – tada tos dienos kepimo duonai taikoma nuolaida. Žino, kada išparduodami produktai, kurių galiojimo laikas artėja paskutinių dienų link. Taip esą galima apsipirkti netgi labai padoriomis kainomis.

Tiesa, lietuvių ir kitų emigrantų antplūdis ir kartu atkeliavę išradingi taupymo būdai Moldės apylinkėse privertė pakeisti dalį verslo įpročių. Netoli Moldės gyvenantis tautietis DELFI pasakojo, jog anksčiau maisto prekių parduotuvės neparduotą besibaigiančio galiojimo maisto produkciją darbo dienos pabaigoje tiesiog išveždavo į kiemą, iš kur ją susirinkdavo aplinkiniai ūkininkai – pašarams. Su maisto likučiais taip pačiai elgdavosi ir vietos kavinių bei restoranų savininkai. Diena į pabaigą, puotos likučiai – patogiai padėti kieme. O tada atvyko imigrantai.

Atvykėliai iš Lietuvos ir kitų kur kas žemesnio pragyvenimo lygio šalių žaibiškai perprato sistemą – ir tapo tiesioginiais ūkininkų konkurentais. Tik ne dėl pašarų gyvuliams, žinoma, o dėl nuosavos vakarienės. Jau kurį laiką Moldės bei aplinkinių miestelių parduotuvės ir restoranai tokių „pavakarių“ nedalija.

Vieša paslaptis, kad ne vienas tautietis Norvegijoje gamina savą alkoholį. Vieni alų, kiti – vyną, treti – ir dar stipriau. Pagrindinė to priežastis, žinoma, yra milžiniškos alkoholinių gėrimų kainos ir menkas jų prieinamumas. Stipriojo alkoholio čia nusipirksi tik specializuotose parduotuvėse ir tik iki 18 val. Silpnesnių gėrimų prekyba parduotuvėse leidžiama iki 20 val. Po to lieka nebent kavinės ir restoranai, kur kainos dar stipriau kerta per kišenę. Dažniausiai tautiečiai į Norvegiją atvyksta įpratę prie kitokių alkoholio vartojimo tradicijų – taigi ir sukasi savaip. Ne paslaptis, kad dažnas tautietis periodiškai apsirūpina ir kontrabandiniu alkoholiu ar cigaretėmis – juodąją rinką šiomis prekėmis aprūpina imigrantai tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų Rytų Europos šalių.

DELFI galerijoje pateikiame ir daugiau norvegiškų prekių ir paslaugų kainų. Jei norėtumėte paskaičiuoti savarankiškai, viena krona verta maždaug 12 euro centų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)